- 225g herbatnikow czekoladowych
- 55g masla
MASA
- 3 zoltka
- 4 lyzki cukru
- 4 lyzki maki kukurydzianej
- 600ml mleka
- 100g stopionej czekolady deserowej
BEZA
- 3 bialka
- 100g cukru
- 1/4 lyzeczki esencji waniliowej
Wsypac herbatniki do plastikowej toerbki i rozkruszyc. Przesypac do miski.
Roztopic maslo... wlac do herbatnikow i starannie wymieszac.
Wsypac do formy o srednicy 23 cm i mocno docisnac na dnie i wzdluz bokow.
Aby przygotowac mase nalezy utrzec zoltka z cukrem i maka na puszysta mase....w razie potrzeby mozna dodac troszke zimnego mleka.
Mleko rozgrzac w rondlu.... doprowadzajac je niemal do wrzenia....nastepnie powoli dolewac do zoltek z cukrem....caly czas mieszajac.
Przelac do rondla ....gotowac na wolnym ogniu caly czas mieszajac...az zgestnieje. Zdjac z ognia.
Dolac stopiona czekolade i starannie wymieszac.
Nastepnie wylac na mase z herbatnikow.
Ubijamy bialka na sztywna piane.... stopniowo wsypywac cukier.....i esencje waniliowa.... Piana ma byc sztywna!!!
Wylozyc beze na mase czekoladowa.... tworzac na wierzchu fantazyjne wzorki.
piec na srodkowej polce w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 30 minut .....albo do chwili gdy wierzch bedzie zlocisty.
Deser podawac zaraz po wyjeciu z piekarnika albo gdy nieco przestygnie...
ZYCZE SMACZNEGO!!!!
