Dzisiaj jest śr paź 17, 2018 9:05 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czw kwie 21, 2011 2:06 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 7:22 pm
Posty: 4363
SAŁATKA CHRZANOWA

1,5szkl ugotowanego ryżu
4-5szt jajek
kukurydza
mały chrzan (Polonez)
majonez Kielecki

Ryż wymieszać z pokrojonymi w kostkę jajkami,kukurydza i chrzanem.Dodać majonezu wedle uznania.

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pt maja 06, 2011 1:59 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 4:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
Pani walewska

ciasto jak dla mnie pycha wyszło jak na zdjeciu
Składniki na kruche ciasto:

500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
200 g masła lub margaryny
6 żółtek
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.


Składniki na bezę:

6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Ponadto:

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
120 g płatków migdałowych
Ja miałam płatków tylko 80g i starczyło

Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.

Masa kremowa:

2 szklanki mleka (500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru migdałowego*
200 g masła
kilka kropel aromatu migdałowego**
edną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Smacznego :)

* można kupić w sklepach, w takich opakowaniach jak cukier wanilinowy (lub zastąpić cukrem wanilinowym lub pominąć i dodać tylko aromat migdałowy)
Obrazek

Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz maja 15, 2011 5:25 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 06, 2007 9:04 am
Posty: 2184
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Dorotka - robię na okazje rodzinne własnie to ciasto i jak do tej pory jest przebojem 8) Zamiast aromatu migdałowego dodaje likier amaretto 8)

W moim wykonaniu wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt maja 27, 2011 8:37 am 

Rejestracja: śr sty 09, 2008 7:15 am
Posty: 3394
Jezzzuuuuuuuuuuuu dziewczyny, ślinę mam po pas. Ale ja to w życiu bym takiego nie zrobiła

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt maja 27, 2011 10:23 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 06, 2007 9:04 am
Posty: 2184
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
zadnej filozofii w tym cieście nie ma - kruche przełozone masa - PIKUŚ! 8)

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt cze 17, 2011 8:57 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lip 14, 2008 3:40 pm
Posty: 6025
Papryka pieczona z fetą i migdałami:

- 8 czerwonych lub żółtych papryk (albo pół na pół),
- 200 g fety,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia,
- 75 g migdałów w płatkach (można je uprażyć na suchej patelni przez
jedną,dwie minutki),
- 2 łyżki naci pietruszki
- świeży pieprz.

Paprykę w całości wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut. Gdy skórka papryki będzie już popękana i brązowa wyjmujemy ją do miski i nakrywamy folią ( lub po prostu wkładamy do woreczka foliowego ) na 10-20 minut. Po tym czasie obieramy papryki ze skórki. Następnie kroimy lub rwiemy ją na dość duże kawałki i układamy na półmisku. Na tak przygotowaną paprykę kruszymy fetę, sypiemy migdały i posiekaną pietruszkę. Na koniec polewamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Świeżo zmielony pieprz będzie jak kropka nad „i”.

Tarta z truskawkami:

- 180 g masła,
- 375 g mąki,
- 3 żółtka,
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
- 100 g cukru (najlepiej brązowego) lub fruktozy,
- łyżeczka soku z cytyryny,
- połowa paczki cukru waniliowego z prawdziwiej wanilii ( pakowanego po
10 g ),
- czubata łyżka śmietany,
- truskawki.

Do dużej miski wsypujemy suche produkty i delikatnie ze sobą łączymy. Masło, wcześniej wyjęte z lodówki, kroimy na kawałeczki i dorzucamy do ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie, choć niezbyt długo wyrabiamy ciasto pamiętając, że ciasto kruche nie lubi być długo wyrabiane. Okrągłą formę do tarty ( około 30 cm średnicy ) lub dużą formę prostokątną smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą ( lub mąką ). Rozkładamy ciasto na formie, a właściwie wylepiamy je tak aby boki formy były też nim wyłożone. Robimy kilka dziurek widelcem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie myjemy i szypułkujemy truskawki. Po wyjęciu ciasta z lodówki ukladamy je na nim ( mniejsze w całości, większe przekrajamy na pół ). Można posypać truskawki brązowym cukrem ( najlepiej 15 minut przed końcem pieczenia ). Tartę pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego! :D

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt cze 17, 2011 11:19 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn paź 20, 2008 2:56 pm
Posty: 2381
Lokalizacja: Limerick
O, widze bezmiesna salatka :) . Chrzan tez lubie, wiec moze sie skusze :) .

Dorotka, MaBo mi tez cieknie slina :!:
Ciasto moze zadna filozofia, ale jak mam z 3 warstwy robic osobno to mi sie nie chce :oops: :oops: :oops:

Ostatnio z Ella duzo roznych muffinkow pieke. Tam to tylko wrzucic wszystko razem, do foremek i do piekarnika :wink:

No i fajna salatke zgapilam w ksiazce wloskiego kucharza, Gino d'Acampo: zielona fasolka szparagowa (ugotowana na al dente), pomidory suszone w oliwie (mozna zrobic samemu), ser feta i orzechy wloskie.

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr cze 29, 2011 12:39 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 4:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
hundi te trzy warsty wrobi sie szybko i je kładziesz na jedna blache i na druga to samo.Ja dwie blachy wkładam jednocześnie do piekarnika pieke z termoobiegiem i gotowe za jednym zamachem :wink:

Dżem z czarnej porzeczki

1 kg czrnej porzeczki
700-800g cukru

umyte oczyszczone porzeczki wrzucamy do garnka wsypujemy cukier i na wolnym ogniu gotujemy.Od czasu puszczenia soku i zagotowania gotować jeszcze ok 20-30 min

Gorącą papke przelewamy do słoików zakręcamy o stawiamy do góry dnem
Obrazek
Obrazek


sałatka gyros
1 główka kapusty
1 słoik ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
2 filety z kurczaka
4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej)
przyprawa Gyros
keczup
majonez
Na początek drobno kroimy ogórki, kapustę, cebulę i filety
Następnie pokrojone mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, sypiemy na nie przyprawę gyrosu i smażymy (cały czas mieszając), aż do nabrania ładnego, złocistego koloru (kawałeczki mięsa powinny być lekko chrupiące na zewnątrz, i miękkie w środku).
Gdy mięso mamy już usmażone, możemy przystąpić do układania sałatki
mięso
keczup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
keczup
kapusta
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

nie mam zdjęcia z kukurydza ale na pewno w środku jest :P

Zapiekanka z ziemniaki mielonym...
1.2 kg ziemniakow ,
5 sparzonych obranych ze skorki pomidorow,
2 zabki czosnku,
2 lyzki oliwy,
75 dag miesa mielonego,
2 cebule,
2 lyzki koncentratu pomidorowego,
po 4 dag masla i maki,
8 dag sera zoltego,
20 dag smietany kremowki,
1/2 l bulionu warzywnego,
przyprawy + zioła (według uznania)
(Ja dałam miej wszystkiego bo robiłam w mniejszym naczyniu)
1. ugotuj ziemniaki w calosci lub mozesz uzyc steamera by bylo szybciej (wtedy surowe ziemniaki od razu mozesz pokrocic w plasterki i je parowac- nie powinno to zajac wiecej niz 20 min)

2. w tym czasie usmaz mieso z czosnkiem, cebula i przyprawami. po usmazeniu dodac koncentrat

3. w rondelku rozgrzac maslo i dodac make. Mieszajac podlewac rosolem i smietanka nastepnie dodac polowe startego zoltego sera i przyprawic wedlug uznania do smaku sola i pieprzem.

4. w formie wylozyc plastry ugotowanych ziemniakow, mieso, plastry pomidorow. Zalac to sosem i posypac reszta sera.

