Na słodko
Najczęściej jemy tak:
kasza jaglana
rodzynki ( żurawina, morele suszone, pestki dynii...wg uznania)
banan
jabłko
Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wdzie i zlać wrzątkiem (żeby pozbyc się goryczki).
Wypłukać rodzynki (suszone morele). Gotować w proporcjach kaszy do wody 1:2,5 pod przykryciem na wolnym ogniu, aż woda wyparuje ( ok. 15min.)
Dodać rozduszonego widelcem banana i starte jabłko ( daję duszone jabłka)
KASZA JAGLANA Z JABŁKAMI, GRUSZKAMI I IMBIREM
Składniki: ok. 2,5 szklanki wody, 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej, 1 słodkie jabłko i 1 gruszka, 2 łyżki wypłukanych rodzynek ,1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, cienki plasterek korzenia imbiru, cynamon.
W misce lub drugim garnku wypłucz kaszę. Zagotuj wodę, wsyp kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę owoce i rodzynki i siemię lniane. Następnie dodaj imbir. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min. Gotowe danie posyp szczyptą cynamonu.
KASZA JAGLANA ZAPIEKANA Z FARSZEM Z BIAŁEGO SERA (4-6 porcji)
40 dag kaszy jaglanej,
40 dag miękkiego białego sera,
2 żółtka,
3/4 szklanki śmietany 12 lub 18%,
jajko,
łyżka masła,
1/2 łyżki cukru pudru,
sól, pieprz,
łyżka masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
Kaszę wypłukać i przelać wrzątkiem. Odcedzoną kaszę włożyć do garnka, dodać 4 szklanki wody, zagotować, dodać masło, wymieszać i ugotować. Biały ser rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać z solą, pieprzem do smaku i 2 żółtkami. Wysmarować masłem płytkie naczynie do zapiekania, wyłożyć połowę ugotowanej kaszy, na niej ułożyć warstwę przyprawionego sera, po czym nakryć warstwą pozostałej kaszy. Wymieszać śmietanę z solą, pieprzem i jajkiem. Śmietanę wylać na wierzch zapiekanki. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C.
RACUSZKI BANANOWE
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
2 dojrzałe banany
2 łyżki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka słodu lub miodu
kilka kropli zapachu waniliowego
szczypta kurkumy
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub ryżowej
olej
Przepuścić dwa razy przez maszynkę kaszę, ryż i banany. Dodać wiórki, cynamon, słód lub miód, zapach, kurkumę i mąkę. Wymieszać. Rozgrzać na patelni olej, kłaść łyżką porcje ciasta (ma być luźne, jak na racuchy), lekko je spłaszczać i smażyć z obu stron na rumiano.
CIASTO JAGLANE Z OWOCAMI nie robiłam jeszcze
Ciasto:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
1/8 łyżeczki kurkumy
1/3 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki ryżowej
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu lub 1 łyżeczka zapachu śmietankowego
Gotować kaszę w 1 1/2 szklanki wrzątku z dodatkiem soli i kurkumy przez 40 minut na małym ogniu. Do gorącej dodać olej i 1/2 szklanki mąki ryżowej oraz cynamon lub zapach, zmiksować. Wystudzić. Dodać pozostałą szklankę mąki ryżowej, wymieszać. Podzielić ciasto na 3/4 i 1/4, do mniejszej części dodać 2 czubate łyżki wiórków kokosowych.
Dużą tortownicę posmarować olejem, wylepić spód i boki większą połową ciasta pamiętając o zrobieniu wysokich brzegów, wyłożyć dżem, na to truskawki. Drugą część ciasta pokruszyć na wierzch i lekko docisnąć do masy truskawkowej. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
Nadzienie:
1/2 kg truskawek
2/3 szklanki rodzynek
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Niewielki słoik dżemu morelowego (lub innego kwaskowatego)
Truskawki podgrzać na małym ogniu, zagotować z dodatkiem wiórków i rodzynek. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, dodać do truskawek. Zagotować, wystudzić.
...................................................................................................
z niesłodkich najczęściej robię te kotlety
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki płatków owsianych podpieczonych w piecu
1/2 szklanki podsmażonej cebuli
1 jajko
2 ząbki czosnku
Ewentualnie 1 łyżeczka sosu sojowego
Szczypta oregano, pieprzu ziołowego
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanej patelni.
podawać z sosem koperkowym, pieczarkowym
KOTLETY JAGLANO - BROKUŁOWE
kasza jaglana
brokuły
słonecznik
bułka tarta (ewentualnie inny zagęszczacz lub żadnego, ja dałam płatki owsiane)
kminek mielony
kurkuma
sól
olej
Kaszę i brokuły (mniej więcej w równych ilościach) gotujemy do miękkości (oddzielnie), łączymy (jeśli trzeba kaszę odsączamy na sitku), rozgniatamy widelcem, dodajemy bułkę tartą (ile potrzeba), kminek, kurkumę, sól do smaku, do tego słonecznik, najlepiej wcześniej namoczony. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju - ze względu na to, że składniki są ugotowane, nie ma potrzeby głębokiego smażenia.
podawać z sosem, np. pieczarkowo-paprykowym
KASZA JAGLANA ZE SZPINAKIEM
Składniki na 4 porcje
• kasza jaglana
• 15- 20 dkg wędzonego boczku
• 4 ząbki czosnku
• opakowanie mrożonego szpinaku lub paczka świeżego
• Przyprawy: sól, pieprz, odrobina lubczyku, magii,
Kaszę gotujemy osączamy i pozostawiamy. Boczek kroimy drobno i smażymy go na łyżce oleju. Musi się trochę wytopić. Świeży szpinak myjemy, przelewamy gorącą wodą i smażymy na boczku z dodatkiem wyciśniętego czosnku i odrobiną maggi. Kiedy będzie miękki dodajemy kasze i dusimy wszystko razem. Jeśli mamy szpinak mrożony postępujemy identycznie.
PASZTETY
z soczewicą
1 szklanka kaszy jaglanej
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
2 cebule
olej
przyprawy według uznania
Cebulę poddusić na oleju, dodać kaszę jaglana i prażyć przez chwilę. Zalać 5 szklankami wody i gotować 15 min. , następnie dodać czerwona soczewicę i gotować razem az składniki będą miękkie( utworzy sie jednolita masa), doprawić solą , pieprzem i ziołami . Przełożyć do foremki i piec około 1 godziny w 180 st. C.
z pestek dyni … uwielbiamy
1 duży, gruby por
1 1/2 szklanki pestek z dyni
1 łyżka sezamu
1 duży seler
1-1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
pieprz ziołowy
słodka papryka
olej
Ugotować selera, wystudzić i obrać. Wystudzić kaszę. Pora pokroić, udusić na oleju, dodać zmielone pestki dyni i sezamu, wymieszać. Przepuścić przez maszynkę selera, kaszę, uduszonego pora ze zmielonymi pestkami dyni i sezamu. Dodać sól, słodką paprykę i pieprz ziołowy oraz 3 łyżki oleju, wyrobić masę. Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, piec ok. 25 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Bardzo smaczny, doskonale się rozsmarowujący pasztet. Ma delikatną nutkę selera, ale dla osób, które nie lubią tego smaku można zamiast selera dodać ugotowaną pietruszkę i duży ziemniak.
Tych też nie robiłam jeszcze
ZUPA JAGLANA ROZGRZEWKA
* 1 szkl. kaszy jaglanej
* 5 ziemniaków
* 1 włoszczyzna
* 200 g wołowiny lub żeberek
* 2 łyżki masła
* 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
* 2 liście laurowe
* 5 suszonych borowików
* 7 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
* 1 odrobina sosu sojowo-grzybowego
* 1 szczypta soli
* 1 szczypta pieprzu
* 1 garść posiekanych ziół majeranek, tymianek
* 1 odrobina kwaśnej śmietany do smaku i do dekoracji do każdej porcji zupy
* 1 ,5 l wody
1. Namocz suszone grzyby. Umyj mięso, zalej je zimną wodą, dodaj grzybki, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotuj całość na niewielkim ogniu około 40 minut. W tym czasie obierz włoszczyzne. Warzywa włóż do gotującego się wywaru, a kiedy będą już miękkie-wyjmij i pokrój w kostkę. Również drobno pokrój ugotowane mięso.
2. Z gotowego wywaru odlej 2 szklanki. W garnuszku rozgrzej masło, wsyp kaszę i zalej gorącym wywarem. Gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Wszystkie składniki połącz w garnku z wywarem, dodaj ziół, dopraw do smaku i wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz połowę posiekanej natki pietruszki. Gotuj na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj w bulionówkach z odrobiną kwaśnej śmietany na wierzchu. Każdą porcję posyp świeżą natką pietruszki.
KASZA JAGLANA ZAIEKANA Z KALAFIOREM1 szkl. kaszy jaglanej
1 mały kalafior
1 łyżka oleju, sól, przyprawy (np. kminek lub mięta)
bułka tarta
Kaszę gotować w potrójnej ilości wody przez 20-30 min. Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie, rozdrobnić i dokładnie wymieszać z ugotowaną kaszą dodając sól, olej i przyprawy. Całość przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia i posypać bułką tartą (albo otrębami). Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec do momentu, aż bułka uzyska złoty kolor (ok. 20 min.).
ZAPIEKANKA Z KASZY, ZIEMNIAKÓW I KISZONEJ KAPUSTY3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
¾ kg ugotowanych ziemniaków
3 łyżka masła roślinnego, mielona kolendra lub gałka muszkatołowa
½ kg kiszonej kapusty
suszone śliwki
sól, pieprz, bułka tarta, olej
Ziemniaki ugotować, a następnie utłuc z masłem na puree i przyprawić kolendrą. Połączyć puree ziemniaczane z kaszą i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Śliwki namoczyć i pokroić na małe kawałki. Kiszoną kapustę pokroić drobno.
W wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę puree z kaszą, następnie warstwę kiszonej kapusty, pokrojonych suszonych śliwek i ponownie warstwę puree z kaszą. Na wierzchu posypać bułką tartą i polać rozpuszczonym masłem. Zapiekać w gorącym piekarniku przez ok. 20 min.
|