1-2 woreczki ryżu ugotowanego na sypko;
po jednej swieżej papryce czerwonej, zielonej i żółtej;
ogórek konserwowy - kilka;
puszka czerwonej fasoli;
cebulka 1-2;
szynka lub pierś z kurczaka pokrojona w kosteczkę i usmażona z przyprawami do kurczaka
Wszystkie te składniki wymieszac razem ale niczym nie przyprawiać, nie solić, nie pieprzyć, żadnych przypraw. Oddzielnie do tej sałatki robi się sos
Sos : majonez, pikantny ketchup, mausztarda delikatesowa, cytryna, sól, pieprz. n
Najwięcej dajemy majonezu i ketchupu a musztardy trochę (ze dwie łyżeczki). Ja robie to zawsze na tak zwane oko więc nie potrafię podać dokładnych proporcji. Po prostu wg uznania. Po wymieszaniu majonezu z ketchupem i musztardą sos doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos powinien być pikantniejszy dlatego, że sama sałatka nie jest niczym przyprawiana.
Sosu nie należy od razu łączyć z sałatką. Ja zawsze podaje oddzielnie sałatkę i w miseczce sos no i każdy już na swoim talerzu polewa sobie sałatkę tym sosem. Można ją też posypać natką pietruszki.
Sałatka jest pyszna. Oboje z mężem ją uwielbiamy. Poza tym jest bardzo kolorowa i już na sam widok jest apetyczna. Polecam