Zapiekac przez ok 20 mni w temp 180 stopni
Obrazek
Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr cze 29, 2011 9:21 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lip 14, 2008 3:40 pm
Posty: 6025
Zwyczajny makaron podany w niezwyczajny sposób :D

Składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti ( ja użyłam takiego szerszego jak jest w gniazdach na przykład i do tego wzięłam taki kolorowy z bazylią- bardzo ładnie wygladał )
- 2 zielone papryczki chili
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść świeżej bazyli
- 2 duże cebule ( dałam jedną )
- 5 plasterków szynki
- 400ml jogurtu naturalnego
- 50ml oliwy z oliwek
- 3 jajka
- 1 opakowanie sera mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyzeczek startego parmezanu
- sól i świeżo zmielony pieprz

Gotujemy makaron al dente. Na patelni, na średnim ogniu smażymy cebulę. W szerokim naczyniu, łączymy pokrojone pomidorki ze świeżą bazylią, dodajemy starty czosnek, podsmażoną cebulę oraz drobne kawałki zielonej chili. W dużej misce ubijamy jogurt z jajkami i oliwą, dorzucamy pokrojoną w plasterki szynkę. Doprawiamy solą i pierzem
Odcedzamy makaron i posypujemy serem parmezan. Blachę do pieczenia przykrywamy papierem pergaminowym i nakładamy małe porcję makaronu, formujemy w takie gniazkda, które łatwo można uzsykać przy pomocy widelca. Następnie ostrożnie polewamy makaron masą jogurtową, nakładamy sałatkę z pomidorów. Na końcu umieszczamy plasterek sera mozzarella i posypujemy świeżo startym pieprzem. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 150 stopni C, na 8-10 minut. Przed podaniem możemy ozdobić listkami bazyli i posypać serem.

Smacznego :D

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lip 01, 2011 12:03 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 6:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Muffinki z twarożkiem i brzoskwiniami
(12szt.)

Ciasto:

• 2,5 szklanka mąki
• 0,75 szklanki cukru
• szczypta soli
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wszystkie składniki wymieszać razem w jednej misce.
• 100g roztopionego masła
• 1 szklanka mleka
• 2 jajka
Wszystkie składniki wymieszać razem w drugiej misce

Zawartość obu misek połączyć w jednolitą masę.

Masa twarogowa:
• 250g twarożku
• 1 jajko
• 16g cukru waniliowego
Twarożek rozgnieść widelcem, dodać rozmącone jajko i cukier i wszystko razem wymieszać.

Do foremki na muffinki włożyć papilotki.
Do każdej nałożyć po łyżce ciasta. Na wierzch położyć masę twarogową (w takiej ilości żeby rozłożyć całość).
Na twarożek kładziemy pokrojone w kostkę brzoskwinie (ja używałam świeżych – 6 małych sztuk, ale mogą być też takie z puszki), zostawiając kilka „plasterków” do dekoracji.
Na brzoskwinie rozłożyć równomiernie resztę ciasta i udekorować brzoskwiniami.
Posypać po wierzchu brązowym cukrem (niekoniecznie).
Muffinki piec w temperaturze 210 stopni prze 20-25 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :je:

Obrazek
Do tych użyłam tylko połowy składników na ciasto, ale mało zostało na przykrycie twarożku i brzoskwiń.
Obrazek
A tutaj posypane dodatkowo cukrem pudrem :)

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz lip 03, 2011 12:17 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 06, 2007 9:04 am
Posty: 2184
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
PORZECZKOWIEC

Przepis od sąsiadki 8)

Masa kakaowa:
3/4 szkl oleju
1/2 szkl wody
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
Wszystko razem zagotować i ostudzić.

Biszkopt:
5 białek
1/2 szkl cukru
5 zółtek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 szkl mąki

Ubić białka na sztywno, dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubiajć. Wlać ostudzona masę kakaową i wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą. Piec w 170 stopniach przez 45 min. Po wystudzeniu przekroic wzdłuż na pół.

Masa serowa:
1/2 kg serka waniliowego
1 margaryna
3 łyżki cukru pudru
Zmiksować margarynę na puszystą masę, dodac serek, cukier i miksowac do całkowitego połączenia składników.

Masa śmietanowa:
1/2 l śmietanki KREMÓWKI 36%
1 łyżka cukru pudru
2op. Śmietanfixu

Wlać schłodzoną śmietankę do misy miksera, dodać cukier i chwilke miksować aż lekko zgęstnieje. Wsypać smietanfixy i jak zgęstnieje wyłączyć mikser. Uważać, żeby nie za długo miksować bo się zrobi tzw "masło".

