Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 10:58 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: TIRAMISU
Post: wt lut 19, 2008 3:11 pm 

Rejestracja: pt mar 02, 2007 12:51 pm
Posty: 7954
To pyszny i szybki deser i tani odkąd w sklepach można kupić zamiennik włoskiego serka mascarpone. Ja robię go w 15-20 minut, potem trochę trzeba schłodzić (najlepiej całą noc, ale z mężem zwykle nie wytrzymujemy).

Składniki:

2 serki mascarpone po 250g (ja kupuję Piątnica)
2 opakowania podłużnych biszkoptów San
4 żółtka
5-6 łyżek drobnego cukru
1,5 szkl. mocnej kawy (może być z cukrem i mlekiem - jak kto woli)
gorzkie kakao

Przygotowanie:
Wymieszać żółtka z cukrem na krem, dodawać po łyżce serka i utrzeć.
Biszkopty zanurzyć kolejno jeden po drugim w kawie i ułożyć wartwą w naczyniu o wymiarach ok. 20-30cm. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, nasępnie ułożyć drugą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów, na wierzch pozostałą masę. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać gorzkim kakao.

Oczywiście zgodnie z oryginalnym przepisem można dolać do kawy lub kremu nieco likieru amaretto lub innego alkoholu, ale na wątku ciążowym nie będę dopisywać tego do składników :wink:

Życzę smacznego!!!!!


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: sob lut 12, 2011 8:52 am 
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lut 13, 2008 8:24 pm
Posty: 15315
Lokalizacja: Śląsk
A ja mam problem :?

Robiłam tiramisu dwa razy, i masa nie wyszła taka jaka powinna... tylko rzadka :?
Ciasto oczywiście zjadalne... ale masa się wylewa
Co zrobiłam źle, powiedźcie mi, bo ja nie mam pojęcia

_________________
Obrazek
Obrazek

[*] [*] [*] [*]


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr mar 02, 2011 2:20 pm 

Rejestracja: pt mar 02, 2007 12:51 pm
Posty: 7954
Nyana ważne, aby żóltka dlugo ucierać z cukrem, do bialości, bo jak żóltka będą plynne to i masa będzie rzadka. Mascarpone potem dodawać po trochu do żóltek i mieszać albo na malych obrotach miksera albo nawet lyżką. Mi też krem wychodzi taki rzadszy, jak gęsta śmietana, ale potem tężeje w lodówce i po paru godzinach już jest gęściutki.
A może jeszcze za bardzo nasączylaś biszkopty i kawa przeniknęla do kremu?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra