80dkg mięsa mielonego
2 surowe papryki (czerwona, zielona, żółta wg. uznania. Ja preferuje czerwoną)
2- 3 cebule
1 puszka kukurydzy lub fasoli czerwonej (robię z kukurydzą choć ciekawe jakie by bylo z kukurydzą i fasolą)
1 przecier pomidorowy (mały sloiczek)
3 łyzki oleju
25 dkg sera żółtego
pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
Ciasto naleśnikowe pewnie można usmażyć. Ja tak zrobiłam dzisiaj (zabraklo mi po sobocie ciasta, które kupiłam w sklepie- Wraps właśnie do tortilli lub burrita.) Ja zrobiłam jak zwykłe nalesnikowe ale w internecie są też przepisy na takie oryginalne ciasto jakie powinno być. Nie chciało mi się szukać i robić Ja kupiłam ostatnio.
Do garnka wlać 3 łyżki oleju, mięso i podsmażyc.Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podlać 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem aż cebula i papryka się rozpraży, dodać też drobniuteńko posiekany czosnek. 1/2 puszki kukurydzy dodać do mięsa pod koniec a drugą polowę zmiksować z przecierem pomidorowym. Dodać do gara wszystko.
Farsz zawijamy w nalesniki (Ja podwijam najpierw boki żeby farsz nie wychodził a potem zwijam od dołu). Tak jak robię krokiety ale to wg. uznania.
Posypujemy dużą ilością startego na drobnej tarce sera żółtego (Ja tak lubię) i zapiekamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym w piekarniku.
Mozna też pewnie dodać przyprawę papryka slodka. Tak gdzieś przeczytałam. Zobaczymy jak będzie smakowało bo Ja posypałam wierzch na serze delikatnie taką papryczką. Czekam na meża i jemy...
_________________

|