Masę serową i śmietanową można przygotować sporo wcześniej i schłodzić w lodówce.

Wykonanie:

Jedną część biszkoptu posmarować marmoladą/dżemem z czarnej porzeczki.Na to wyłożyć masę serową i przykryć druga częścią biszkoptu również wysmarowaną marmoladą porzeczkową. Na to wyłożyć masę śmietanową. Posypać starta gorzką czekoladą.
Schładzać przez noc w lodówce.

SMACZNEGO!

Obrazek

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lip 06, 2011 9:07 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:54 pm
Posty: 2720
Dżemior rabarbarowy

1,2 kg rabarbaru
0,5 kg cukru
skórka starta z jednej cytryny + sok z połowy.

Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałeczki, zasypujemy cukrem i skórką, skrapiamy sokiem cytryny i odstawiamy na 2 godziny, az puści sok. Po tym czasie smazymy na malutkim ogniu, caly czas mieszajac. Po ok. 30 minutach goracą mase blenderujemy na gładką masę, jeszcze chwilke gotujemy.
Wczesniej umyte słoiki (poj. 300g) i nowe nakrętki, dokładnie wycieramy, do kazdego wlewamy goraca masę o od razu zakręcamy. Odwracamy dnem do góry i zostawiamy na noc. Na nastepny dzien mozna dżemior przenieśc do spiżarki.

Z tej porcji składników wyszły mi 4 słoiczki i miseczka :D

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lip 07, 2011 7:12 pm 

Rejestracja: pt sie 24, 2007 5:02 pm
Posty: 1803
Lokalizacja: zdaaalekaaa
Wędlinka:
Pierwszego dnia WIECZOREM:
do duzego gara wlewamy wodę i:
1. 1/3 szklanki soli lub mniej
2. mnóstwo przypraw zwłaszcza liść laurowy ziele i pieprz
3. 2 łychy majonezu
Wszystko mocno mieszamy.
Wrzucamy umyte mięcho ( schab, piersc z indyka itp) tak ok. 1-1,5 kg.
Doprowadzamy do wrzatku i gotujemy tak ok. 8-10 minut (ja 10 minut gotuję) i... odstawiamy szczelnie zamykając przykrywką. Zostawiamy na noc.
RANO ponownie doprowadzamy do wrzątku i gotujemy 8-10 minut. I odstawiamy przykryte szczelnie. Jak już będzie gar letni wyjmujemy mięcho osuszamy i kropka. Mięski z indyka jest przepyszne i wbrew pozorom nie jest surowe. Ze schaby też pyszne wyszło


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob lip 09, 2011 9:09 am 
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Rejestracja: śr kwie 27, 2011 6:35 am
Posty: 1634
dziewczyny placki wygladaja rewelacyjnie chyba pobiegnę po dżem :lol:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lip 14, 2011 1:12 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 06, 2007 9:04 am
Posty: 2184
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Spód do pizzy

12 gr świeżych drożdzy
niepełna (ok 3/4 szkl.) wody - ja robie z mlekiem
2 szkl. mąki
łyżka oliwy z oliwek
niepełna łyżeczka soli

Do miski z mąką wlać rozczynione z ciepłym mlekiem drożdże. Wyrobić ciasto iodstawić do wyrośnięcia. PO ok 1,5-2h wyjać ciasto z miski, wyłozyc na posypany mąka blat i rozwałkować do porządanych rozmiarów (okrągła lub prostokątna blaszka).

Pizze piekę w temp 200 st przez ok 20 min.

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lip 21, 2011 11:56 am 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 4:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
Sernik w łaty

spód :

200 g pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
1/4 szklanki gorzkiego kakao ( 62 ml )
2 łyżki cukru
100 g roztopionego masła

masa serowa :

1 kg sera do serników [ użyłam wiaderkowego ]
1 szklanka cukru
4 jajka
110 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miseczki i roztopić na parze.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

W małej misce połączyć ze sobą pokruszone herbatniki, cukier, kakao i stopione masło. Masą wyłożyć dno formy, docisnąć. Wstawić do lodówki.

