Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:47 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Prolaktyna
Awatar użytkownika

Mam pytanie co może być powodem podwyższonej prolaktyny i jakie mogą być jej objawy?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Podwyższony poziom prolaktyny (hiperprolaktynemia) może być spowodowany przyczynami:
- organicznymi - guzy przysadki, po urazach głowy, po stanach zapalnych opon mózgowych,
- czynnościowymi - polekowa, poporodowa, przy patologii tarczycy, czasami psychogenna,
- hiperprolaktynemia samoistna, o niewyjaśnionej przyczynie, lub z bardzo małymi mikrogruczolakami przysadki, których nie można rozpoznać.
Objawy hiperprolaktynemii:
- brak owulacji
- rzadkie miesiączki i acykliczne krwawienia
- późna pierwsza miesiączka
- wtórny brak miesiączki
- bolesność piersi i mlekotok
Sławek Warzęchowski

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja mam pytanie?
Nim zaszłam w ciążę brałam Bromergon, bo miałam wysoki poziom prolaktyny, co ciekawe mimo wysokiego poziomu prolaktyny, miesiączkowałam regularnie.
Po urodzeniu dziecka karmię piersią i bałam się że Sam wysoki poziom prolaktyny podczas karmienia nie uchroni mne przed kolejną ciążą i zażywam Cerazette. I oto moje pytanie, czy zażywając tylko talbetki chronią mnie skutecznie przed ciążą, skoro przedtem majac wysoki poziom prolaktyny miesiaczkowałam regularnie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Wskażnik Pearla dla preparatu Cerazette wynosi 2 - 2,5, tzn 2 kobiety na 100 zajdzie w ciażę w ciągu roku stosowania. Efekt antykoncepcyjny jest niezależny od poziomu prolaktyny.
Sławek Warzęchowski

Offline Wyświetl profil  

Czesc
Mam pytanie dotyczace Hyperprolaktynemii. Od roku wiem że mam z tym problemy. Mialam robione badania w szpitalu i rezonans przysadki. Na rezonansie wszystko bylo ok nie mam nic z przysadką. przy pierwszych badaniach miałam PRL 328,5 uIU/ml a po 60 min po MTC 9464 uIU/ml dostałam ładny wypis ze stwierdzeniem hyperprolaktynemii i skierowaniem na leczenie u endokrynologa , wybralam endo-gin. Jemu natomiast nie spodobał sie stosunek LH i FSH stwiedził PCOS. Fakt z jajnikami zawsze mialam problemy wiecznie powiekszone bolesne, ale miesiączki mam regularne raz mialam tylko zanik przez 60 dni a tak jest ok. Mam mlekotok z piersi . Czuje ze całe moje ciało sie zmienia. Nie moge sie pogodzic z tymi zmianami pakuje pełno kasy w kosmetyki,leki dermatologiczne diety a i tak tyje szczegolnie na podbrzuszu gdzie zawsze miałam szczupła talie, nie mam na nic siły. Od trzech lat nie uzywam zabezpieczenia i nie zachodze w ciąze. Lekarz nie leczył prolaktyny stwierdził to jako niedogodnosc i juz. Po paru miesiącach mam PRL 778 uIU/ml czyli cały czas rosnie a lekarz kaze mi barc...castagnus który biore juz od ponad 7 miesięcy i nic. przez pewien czas bralam Bromergon ale umieralam po nim. Wiec kazano mi go odstawic. Nie wiem co mam robic bo nadal nie rozumiem skad mam ta prolaktyne? Przeciez PCOS nie powoduje hyperprolaktynemii.A od lekarzy nie uzyskuje konkretnej informacji ani zadnych badan. Od kiedy stwierdzono ze to nie pzrysadka okazywana jest mi obojętnośc. Rozumiem ze PRL to problem bardzo czesty u kobiet ale musi byc tego jakas przycztna. Z tego co sie dowiadywałam to jest obiaw a nie choroba. Co mam robic? Jak dowiadywac sie dlaczego ciagle rosnie i jak postepowac z hyperprolaktynemią? Czym rozni się hyperprolaktynemia czynna od innej?
Za wszelkie instrukcje bede bardzo wdzieczna!!
Pozdrawiam serdecznie!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Prolaktyna do zmniejszenia - inaczej nic z tego nie będzie. Proszę popróbować z malutkimi dawkami Bromergonu np. 1/4 tab dziennie. Jak tego leczenia Pani nie przetrwa to jest ew. Dostinex - nie ma takich działań niepożądanych ( oprócz chorej ceny ).
SW.
PS. Hiperpolaktynemia czynnościowa nie jest spowodowana guzem przysadki, lecz jej patologiczną czynnością hormonalną.

Offline Wyświetl profil  

witam serdecznie,prosze o pomoc gdyz nie wiem co mam robic i myslec?
w poprzedni piatek skończylma okres jest dzis 17 wiec 9 dni mineło9 już i wąłsnie w zeszły pitaek dzień sotatni okresu współzyłam,w sobote i w niedziele tez od poniedziałku mam bolące piersi nudności dzis jest 17 mierzyłma sobie tem. i miałam prawie 37 czuje stan podgoraczkowy bol jajników i skurcz macicy w nocy spie na plecahc gdyz tak bola mnie piersi czy to jest ciąza? biorąc pod uwage ze lecze sie na prolaktyne mam około 50 ale lekarz kazał mi na 3 misiace odstawić bromergon i juz 2.5 miwesiaca go nie biore,prosze mi pomóc dziekuje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Czy ciąża to nie wiem, ale po co odtsawiać Bromergon przed jej zajściem tez nie.
SW

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja mam regularna miesiaczke(bolesna jak zawsze) do tego ostatnio bardzo bola mnie piersi przed i zauwazylam mlekotok (jak sobie ucisne odpowiednio piers). Do tego czeste bole glowy,ciagla sennosc,wypadajace wlosy i ogolne oslabienie. Czy moze to byc zwiazane z podwyzszeniem prolaktyny czy przy regularnych miesiaczkach nie ma sie co o to obawiac?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Proaktyna do zrobienia i hormony tarczycy.
SW

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: luteina i okres

Witam serdecznie!
Ja z nastęującym pytankiem Smile
Juz od prawie 4 miesiecy łykam Luteine. Została mi przypsana, aby uregulować cykl (nie miałam okresu przez 3 miesiące bezpośrednio zanim zaczełam ja brac; wczesniej mój cykl był nieregularny i "nieprzewidywalny", i 20 i 50 dni się zdarzało...).
Miałam tez robione badanie na prolaktyne: najpierw była za wysoka, coś powyżej 30 jednostek (tych, wg. których 24 to max normy). Pozniej dla pewnosci zrobilam jeszcze dwa badania(ostatnie tydzien temu) - oba wyniki świetne. Hormon tarczycy tez badalam i jest ok. Czyli nie tedy droga Smile

Do sedna Smile Okazuje sie, ze Luteina rozwiazala moj odwieczny problem nieprzewidywalnosci okresu. Lykam ja w 16tym dniu cyklu. Dostaje okres juz w 5-8 dniu lykania, wtedy odstawiam. Wyniki prolaktyny i to, ze wyglada na to, ze sie "uregulowalam" wskazuja aby odstawic Luteine. Ale boje sie powrotu do nieregularnego cyklu Sad Jakie sa szanse, ze regularnosc okresu (ktora jest dla mnie jak dar z nieba!) sie utrzyma, jesli przestane lykac Luteine?

Bede bardzo wdzieczna za opinię! Very Happy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Należy zostawic luteinę aż do zajśca w ciążę.
SW

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czy wynik PRL 22,4 ng/ml stanowi już problem? Normę podano jako 1,9-25, ale w różnych źródłach podaje się, że wynik powinien oscylować raczej w granicach tych niższych wartościach.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej agatka; ja tez taki miałam, ale okazało się ze jestem po prostu w ciąży. Wszystko za leży czy masz jakies inne objawy, które mogłyby niepokoic. Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Sam na czczo nie wystarczy, trezba z obciażeniem tabl. Metoclopramidu.
SW

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Panie Slawku, tak jak pan mi radzil zrobilam badania prolaktyny i tarczycy ale wyniki byly w normie (prolaktyna 14), ginekolog nic nie stwierdzil (mam od czasu do czasu rowniez bole po lewej stronie podbrzusza ale lekarz ,przez badanie reka ,swierdzil ze na jajniku nic nie ma choc mnie bolalo gdy tam uciskal). Zlecil badanie USG piersi i tez jest wszytko ok, USG jamy brzusznej tez wszytko ok,z badania krwi i moczu wyniki w normie...wiec ja juz nic z tego nie rozumiem...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam okropnie bolesne miesiaczki,d o tego stopnia ze lądowałam na pogotowiu po zastrzyk przeciwbolowy.
Trafiałam do róznych lekarzy, kazali leczyc te bole tabletkami antykoncepcyjnymi. Z poczatku bylo ok, potem jakby organizm sie przyzwyczail i bole wracaly.
Zrobilam w koncu badania na hormony.
Wyszlo,ze mam za wysoka prolaktyne i testosteron wolny.
Teraz staram sie o dziecko, bez rezultatu...
Czy to wina tych hormonow?Ich ilosci?
Czy to prawda,ze za wysoki poziom prolaktyny = nieplodnosc?
Jestem wystraszona i zdołowana..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tak jest..poziom prolaktyny nalezy obnizyc...bardzo czesto jest powodem problemow z plodnoscia...ale sa to problemy latwe do zlikwidowania i po obnizeniu szybko zachodzi sie w ciaze... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam pytanie?
czy możliwe jest zajście w ciążę przy bardzo wysokiej prolaktynie? (103 -norma 25). badanie miałam wykonywane 2 miesiące temu, ale w tym miesiącu okres opóźnia mi się 1 dzień. dziękuję i pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Madzia teoretycznie nie ma szans na zajscie w ciaze przy tak wysokiej PRL :!: Ale np. jeśli regularnie miesiaczkujesz i masz przede wszystkim owulacje to cud moze sie zdazyc :D :!:
Wedlug mnie Twoja PRL jest baaaardzo wysoka i powinnas obnizyc jej poziom :cry: .

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]