Dzisiaj jest pt kwie 17, 2026 2:13 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

No to zakładam temat :)

W sobotę 02.02. o godz.16:15 coś ze mnie chlupnęło :D w sumie nie było tego dużo, ale poleciałam pędem do łazienki. Przy wycieraniu zobaczyłam krew, więc szybko zadzwoniłam do swojego gin, który powiedział "proszę jechać na oddział", no i pojechaliśmy.

Oddział, godz.ok.17-stej. Najpierw zrobili mi KTG, zmierzyli ciśnienie, zbadali rozwarcie - oj bolało. Nie bardzo chcieli wierzyć, że to 35 tydzień i zrobili kolejne USG, obejrzeli moje poprzednie, które miałam przy sobie. Zastanawiali się nawet, żeby mnie przewieźć do kliniki, gdzie by mogli się zaopiekować wcześniakami, ale w ostateczności nie wypuścili mnie, tylko wzięli na obserwację.
Dostałam zastrzyk na rozwinięcie płuc małego, zapas podkładów z ligliny, które przy każdej zmianie musiałam pokazywać siostrom.
Dali mi również jakiś zastrzyk na uspokojenie, żebym mogła sobie odpocząć przed porodem, bo był nieunikniony. Spałam po nim jakieś 3 godziny, do ok.1.30, a potem tylko czuwanie do rana, bo ciągle się wody sączyły i bolały mnie plecy.
Rano KTG, badanie rozwarcia, kolejny zastrzyk na płuca małego. Potem lewatywa i wkońcu mogłam sobie pochodzić, bo w nocy oczywiście tylko leżeć. Miałam sprawdzać co ile i jak długo trwają skurcze, które de facto bardzo słabo czułam :? ale wyszło mi średnio co 2-2,5 min po 15-30 sekund.
O godz. 8-mej lekarz pyta mnie czy zgadzam się na cesarskie cięcie, bo nie chcą ryzykować - moje podwyższone ciśnienie (nie pamiętam więcej uzasadnieniń :? ) Nawet 5 minut na zastanowienie mi nie dali, bo zaraz wpadła pani anestezjolog i przeprowadza ze mną ankietę. Zanim weszła, to lekarze i położne kazały milczeć, że piłam wodę.
Byłam zszokowana tym wszystkim, założyli mi wenflon, wstrzyknęli coś na "otępienie" czy jakoś tak, założyli cewnik i zaprowadzili na salę operacyjną. Tam kazali się rozebrać i położyć - na samo wspomnienie mam dreszcze.
Anestezjolog widziała, że się bardzo denerwuję, zresztą jej to powiedziałam, więc mówiła do mnie jak do małego dziecka, co muszę przyznać działało jak balsam. Założyli mi czepek na głowę, poinstruowali, że lekarz zaraz zacznie mi brzuch myć i wtedy mnie uśpią. Pamiętam tylko jeden wdech, przy drugim już spałam.

Z wybudzeniem miałam problem, trzęsłam się, nie umiałam złapać tchu, a tym bardziej im o tym powiedzieć. Dopiero jak wyciągnęli mi rurkę z gardła było lepiej, ale i tak było ciężko nabrać powietrza i starać się oprzytomnieć. Jakimś cudem przenieśli mnie na drugie łóżko, ubrali w szpitalną sexi koszulę, na brzuchu położyli worek z piaskiem i przykryli 3-ma kocami, tak się trzęsłam. Przewieźli mnie na porodówkę, gdzie przeleżałam prawie 3 godziny w asyście mojego kochanego męża, który czuwał, żebym nie zasnęła i który zwilżał mi usta, bo oczywiście pić nie wolno. Dostałam chyba ze trzy-cztery kroplówki. Na salę przewoził mnie mąż z położną. Zdjęcie Maciusia pokazał mi dopiero po południu, bo ja ciągle przysypiałam.

Dzień drugi - kroplówka x 2, usunięcie cewnika i wstajemy z łóżka. Brzuch boli jak cholercia, ale z pomocą sióstr wstałam i zrobiłam najpierw krótki spacer wokół łóżka. Oczywiście zastrzyki przeciwbólowe dostawałam, na początku bez proszenia, a potem na żądanie. Mogłam wkońcu więcej pić.

Dzień trzeci - chodzimy, pijemy ile chcemy, a na śniadanie, obiad i kolację kleik - feee, dobrze, że mogłam zjeść biszkopty :D

Dzień czwarty - normalne jedzenie, lewatywa

Dzień piąty - j.w. i wypis do domu, po uprzednim zbadaniu i zdjęciu opatrunku na szwie. Wypisali mnie wcześniej z uwagi na to, że Maciuś był już w klinice i leżałam sama bez dziecka.

To tyle.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hehe 3300 jak na 35 tydz ciazy...piekna waga... jestes pewna ze nie zaszlas w ciaze wczesniej :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lila jestem pewna ;) choć jak mnie przyjmowali na oddział to zwątpiłam, ale jak się urodził i jednak stwierdzili, że to wcześniak to odzyskałam wiarę w siebie :D Gdybym donosiła to byłby większy :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ooo tak...byl by konkretny klocuszek :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Catalinko i masz już poród za sobą, teraz tylko czekać kiedy macius bedzie już przy Tobie :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

catalinko jak powiedziałam mojej mamie ile waży Twój Maciuś, to pomyslała podobnie jak Lila, ze żle Ci obliczyli wiek ciąży hi hi ale ładnie opisałaś poród (tak szczególowo :wink: ) strasznie mnie wciągają takie porodwe opowieści :D byłas dzielna i już niedługo bedziecie z malutkim razem :D gratuluje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Catalinka życzę zdrówka Tobie i Twojemu bobaskowi :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Roxanko do chodzenia zmusił mnie mały, bo tylko na noworodkach mogłam go zobaczyć, a to było na drugim końcu korytarza :) No i wyszło mi to na dobre, z dnia na dzień coraz mniej boli, a w środę usuwamy szwy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Catalina juz nie wiem ile razy gratulowałam ale zrobię to kolejny raz :)

no moi znajomi jak mówię jaki wcześniak się urodził są w szoku. Mój Kuba miał 2700 g i 51 cm a urodził się dzień przed terminem :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oj Catalina nie było łatwo, ale będzie coraz lepiej no i mały już pewnie będzie szybko z Wami

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

catalina gratuluje po raz kolejny i czekamy na Maluszka, dzielnie sie spisalas

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To że będę jedna z pierwszych rozpakowanych to wiedziałam, w końcu miałam termin na 1 marca, ale żeby druga to się nie spodziewałam... Niemniej jednak bardzo sie cieszę.

A było to tak:-)
W środę wieczorkiem brzuszek zaczął się napinać jakoś inaczej niż zwykle. Wzięłam kapiel, wzięłam no-spę (bo tak miałam brać 3x1) pooglądałam tv i o 22 polozyłam się do spania z myśla że słodko sobie pośpię aż do rana... Ale nie udało mi się zasnąć, teraz już czułam że to są akurcze ale nieregularne i słabe. Jak zaczęły być silniejsze to wstałam i spakowałam torbę ( godz. ok 24) i znowu sie połozyłam. Okolo 1 do 3 spałam. Obudziłam się o 3 i czulam skurcze dość, zaczęłam sprawdzać czy regularne - były co jakieś 7-8 minut, trochę poleżałam, chodząc coraz do kibelka. O 5 skurcze były już co 5 minut regularne i trwające minutę. Umyłam i zaczęłam się ubierać - budząc męża i córcię (bo ona sama nie zostałaby w domu). Zanim się pozbieraliśmy i dojechaliśmy była już 5.45. Na izbie przyjęc żywego ducha nie było... Zanim doszłam na porodówkę była już 6.20 a skurcze coraz boleśniejsze. Pierwsze badanie przez położną na łóżku porodowym "z diagnozą" - 6 cm rozwarcia. Lekarz jeszcze mnie zbadał bo pod kątem tego mojego spojenia bolącego i stwierdził że na pewno się nie rozchodzi więc mogę rodzić. Akcja dość szybko sie potoczyła, wody odeszły i położna "zmontowała' łóżko...
O 7.20 miałam już swojego skarba u siebie na brzuchu - ale to szczęście!!! Nareszcie maly kotek jest ze mną !!!

Lekarz musiał mnie trochę pozszywać (nacięcia nie zrobili - samo pękło) i na koniec powiedział:"Dziękuję, że przyjechała pani do porodu a nie poleżeć na porodówce"

Synuś bardzo się nie wymęczył, aż położne mówiły że nie czerwony tylko taki różowiutki, dostał 10 pkt

Cieszę się bardzo!! Można powiedzieć, że miałam lekki poród ale to może nagroda za to że ciąża była ciężka i z problemami. Dziękuję Bogu że wszystko dobrze się skończyło i obiecuję, że zajmę się synusiem najlepiej jak potrafię...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

OlaO raz jeszcze gratuluje!!! Ciesze sie, ze porod nie nalezal do tych ciezkich i skmplikowanych. Zycze Wam mnostwo zdrowka!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

OlaO taki poród to marzenie, czyli drugi poród jest łatwiejszy, ja też tak chcę. Gratuluję jeszcze raz.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

OlaO ciesze się ze nie nacierpiałas sie bardzo, i urodziłaś ślicznego synka.Mam nadzieje ze kazda z nas bedzie przezywac poród jak Ty :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cytuj:
Można powiedzieć, że miałam lekki poród ale to może nagroda za to że ciąża była ciężka i z problemami.

na pewno OlaO : ) pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

OluO cieszę się, że wszystko odbyło się tak szybciutko i bez komplikacji i teraz możesz przytulać już swojego synusia. Buziaki dla Was obojga :cmo: byliście dzielni :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

OlaO pozazdrościć tak szybkiej akcji porodowej :) GRATULACJE :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

OlaO ten porod to nagroda za niedogodnosci ciazy Kochana, tylko pozazdroscic tez bym tak chciala :wink: , bardzo sie ciesze poszlo Wam tak szybciutko i ze wszystko z maltkim w porzadku, teraz niech rosnie zdrowy i duzy i niech nie dokucza rodzicom (no moze troszeczke :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

gratuluje pociech!
jejku jesteście marcóweczkami a ja z maja i jak u mnie zacznie sie szybciej to róweniż niespodziewanie mogę szybko zostac mamusia.

gratuluje :)

Jazda Na Motocyklu Jest Najprzyjemniejszą Rzeczą Jaką Można Robić W Ubraniu!!!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]