Ser przełożyźć do miski, ucierać mikserem na niskich obrotach dodając do niego stopniowo cukier, a następnie wbijając po jednym jajku. Dodać ekstrakt z wanilii i śmietanę, zmiksować. Odlać 1 szklankę masy serowej, a pozostałą część wylać na spód z herbatników.

Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodać 1 szklankę masy serowej i dokładnie zmiksować. Przelać masę do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką [u mnie gwiazdka] i przystawiając tutkę do ciasta wyciskać porcje czekoladowej masy w sernik tworząc kropki. Należy je wyciskać w pewnych odległościach od siebie, aby podczas pieczenia nie połączyły się ze sobą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie i pozostawić sernik w piekarniku na kolejną godzinę.

Po godzinie sernik wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Na drugi dzień można go polać polewą czekoladową.

Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr sie 10, 2011 10:24 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 4:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
sos czosnkowy
http://www.przepisy.e-mama.pl/?category ... eczki-2008

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw sie 25, 2011 9:25 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 4:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
zapiekanka ziemniaczana http://www.przepisy.e-mama.pl/?category_name=zapiekanki

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt wrz 09, 2011 10:11 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 26, 2009 12:45 pm
Posty: 1591
Lokalizacja: Olsztyn
Drożdżóweczki z makiem lub twarogiem

Przyda się:
- 550 g mąki
- 10 g drożdży instant lub 20 g świeżych
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka
- 1 jajo
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki masła

Nadzienie:
- gotowa masa makowa
- niegotowa masa twarogowa: 400 g (lub więcej, jak kto lubi) twarogu tłustego, 1 jajo, szklanka cukru pudru - do michy i utrzeć na gładko, znaczy grudki będą, bo twaróg niemielony, ale ja taki uwielbiam, można dodać rodzyny/orzechy/migdały/brzoskwinie, a jak ktoś lubi zapachowo, to jakiś aromacik.

Jako, że drożdże w proszku, to po prostu wszystkie składniki ciasta do michy, mieszamy, wyciągamy i gnieciemy solidnie :-)
Jak będzie gładziutkie, to parę kropli oleju/oliwy na ręce i miziamy ciasto, po czym odkładamy na godzinkę do wyrośnięcia.

W międzyczasie można przygotować masę twarogową, wypić kawę lub obejrzeć jakiś serial, a najczęściej da się zrobić wszystkie trzy rzeczy :-)

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i po kolei wałkujemy na prostokąty. Na takiego placka wykładamy masę makową albo twarogową i zawijamy rulona, którego następnie kroimy w grube plastry (jak np. makowiec). Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem w większych odstępach i albo od razu do piekarnika, albo niech sobie postoją z pół godzinki do 45 minut i wtedy do pieca na 180-200 stopni. Można wcześniej pomiziać rozmemłanym jajem, żeby miały rumieniec. Piec 15 minut.

Po wyjęciu machnąć lukierkiem (szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki wody/soku z cytryny). Można robić wzorki, można pędzlem pomiziać albo po prostu łychą polać.

Potem to już trzeba tylko włączyć silną wolę i nie zjeść ich za dużo ;-)

A wyglądają mniej więcej tak:

Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: ndz paź 09, 2011 7:25 pm 

Rejestracja: pt sie 24, 2007 5:02 pm
Posty: 1803
Lokalizacja: zdaaalekaaa
Leczo ala Ania, czyli przegląd lodówki (czasem):
Składniki:
2 kiełbachy, ja daje z reguły podwawelską
3 papryki, najlepiej różne kolory
jakies 7 dużych pieczarek
cukinia, jedna lub 2, w zaleznosci od wielkości
3 cebule
2-3 ząbki czosnku
albo litr sosu pomidorowego lub pomidory bez skórki najlepiej swieże i tu ok. 5 dużych pomidorów
dużo ziół, ja daje oregano i bazylia lub zioła prowansalskie, liść laurowy, papryka słodka, pieprz sól.

podsmazyc pieczarki i kiełbache wrzucic z reszta pokrojonych składników i niech sie dłuuugo dusi.
Najlepiej smakuje z bułeczką lub makaronem


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies