Dzisiaj jest pt paź 19, 2018 8:49 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sob sty 08, 2011 12:17 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 4:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
Mannowiec

Składniki
1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

1 litr mleka

1 szklanka kaszy manny

1 cukier waniliowy

3 łyżki kakao

5 paczek herbatników(w zależności od wielkości blachy)

Herbatniki poukładać na dnie blaszki.
Mleko, margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao wrzucić do garnka i zagotować.

Po zagotowaniu dodać kaszę mannę wolno wsypując i szybko mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Gotować
na bardzo małym ogniu, ciągle intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. UWAGA! Nie możne się gotować za długo, ponieważ w pewnym momencie zaczynają robić się grudki.

Gorącą masę wylać na herbatniki.
Następnie gorę przykryć herbatnikami

Włożyć do lodówki na kilka godzin
Na koniec polac polewą

Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: sob sty 08, 2011 12:21 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 6:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Rudania dziękuję :)

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn sty 10, 2011 1:43 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 7:22 pm
Posty: 4363
Wczoraj mnie naszło na

PIECZONE JABŁKA deser dla wszystkich
Proporcje dowolne, ja napiszę tyle ile zrobiłam.

- 6 średnich dosyć twardych jabłek
- rodzynki
- miód/cukier
- cynamon

Jabłka umyć, odciąć wierzchołek dosyć płytko.Ostrym nożem wykroić gniazdo nasienne. Pusty środek wysypać cynamonem, uzupełnić rodzynkami, na wierzch dać łyżeczkę miodu albo cukru( ilość w zależności od stopnia kwaśności jabłek) przykryć "czapeczką" docisnąć.
Jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać odrobiną wody.'
Włożyć bez przykrycia do nagrzanego do 180/200 stopni piekarnika.
Piec ok 20-30min aż jabłka będą miękkie Czas zależy od tego,jakie jabłka są duże.

Pyszne :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn sty 10, 2011 2:33 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 6:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Właśnie miałam na Was "pokrzyczeć" żebyście coś lekkiego i dietetycznego powrzucały, a tu Czorcica tak pięknie trafiła w mój gust :)

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn sty 10, 2011 9:34 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 7:22 pm
Posty: 4363
Ryma do usług :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt sty 14, 2011 8:57 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 4:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
czorcik pisze:
No to i ja coś dorzucę :)



MURZYNEK( dosyć wysoki na średnią blaszkę)

6 jajek
2,5 szkl mąki
2,5 szkl cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżeczek kakao
1,5 kostki margaryny
6 łyżek mleka

Margarynę+cukier+kakao+mleko rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia.Wystudzić.
Po wystudzeniu dodać żóltka, mąkę, proszek- wymieszac. Dodac ubite białka.
Piec w 180-200st ok 40min


No to tyle na teraz :)


murzynek czorcika
Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob sty 15, 2011 1:38 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 6:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Laseczki a może macie jakieś przepisy na fajniutkie drinki? :bbb:

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz sty 16, 2011 10:28 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lip 11, 2007 2:05 pm
Posty: 7004
STYROPIAN :lol:


Ciasto:

3 szklanki mąki

5 żółtek

25 dag masła

1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

(ewentualnie) 2 łyżki śmietany - jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść

słoiczek dżemu - do przełożenia

Masa:

1 litr śmietany 18%

5 białek

1 szklanka cukru pudru

1 duży budyń śmietankowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

20 dag wiórków kokosowych

Ciasto zagnieć z podanych składników, podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na blaszce, a drugą włóż do lodówki lub zamrażarki. Część ciasta na blaszce posmaruj dżemem. Ubij pianę z białek, dodaj cukier i miksuj przez chwilę. Dodaj śmietanę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszaj i wyłóż na spód. Na wierzch zetrzyj na grubej tarce pozostałą część ciasta. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 50 minut, krój po wystygnięciu.

Moje wyglądało tak:
Obrazek

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt sty 18, 2011 8:12 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:54 pm
Posty: 2720
"ZAWIJANIEC MAKOWO-ORZECHOWY" na podstawie przepisów z bloga http://mojewypieki.blox.pl/2010/06/Wien ... chami.html

ciasto:
4,5 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. letniego mleka
120g miekkiego masła
małe opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
1 zółtko
poł łyzeczki soli
25g świeżych drozdzy (ćwiartka kostki) chociaz ja robilam z pół kostki.

masa makowo-orzechowa:
szklanka maku (ok. 100g) - zalać wrzatkiem i gotowac 20minut, odcedzic.
orzechy włoskie (ok. 0,5 kg łuskanych)
olejek migdałowy
miód
pół szklanki cukru

Zrobic rozczyn z drozdzy i połowy szkl. mleka. Do miski wsypac mąkę i sól, dodac reszte mleka wymieszanego z cukrem i jajkami, nastepnie masło i wyrobic ciasto. Odstawic w ciepłe miejsce na ok. godzinke.

W miedzyczasie zmielic 2 razy mak z cukrem, dodac pokrojone drobno orzechy, olejek migdałowy i miód (tyle zeby masa nie była sucha) ok. 6-8 łyzek.

Wyrośniete ciasto podzielic na pół.
Kazdą cześć rozwałkowac na prostokąt mniej wiecej 25/50 cm. Mase tez podzielic na pół, wyłożyc na oba placki, zawinąć w rulony oba ciasta, lekko spłaszczyc. Przeciąć oba rulony na pół (wzdłuż) i zrobic plecionke.
Delikatnie przeniesc na blache wyłożoną papierem.
Piec 40-50 minut w 180-190 stopniach.
Ciepłe ciasto polac lukrem.

uwagi:
Pierwszy raz piekłam obie plecionki na jednej blaszce, niestety nie dopiekły sie z boku, bo sie stykały. Na drugi raz piekłam kazdą osobno i wyszły rewelacyjne.

tu moje fotki:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr sty 19, 2011 12:28 am 

Rejestracja: śr sie 08, 2007 1:35 pm
Posty: 6261
minia skąd masz tę stolnicę :?: :!: Ja mama taką po mamie i podobnież jakaś germańska :!: Gadaj szybko :!:

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr sty 19, 2011 12:30 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lut 17, 2010 2:38 pm
Posty: 6296
Lokalizacja: zza biurka ;)
Moja Mami ma takową- Tupperware 8)

_________________
Obrazek

Obrazek


--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------
['] ['] ['] ['] ['] (2007- 2011)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr sty 19, 2011 10:19 pm 

Rejestracja: śr wrz 12, 2007 3:41 pm
Posty: 5836
O jaaaaaaaaaaaaaa. Normalnie więcej tu nie włażę :shock: :shock: :shock: Ale wypas!!!!!

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr sty 19, 2011 10:26 pm 

Rejestracja: śr sie 08, 2007 1:35 pm
Posty: 6261
Ajsi ale ta moja mamina ma chyba spokojnie ze 25 lat!!!!! Ślady są po nożu, którym matka kopytka i domowy makaron ciachała :)

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw sty 20, 2011 11:34 am 

Rejestracja: sob paź 13, 2007 1:03 pm
Posty: 2102
Lokalizacja: Pomorze
Megi - Pytanie do Styropianu....

śmietana taka gęsta musi być??
Duzy budyń to na 750 mleka?

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw sty 20, 2011 1:08 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:54 pm
Posty: 2720
yyy Agaciorku ale tobie chodzi o ta tacę, gdzie juz sa gotowe zawijańce?
Jak tak, to jest to zwykła tacaz plastiku, tylko duzych rozmiarów.
A jesli chodzi ci o to szare, kratkowane coś, to babciny stół, taki jak kiedys były, ze szufladka, niezniszczalny, najlepszy do wszystkiego 8) :lol:
Oprócz tego mam taka mini tacę, tez z tego samego kratkowanego czegoś, to jest wlasnie mojej mamy taco-stolnica, równiez niezniszczalna, porysana, podrapana itp.

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw sty 20, 2011 3:24 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 4:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
hanek odpowiem za Megi tak śmietana ma być gęsta i budyń taki jak piszesz :D chociaż ja użyłam zwykłego na o,5 i tez było ok

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw sty 20, 2011 4:13 pm 

Rejestracja: sob paź 13, 2007 1:03 pm
Posty: 2102
Lokalizacja: Pomorze
Dziękuje Dorotko :-)

na zdjeciu wygląda super i faktycznie wydaje się prosty...

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt sty 25, 2011 11:24 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 6:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Wypróbowałam już kilka rożnych przepisów na cisto do pizzy i póki co ten jest najlepszy jaki znalazłam i według mnie - idealny :)

PIZZA ŁASUCHA

Ciasto:
*100ml ciepłego mleka
*200g mąki
*25dag drożdży
*1 łyżeczka cukru
*1 łyżeczka soli
*3 łyżki oliwy z oliwek
*1 łyżeczka ziół prowansalskich
*pół łyżeczki czosnku granulowanego

Dodatki:

*sos pomidorowy
*ser żółty
*reszta wedle uznania (ja dawałam pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę, cebulę, pokrojoną w paseczki paprykę i oliwki)

Mieszamy ciepłe mleko z cukrem i drożdżami, zostawiamy w cieple na 10 minut.
Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i oliwę.
Dodajemy zioła i czosnek.
Wyrabiamy ciasto i przykrywamy ściereczką zostawiając je w cieple na około 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy wyrośnie, wyrabiamy jeszcze przez minutę.
Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm i grubości kilku mm.
Ułożyć na papierze do pieczenia (ja robiłam bez papieru, tylko na blaszce) i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30minut.

Pizzę smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami, kładziemy dodatki, a na wierzch starty ser.
Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni (jak elektryczny to 195) piekarniku przez 15-20 minut (ja piekłam około 30minut).

A u mnie dzisiaj pizza hawajska
:je:

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt sty 25, 2011 1:06 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 7:22 pm
Posty: 4363
Ryma Nie za dużo tych drożdży na taką ilośc mąki ?? :wink: :hm:

Cienkie to-to czy raczej z tych pulchnych ciast??

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: wt sty 25, 2011 1:13 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 6:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Tyle było w przepisie, nawet się nie zastanawiałam czy to dużo :roll:
Ciasto cienkie, takie jak z pizzerii :)

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies