Dzisiaj jest wt gru 18, 2018 9:59 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: wt lis 23, 2010 7:44 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Zapraszam dziewczynki do dzielenia się naszymi przepisami :)
Będę pierwsza!

KOKOSOWE MUFFINY Z BANANAMI (robiłam wczoraj-pyszniutkie :))

Składniki:
-75g masła
-250g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-pół łyżeczki cynamonu
-50g wiórków kokosowych
-2 jaja
-100g brązowego cukru
-150g jogurtu naturalnego
-2 banany
-cukier puder do posypania

1.Piekarnik rozgrzać do temperatury 190stopni i przygotować blaszkę na muffiny.
2.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, wiórkami kokosowymi.
Jajka rozmącić, dodać cukier, płynne masło oraz jogurt.
Banany obrać, rozgnieść widelcem i dodać do płynnych składników.
3.Do płynnych składników dodać mieszankę suchych i wymieszać.
Ciasto rozłożyć równomiernie do zagłębień na muffiny, posypać wiórkami kokosowymi i piec 25 minut.
Upieczone muffiny zostawić w formie na 5 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :je:

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: wt lis 23, 2010 7:50 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
To teraz moja kolej :)
Pyszne ciasto
Trociniak

SKŁADNIKI:
3 jajka
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:
1/2 l mleka
1 op. cukru waniliowego
1 szkl cukru
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
kostka masła

MASA JABŁKOWA:
3 galaretki agrestowe (ja dałam brzoskwiniowe i tez bylo pyszne)
1 l wody
5 jabłek

WIERZCH:
op. wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

Przygotowanie:
1. Z podanych składników ubijamy ciasto i pieczemy biszkopt.

2. z 1/2 l mleka odlewamy 1/2 szkl i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mleko z mąką. Gotujemy. Gdy ostygnie, ucieramy z masłem.

3. W 1 l wody rozpuszczamy 3 galaretki i studzimy. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy 5 startych jabłek i mieszamy.

4. Biszkopt smarujemy połową masy budyniowej, wykładamy masę jabłkową. Chłodzimy

5. Roztapiamy 2 łyżki masła. Prażymy na nim wiórki kokosowe z cukrem. Studzimy.

6. Gdy masa w lodówce mocno stężeje, wykładamy drugą połowę masy budyniowej i posypujemy zimnym kokosem z cukrem.


W razie pytań prosze pisać :wink:

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lis 23, 2010 7:51 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt cze 29, 2007 9:08 pm
Posty: 3606
Nice :) Ryma brzmi pyyyysznie :) tez jestem fanką muffienk :) dzieć wzywa, potem też coś wkleję :) super, że pomysł się Wam spodobał :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lis 23, 2010 7:56 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 11:54 am
Posty: 2720
to ja dodam swoje przepisy:

CIASTO JABŁKOWE Z BUDYNIEM
1 margarynę roztopic, ostudzić
pół kg. maki, 200g cukru, 2 cukry waniliowe, 2 łyzeczki proszku do pieczenia, 2 duze jajka lub 3 małe.
Wyrobic kruche ciasto, podzielić na pół.
Blache wyłożyc papierem do pieczenia, rozłozyc jedna cześć ciasta, nastepnie wrzucic obrane i pokrojone w plastry jabłka (5-6 szt.), na jabłka wykładamy ugotowany budyń (2 budynie waniliowe ugotowac w 800ml. mleka) i na budyn układamy pozostałe ciasto.
Pieczemy okolo 50-60 minut do zrumienienia wierzchu.

Zimne ciasto lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

BABKA CYTRYNOWA
3/4 kostki margaryny (rozpuścic i ostudzic)
4 jaja, 200g cukru, 250g mąki, 125g mąki ziemniaczanej, skórka z 2 cytryn, sok z 2 cytryn, cukier waniliowy, połtora łyzeczki proszku do pieczenia.

Do duzego naczynia wbijamy jaja i ubijamy mikserem z cukrami na gładka mase. Nastepnie dodajemy skórke cytrynową i powolutku na zmiane wymieszane mąki z proszkiem, sok i margaryne. Mieszamy mikserem az masa bedzie jednolita.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy okolo 60 minut.

Letnie ciasto polewamy polewa : czubata łyżkę kwasnej smietany podgrzewamy i mieszając dodajemy szklanke cukru pudru. natychmiast polewamy babke.

_________________
Obrazek


Ostatnio zmieniony wt lis 23, 2010 8:05 pm przez minia821, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lis 23, 2010 8:03 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw wrz 21, 2006 3:43 pm
Posty: 5911
Lokalizacja: Suchy Las/k Poznania
No to moje dzisiejsze dzieło:
Placek budyniowo-jabłkowy:

3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru(odnoszę wrażenie, że cała by nie zaszkodziła) :twisted:
250 g margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego(ja nie miałam, dałam za to aromat migdałowy i cytrynowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka

1,5 kg jabłek(ja dałam 3 duże zielone)
litr mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
tłuszcz do smarowania
dodatkowo blachy
cukier puder
składniki na ciasto połączyć, ja wyrabiałam ręcznie, to było moje pierwsze kruche ciasto, ciężko było mi wyrobić więc dodałam 2 łyżki oleju. Zrobić dwie kule włożyć do lodówki.
Pokroić jabłka w kostkę, jedną część ciasta rozwałkować, położyć na blasze, wysypać jabłka. Zrobić budyń, myślę, ze można dać mniej mleka, około 900 ml, zalać gorącym jabłka.Rozłożyć na wierzchu ciasto(można z wałka lub zetrzeć na tarce).
Piec 45 min w 200 st, jeżeli zrumieni się od góry wtedy przykryć papierem lub folią.

Ponieważ zrobiłam za rzadki budyń, dobre jest dopiero teraz - po około 5 godzinach w lodówce.Na ciepło tez pyszne, ale nie przedstawia się zbyt apetycznie
:twisted:

Minia mnie uprzedziła, ale ja pierwsza zaczęłam pisać :lol:

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lis 23, 2010 8:21 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr cze 03, 2009 8:53 pm
Posty: 817
Lokalizacja: Gdańsk/UK
To i ja wpisze:
Ulubione placuszki Amelki
-serek danio waniliowy lub jak kto woli owocowy
-1 jajko
-2 lyzki maki
w zaleznosci od tego jaki mamy serek mozna dodac owocki-my preferujemy bez:)

Mieszamy wszystko razem dokladnie.Nabieramy duza lyzke ciasta na jeden placek,na patelni mieszcza sie 4-5 placuszkow.Smazymy po ok 2 min z obu stron na malym ogniu,aby sie zarumienily:)
Smacznego

_________________
Obrazek
Obrazek


Ostatnio zmieniony wt lis 23, 2010 8:30 pm przez *Agueda*, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lis 23, 2010 8:26 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lip 11, 2007 1:05 pm
Posty: 7004
Ryma, Makatka super pomysł 8)


Sernik z brzoskwiniami

ciasto:
3 szklanki mąki
5 żółtek
1 kostka margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

Wszystko razem wymieszać na stolnicy. Rozdzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki a drugą wyłożyć na blachę. Potem na blaszce podziurawić widelcem.

ser:
1 kg sera (albo zmielić albo kupić gotowy w wiadereczku)
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1/2 kostki masła
1 całe jajko

Wszystkie składniki zmiksować i wylać na ciasto na blaszce.

Na ser poukładać brzoskwinie z puszki pokrojone w talarki lub większą kostkę (ja wolę kostkę, bo ciasto się łatwiej kroi).
Ubić pianę z 5 białek. Do ubitej piany dodać 3/4 szklanki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Położyć to na ser.
Utrzeć na tarce schłodzone ciasto.
Piec 40 minut w temp. 200 stopni.


Placek amerykański

2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki sody
garść orzechów włoskich, rodzynek, migdałów
2 kg jabłek
4,5 szklanki mąki
1,5 szklanki oleju

Jajka utrzeć z cukrem, dodawać olej i dalej ucierać. Do gotowej masy wsypać mąkę i dodatki. Wsypać orzechy utłuczone, pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać (dosyć trudno się to wtedy miesza). Wstawić do piekarnika na 45 minut :) można posypać cukrem pudrem.
Duża i pyszna porcja.

Bomby :P

piersi z kurczaka (dla każdego co najmniej po jednej pojedynczej)
sól, wegeta, czosnek i inne przyprawy
cebula
ziemniaki surowe
masło
pieczarki

1. Filet z kurczaka rozbić lekko, doprawić do smaku solą/wegetą/czosnkiem/pieprzem itd.
2. Filet rozłożyć na folii
3. Na filet kładziemy pokrojone pieczarki i posypujemy solą i pieprzem. na to kroimy cebulę w pióra
4. Na to kroimy w plastry ziemniaki surowe i układamy tak, aby przykryć całość (dosyć cienkie plastry). Na to masło z solą lub jakimiś przyprawami (mogą być zioła prowansalskie lub taka przyprawa do masła) (można posypać żółtym serem)
5. Zawinąć to wszystko w folię formując taką 'bombę' (zawinąć u góry a na dole dosyć szeroko i zostawić trochę powietrza w środku)
6. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.

Pasta do chleba

2 puszki szprotek w pomidorach
1/2 kg sera białego (lub żółtego) zetrzeć na tarce
4 ogórki kiszone-> pokroić w kostkę
1 cebula
4 jajka na twardo->pokroić

Wymieszać wszystko, dodać musztardę, ketchup, majonez, pieprz i sól do smaku.

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lis 23, 2010 8:46 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr cze 03, 2009 8:53 pm
Posty: 817
Lokalizacja: Gdańsk/UK
Napoj pomaranczowo-marchewkowy

2 pomarancze
0,5kg marchewki
9l wody
7 lyzeczek kwasku cytrynowego-mozna dac cytryny
70dag cukru-mozna zamiast cukru dac miodu do ugotowanego juz napoju

Obrana marchew i podzielone na czastki i nie obrane ze skorki pomarancze ugotowac w 2l wody(gotowac do momentu az marchew bedzie mieciutka).Przestudzone zmiksowac.
Osobno ugotowac 7l wody z 7 lyz. kwasku i cukrem.Polaczyc jeszcze cieple ze zmiksowana marchwia i pomaranczami.Przecedzic przez sitko,aby pozbyc sie mizaszu z pomaranczy i marchewki.Wychodzi ok 5-6l napoju.
Gotowe

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lis 23, 2010 9:08 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt cze 29, 2007 9:08 pm
Posty: 3606
To i ja coś od siebie :) mój ostatnio ulubiony tort :) tylko przepis na biszkopt mam trochę inny

TORT TIRAMISU !!!!!!
Składniki na biszkopt:
*4 jajka
*130 g drobnego cukru do wypieków
*100 g mąki pszennej
*33 g mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (można na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Do nasączenia blatów:
*160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
*80 ml likieru kawowego ( najczęściej daję brandy jakieś )
Wymieszać.

Składniki na masę:
*750 g serka mascarpone
*150 ml śmietany kremówki (daję często pół na pół 30 i 36%)
*100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią*
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać (można krótko wymieszać mikserem).

Ponadto:
*100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

Wykonanie tortu:
Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Smacznego :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lis 23, 2010 9:29 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
makatka zaciekawiło mnie to z tym biszkoptem tzn chodzi mi o zrzucenie go na podłogę :lol: o co tu chodzi żeby odwrócić do góry dnem tortownice?

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lis 23, 2010 9:56 pm 

Rejestracja: pt sie 24, 2007 4:02 pm
Posty: 1803
Lokalizacja: zdaaalekaaa
Jako że jestem noga kulinarna wrzuce kilka baaardzo prostych przepisów (tylko nie śmiać się)

Placek czy coś tam słodkiego dla opornych:
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
dużo cukru waniliowego
1 szklanka oleju z wodą (tak 1/4 oleju reszta woda)
2 łyżeczki proszku (do pieczenia :lol: :lol: )

wszystko mikserem wymieszac dac na wysmarowaną masłem blachę piec jakies 35 minut w 180-200 st.
Acha no i na wierzch rzucić albo kawałeczki jabłka albo śliwki czy cuś


Spaghetti:

mielone mieso wieprzowe takie tacki z Biedronki (mniam) ok. 600 g chyba
ok łyczke lub 2 bazyli suszonej, papryka słodka proszek
główka czosnku
oliwa
można dodac ugotowaną włoszczyzne (to wtey wiecej przemyca sie dzieciom) ale nie konieczne

W garnku (dużym) blenderem połaczyć 2 l. przetartych pomidorów (z butli lub kartonu) duużo czosnku, dodac dużo bazyli, papryka, sól pieprz.
Do tego dodac podsmażone mieso i zagotowac zagescic jak trzeba mąką.
Ja kłade makaron na to starty ser i na to sos i potem jeszcze posypuje serem

Sałatka z mozzarelą pycha:
2 opakowania gotowej mieszanki sałat
cytryna
oliwa
czosnek (duzo)
oregano
sól pieprz
mozzarela ( z Biedronki-dobra)
pomidory
oliwki zielone (tez z B. i są pyszne)
cebula
słoneczki łuskany
ogórki świerze

sos vinegre (czy jakoś tak): łączymy starty czosnek z oliwą i cytryna, dodajemy przyprawy i czesc zostawiamy a czesc oblewamy pokrojoną mozarelle zeby przeszła tym sosikiem
podsmazamy słonecznik a raczej prazymy
kroimy warzywa i łączymy wszystko razem

Grzanki z jajem

wyjmujemy z kromki chleba srodek i podsmazamy to co zostało, jak sie przyrumieni wrzucamy jajo w tą dziure i na to salami, plaster sera i plaster brzoswini na końu (pyycha)

Minia a jaka temperatura piekarnika dla babki???


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lis 23, 2010 10:02 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt cze 29, 2007 9:08 pm
Posty: 3606
Dorotka no ja tak nei robię :oops: ale wkleiłam oryginalny przepis... natomiast kiedyś czytałam, że po upieczeniu trzeba poprostu zrzucić ten upieczony biszkopt z około metra w dół... ale nie wiem, o co tu dokładnie chodzi


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lis 23, 2010 11:14 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 13, 2007 1:18 am
Posty: 5709
Lokalizacja: Birmingham/Gdańsk
Witam!
Wklejam dwa przepisy na sałtaki. Proszę się nie śmiać z mojego pisma, byłam, wtedy w podstawówce :yea:

Obrazek

Obrazek

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lis 23, 2010 11:38 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 11:54 am
Posty: 2720
Rudania temp tak na oko ci moge podac, bo ja mam piekarnik taki bez skali :oops: Niby w instrukcji od niego, napisane mam ze nagrzewa sie do 190-200 stopni, grzanie góra- dół.
Wszystko w nim pieke i zawsze wychodzi.

o taki mam :oops: http://allegro.pl/polski-opiekacz-pieka ... 78330.html

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lis 24, 2010 8:34 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
TRUFLE (mniam :je: )

* 2 opakowania herbatników
* 0,5 kostki masła
* 3 łyżki kakao
* 1 olejek rumowy
* kieliszek wódki
* 1 szklanka cukru pudru
* wiórki kokosowe

Cukier utrzeć z masłem i kakao, dodać zmielone przez maszynkę herbatniki i resztę składników.
Ulepić kuleczki (wielkość małego orzecha włoskiego) i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Schłodzić w lodówce.

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lis 24, 2010 9:32 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 11:54 am
Posty: 2720
Normalnie czytam i język do tyłka mi ucieka :oops: :lol:
Nic tylko piec, gotowac i jeść - a tyłek rośnie :oops: :lol:

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lis 24, 2010 9:33 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Minia to tak jak u mnie :oops:
Właśnie się zastanawiam co by tu dobrego upichcić i nie wiem na co się zdecydować :)

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lis 24, 2010 9:50 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 06, 2007 8:04 am
Posty: 2184
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Ulala - coś mi si wydaje, że jakaś stronka kulinarna z tego wyjdzie... 8)

Ryma - nie wiem, kto od kogo zgapił :lol: ale ja mam taki przepis na moofinki 8)

Moofinki z bananami:
skladniki "mokre":
3 duże dojrzałe banany ("dziabię" widelcem niezbyt starannie)
8 łyżek masła (roztopić i przestudzić)
laska wanilii (skrobie kawałek i wrzucam do topniejącego masła)
2 jajka
Wymieszać "mokre" i dodać "suche":
1 i 3/4 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Wszystko razem wymieszać. Piec w formie do babeczek 25 min w temp. 180 stopni.
Z cista wychodzi ok 15 babeczek.

To jest dopiero przepis dla klasycznego leniwca - i jak niespodziewani goście na klatce... 8)

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lis 24, 2010 9:56 am 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
Ryma przypomniałaś mi o tych truflach bardzo dawno ich nie robiłam zrobie w weekend :wink: tyle że ja wodki nie dodaję bo nie lubię a herbatniki kruszę jeszcze w paczka wale w nie pałka :lol:

Piernik bez jajek


1,5 szklanki maki
¾ szklanki cukru
2 lyzki miodu
szklanka mleka
3 lyzki miękkiego masła
2 lyzki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
cukier waniliowy
siekane migdały

Wszystkie suche składniki połączyć. Dodać mleko, masło i miód. Całość dokładnie zmiksować. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (22/28cm) i obsypać z góry migdałami. Piec 40 minut w temp 175°. Wystudzone ciasto oblać polewa.

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr lis 24, 2010 1:34 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 11:54 am
Posty: 2720
MURZYNEK

Pół kostki margaryny, półtora szkl. cukru, 3 łyżki dżemu lub powideł, 2 szkl. mleka, 3 łyżki kakao gorzkiego.
Wszystkie składniki gotowac na małym ogniu, do momentu roztopienia cukru. Ostudzic.
Do zimnej masy dodac 1 jajko, 3 szkl. maki i dokładnie wymieszac mikserem. Na koncu dodac 2 łyżeczki sody oczyszczonej i szybko wymieszac.
Ciasto wylac na blache wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec okolo 50-60 minut.

Zimne ciasto posypac cukrem pudrem, lub zrobic wersje "na bogato" :wink: : murzynka przekroic na 2 czesci i przełozyc kremem (ugotowany budyn zmiksowac z poł kostki masła) na krem wyłożyc drążone wiśnie, nakryc drugą czescia murzynka i polac polewa czekoladową.

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies