Ciąża, objawy ciąży, macierzyństwo, dzieci
wszystko o ciąży i dzieciach

RegulaminRegulamin forum   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciąża Mustela
Strach u malucha

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Ciąża, objawy ciąży, macierzyństwo, dzieci -> Wychowanie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Finka

PostWysłany: Sro Wrz 16, 2009 9:55 am    Temat postu: Strach u malucha Odpowiedz z cytatem

mój 8 miesięczny synek ostatnio zaczął się bać różnych dźwięków. Kiedyś, zaraz po urodzeniu, jak spał to mogłam przy nim odkurzać i nawet się nie budził. później w wieku powiedzmy 6 miesięcy nadal się nie bał, i patrzył jak odkurzam. Ostatnio strasznie się boi, zwłaszcza jak słyszy odkurzacz a mnie nie widzi, bo odkurzam w pokoju obok. Albo boi się dźwięku budzika, wczoraj się przestraszył kosiarki do trawy, albo też boi się miksera. Jak miksuję mu na małych obrotach to jest ok, ale na szybkich się boi.
Ma też zabawki w których grzechoczą kulki. I jak grzechoczą powoli to się nie boi, a jak za szybko się zakręci i szybko i głośno grzechoczą to płacze przestraszony. Czy to normalne?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
klaudyna170*

PostWysłany: Sro Wrz 16, 2009 11:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja Nadia tez bala sie pewnych dziwiekow, odkurzacz, suszarka do wlosow, kiedys przy wejsciu do klatki schodowej facet obcinal zywoplot w ogrodku to zaczela tak panikowac ze musialam go poprosic zeby przestal na chwile zebym mogla wejsc Confused

teraz jest juz lepiej, na odkurzacz nie reaguje juz tak bojazliwie, poprostu wydaje mi sie ze dziecko musi pomalutku oswajac sie z pewnymi dziwekami. mamy przy krzeselku taki zabaweczki z bardzo glosna grzechotka, pokazywalam jej je pomalutku no i wkoncu bawi sie nimi bez problemu

PostWysłany: Sro Wrz 16, 2009 11:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

klaudyna170* napisał:
Moja Nadia tez bala sie pewnych dziwiekow, odkurzacz, suszarka do wlosow, kiedys przy wejsciu do klatki schodowej facet obcinal zywoplot w ogrodku to zaczela tak panikowac ze musialam go poprosic zeby przestal na chwile zebym mogla wejsc Confused

teraz jest juz lepiej, na odkurzacz nie reaguje juz tak bojazliwie, poprostu wydaje mi sie ze dziecko musi pomalutku oswajac sie z pewnymi dziwekami. mamy przy krzeselku taki zabaweczki z bardzo glosna grzechotka, pokazywalam jej je pomalutku no i wkoncu bawi sie nimi bez problemu

ale to dziwne że nawet zabawek się boją. Oprócz tych grzechoczących kulek to mój mały wystraszył się samochodziku.
Teściowa kupiła mu taki pluszowy czerwony (wściekle czerwony) samochód, który jak się naciśnie to wydaje dźwięk silnika - dosyć głośny. Mały aż w histerię wpadł jak to usłyszał. Później teściowa dała mu takie pluszowe, też wściekle czerwone serduszko Rolling Eyes ale bez dźwięków, i też się wystraszył Laughing ale to pewnie bo i jedna i druga zabawka były w jednakowym kolorze.
Ale np jak synek ma taką piłkę do zabawy z różnymi odgłosami pojazdów (też strasznie głośna i świecąca) to się np w ogóle nie boi. Taki to dziwoląg.
Powrót do góry
klaudyna170*

PostWysłany: Sro Wrz 16, 2009 12:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

powiem Ci szczerze ze nie widze w tym nic dziwnego, poprostu te rzeczy sa nowe dla maluszka, a jeszcze do tego wydaja jakies dziwne dzwieki, wiec dziecko sie boi

PostWysłany: Sro Wrz 16, 2009 9:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W tym wieku to zupełnie normalne.Zresztą mój prawie 2,5 roku a tez ma taki samochodzic co sie z nim ponad pół roku oswoić nie moze-tak sie przestraszył dźwięków chociaz baterii dawno nie ma Very Happy i przy każdej mojej próbie każe stawiac go na wysoką półkę aby z dala od niego.
A po za tym to ma wiele strachów związanych z dźwiękami i nie tylko.

Powrót do góry
Mouille

PostWysłany: Czw Wrz 17, 2009 12:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój maluch też zaczął niedawno bać się różnych rzeczy, a przede wszystkim odkurzacza, wirującej pralki czy chociażby dźwięku telefonu jak jest cisza w domu. Z kolei z zabawkami jest na odwrót czym głośniejsza tym fajniejsza Smile

PostWysłany: Czw Wrz 17, 2009 8:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mouille napisał:
Mój maluch też zaczął niedawno bać się różnych rzeczy, a przede wszystkim odkurzacza, wirującej pralki czy chociażby dźwięku telefonu jak jest cisza w domu. Z kolei z zabawkami jest na odwrót czym głośniejsza tym fajniejsza Smile

mój na szczęście pralki się nie boi, a wręcz jest nią strasznie zainteresowany jak jest uruchomiona, staje wtedy przy niej i patrzy na piorące się pranie Laughing
Powrót do góry
a-wro

PostWysłany: Czw Wrz 17, 2009 1:04 pm    Temat postu: winda Odpowiedz z cytatem

mój synek ni z tego ni z owego zaczął panicznie bać sie windy- sztywnieje dygocze...potem ryk

ma prawie roczek- bez kliku dni
Powrót do góry
Lola21

PostWysłany: Czw Wrz 24, 2009 5:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U nas znowu chodzi o stany lękowe.. Kiedyś w nocy córka obudziła się przerażona płakała tak jak nigdy i patrzyła wystraszonymi oczami w 1 punkt i pokazywała palcem..Myślałam że jej sie coś przyśniło albo że ma wysoką gorączkę bo akurat wtedy była chora ale nic takiego nie miało miejsca, a rano po przebudzeniu i tak omijała to miejsce szerokim łukiem.. dzisiaj było tak samo tyle że już z innym miejscem, ślepo patrzyła w jeden punkt i krzyczała przerażona.. tłumacze próbuje rozmawiać, pytac co widziała ale nic konkretnego nie umie mi powiedziec Sad Juz nie wiem czy to jej wyobraźnia że coś widzi a czego nie ma czy coś sie dzieje ?? doradźcie

PostWysłany: Pią Wrz 25, 2009 11:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stany lekowe to czestye zjawisko u dzieci. Jak piszesz Twój synek np nagle boi sie windy. To w zasadzie normalne.
Najbardziej popularny strach lekowy jest przed samodzielnym zasypianiem,ale i tą bariere mozan przełamac.
Powrót do góry
Nosferatu

PostWysłany: Pon Cze 28, 2010 7:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja podnoszę temat. Jak radzić sobie ze strachem dziecka? Mały boi się dźwięku odkurzacza, miksera (nieco mniej) i kosiarki. O ile dwóch ostatnich mogę starać się unikać, tak odkurzać przynajmniej raz na tydzień muszę. Kończy się to histerią. Sprzątać muszę, ale równocześnie nie chcę robić dziecku traumy. Co robić?

Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo – Boże, strzeż mnie od przyjaciół, z wrogami poradzę sobie sam.
Powrót do góry
Agoos
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

PostWysłany: Wto Cze 29, 2010 1:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nosferatu- u nas pomaga oswajanie tzn. synek tez nie lubi miksera i maszynki do miesa elektrycznej. Odkurzacz i kosiarka to najlepsi przyjaciele, ale blender,mikser i maszynka juz nie. Uciekal i plakal albo przynajmniej cofal sie z przerazeniem w oczach. Ale tlumaczylam mu, ze to "cacunia", ze nic mamie zlego nie robi(bo lapal mnie za reke i tak jakby chcial, zebym ja cofnela), ze mielimy pyszny serek i dawalam mu np. oblizac ten serek do serniczka z lyzki itp. i pomoglo, teraz pokazuje, ze "uuuu" bedzie czyli, ze te ustrojstwa beda wlaczane ale juz nie placze. Zobojetnialy mu.

Aniołek (*) (18 tc, 07/04/2010)
Powrót do góry
alamka

PostWysłany: Pią Lip 09, 2010 8:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja córcia też się boi urządzeń kuchennych i odkurzacza.
Tak jak Agoos oswajamy....we wtorek nawet ze mną odkurzała, potem razem zwijałyśmy kabel i chowałyśmy "kuziać" do szafy.
Do blendera i innych urządzeń na razie przekonać się nie może, ale to kwestia czasu Wink

PostWysłany: Sro Lip 14, 2010 1:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

odkurzacza to moja się też boi. nawet nie działającego i stojącego w kącie Wink

PostWysłany: Pią Lip 16, 2010 11:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To dosyć normalne. W wieku niemowlęcym dziecko po prostu słyszało jednostajny, czasami kojący dźwięk. Później, kiedy już nauczyło się przemieszczać lub chociaż siedzieć i obserwować, nagle dostrzega zagrożenie. To już nie kojący odkurzacz, tylko brzęcząca maszyna, która w dodatku wciąga wszystko na swojej drodze. Dziecko nie rozumie, co to jest i do czego służy, dlatego zaczyna się bać. I tak samo w przypadku innych urządzeń. Dlaczego wesoło do tej pory spływająca woda nagle staje się wrogiem numer 1? Bo nagle dziecko zaczyna rozumieć, co prawda tylko częściowo, straszną dla niego rzecz, wszystko co jest w wannie zostanie wciągnięte w odpływ.

U nas na przykład w ramach oswajania z odkurzaczem dawałam młodemu coś, co może pokruszyć (ciasteczko, paluszka, chrupka), rozrzucaliśmy to na podłogę i tłumaczyłam, że teraz odkurzacz zje ciasteczko, bo jest głodny. Do tego jakieś śmieszne odgłosy robiłam, durne miny i wygłupy, dodatkowo tłumaczenie, że rączka, czy nóżka jest za duża i nie zmieści się do odkurzacza, na wyłączonym testowaliśmy przykładając ręce i sprawdzając, że się nie mieszczą do rurki. No i że głośno brzęczy odkurzacz, bo jest mocno głodny.

I tak samo przy innych sprzętach, suszarka robi ciepły wiaterek i włosy fruwają na wszystkie strony, mikser robi sztuczki, bo np. wkładamy całą truskawkę, a wychodzi gęsty soczek, Kubuś się myje w wannie, a ubranka w pralce itd.

Wszystko da się oswoić, tylko trzeba cierpliwie tłumaczyć i po wytłumaczeniu robić króciutkie próby, żeby właśnie pokazać to, co tłumaczyliśmy. Trudno, najwyżej odkurzanie zajmie cały dzień po kawałku, ale przynajmniej dziecko pozbędzie się trochę stracha Smile
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Ciąża, objawy ciąży, macierzyństwo, dzieci -> Wychowanie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: