To pyszny i szybki deser i tani odkąd w sklepach można kupić zamiennik włoskiego serka mascarpone. Ja robię go w 15-20 minut, potem trochę trzeba schłodzić (najlepiej całą noc, ale z mężem zwykle nie wytrzymujemy).
Składniki:
2 serki mascarpone po 250g (ja kupuję Piątnica)
2 opakowania podłużnych biszkoptów San
4 żółtka
5-6 łyżek drobnego cukru
1,5 szkl. mocnej kawy (może być z cukrem i mlekiem - jak kto woli)
gorzkie kakao
Przygotowanie:
Wymieszać żółtka z cukrem na krem, dodawać po łyżce serka i utrzeć.
Biszkopty zanurzyć kolejno jeden po drugim w kawie i ułożyć wartwą w naczyniu o wymiarach ok. 20-30cm. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, nasępnie ułożyć drugą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów, na wierzch pozostałą masę. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać gorzkim kakao.
Oczywiście zgodnie z oryginalnym przepisem można dolać do kawy lub kremu nieco likieru amaretto lub innego alkoholu, ale na wątku ciążowym nie będę dopisywać tego do składników
Życzę smacznego!!!!!