Dzisiaj jest ndz kwie 26, 2026 2:54 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość

Witam. Mam pytanie, czy będąc na bezpłatnym urlopie wychowawczym, gdy zajdę w ciążę będę go mogła przerwać i iść na L4 z 100 % wynagrodzeniem.pomóżcie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

napisz do fraqila ona na pewno ci pomoze :) Ma nawet watek na tym forum

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Musisz złożyć do pracodawcy wniosek o przywrócenie do pracy po wychowawczym tzn. pewnie na badania lekarskie cię wyśle najpierw choć nie zawsze. Jaką masz umowę na stałe czy na określony? Dobrze by było abyś wróciła na przynajmniej miesiąc do pracy ale tu trzeba uważać bo jeśli masz na określony czas umowę i nie będziesz jeszcze w 3 miesiącu ciąży to pracodawca może dać ci wypowiedzenie jeśli jest jakiś złośliwy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzieki za odpowiedz Fragila :D Mam umowę na czas określony do 2012 roku. Obecnie jestem jeszcze na urlopie macierzyńskim, który już dobiega końca. Staram się z mężem o drugie dziecko i nie wiem czy uda mi się zajść w ciążę do końca urlopu miecierzyńskiego, żebym mogła znowu iść naL4. Muszę się już w tej chwili określić czy idę na urlop wychowawczy czy wracam do pracy. Powrót do pracy w tym momencie jest niemożliwy bo mieszkam teraz 300 km od miejsca pracy. Wymyśliłam sobie, że wypiszę urlop wychowawczy tylko na 2 miesiące ( mam nadzeję że już do tej pory będę w ciąży) a kiedy już miną te 2 miesiące poszłabym odrazu na zwolnienie w związku z kolejną ciążą. Tylko nie wiem czy tak można?Znając mojego szefa jestem pewna, że nie będzie mi robił żadnych problemów, tym bardziej, że dostałam umowe o pracę dopiero kiedy powiedziałam szefowi że jestem w ciąży. Pozdrawiam :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie za wcześnie planujesz drugą ciążę.
L4 nie przerywa ur.wychowawczego musiałabyć wrócić do pracy i dopiero iść na L4
wybierając url wychowawczy pamiętaj że możesz go podzielić tylko na 3 razy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

To lepiej po urlopie macierzyńskim idź na zwolnienie na 2 miesiące a potem na 3 miesiące na urlop wychowawczy a jeszcze w między czasie może jakiś urlop wypoczynkowy masz do wykorzystania.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Zaszłam po raz drugi w ciąże będąc na urlopie wychowawczym. Mam go do 20.07.2009. Teraz kończy mi się macierzyński, czy muszę ponownie składać do pracodawcy wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego, czy automatycznie po urlopie macierzyńskim jestem na urlopie wychowawczym. Jak to jest?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka

jestem w takiej samej sytuacji jak ty w lutym konczy mi sie macierzynski i musze od nowa zlozyc podanie do pracy o udzielenie urlopu wychowawczego albo na to dziecko na ktore bylam na wychowawczym albo na te ktore teraz urodzilam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Bardziej chyba sie opłaca iść na wychowawczy na dziecko na które się miało wcześnie urlop.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka

to zalezy tez do kiedy sie mialo ten wychowawczy na pierwsze dziecko mi np sie nieoplaca na pierwsze bo w maju juz bym miala koniec wychowawczego platnego na pierwsze dziecko a tak wezme urlop wychowawczy juz na drugie dziecko do konca umowy a mam ja do konca tego roku

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam, mam takie pytanie.W listopadzie 2007 roku urodziłam dziecko, po macierzyńskim byłam 2 miesiace na urlopie wypoczynkowym, a od maja 2008 jestem na urlopie wychowawczym.Czy jeśli teraz zaszłabym w ciążę to mogę zrezygnowac z urlopu wychowawczego i iśc na L4.Mam umowę na stałe ale niestety liczę się z tym że jeśli wrócę teraz do pracy na kilka miesięcy to automatycznie dostanę wypowiedzenie(mój szef postapił juz tak z dwoma dziewczynami więc nie mam złudzeń).Pracuję w warunkach szkodliwych dla kobiet w ciąży więc całą poprzednią ciąze była na zwolnieniu.Bardzo proszę o pomoc. :lol:
Z góry dziękuję

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cześć mam pytanie jesli jestem na urlopie wychowawczymi przerwe go bo dostalam nowa prace a nastepnie zajde po miesiacu w ciaze :) czy mam prawo isc na chorobowe i od jakiej kwoty bedzie naliczane, czy nalezy mi sie macierzynski i urlop wychowawczy ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja jak zaszlam w 2 ciaze to ciagnelam wychowawczy bo mialam platny a chorobowe z ZUS-u w 1 ciazy przyszlo mi dopiero jak juz urodzilam :| a z MOPS-u regularnie co miesiac :) ale ja zatrudniona jestem w firmie ojca ktora zatrudnia mniej niz 10 osob

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej no to i ja zapytam
jestem na urlopie wychowawczym do września 2010roku, ale do gminy muszę znowu pod koniec sierpnia złożyć dokumenty żeby dostawać te 400zł

a termin porodu mam na 03.09.09 więc pewnie i tak mi gmina nie da tych pieniędzy bo będę na macierzyńskim
moje pytanie jest takie kiedy muszę powiadomić pracodawcę o drugiej ciąży, i ile ja tego macierzyńskiego dostanę po drugiej ciąży??
i czy muszę pisać następny wniosek o wychowawczy jeśli na pierwsze dziecko mam do wrzesnia 2010 roku??
czy będę musiała wypisywać na to nowo narodzone dziecko nowy urlop wychowawczy??

mam nadzieje że w miarę napisałam i wiecie o co mi chodzi :)

z gory dziękuję za odpowiedź

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Josephine musisz sie upewnic bo ja jestem teraz na urlopie wychowawczym i mam go przyznanego do konca sierpnia przez mops czyli do konca okresu zasilkowego i w sierpniu powinnam zlozyc nowe dokumenty na dodatek te 400 zl i mi babka powiedziala ze przepisy sie zmienily i nie trzeba bedzie skladac wnioskow na nowy okres tylko zostana one automatycznie przedluzone .Nie pamietam dokladnie do kiedy ale w mopsie tak jest sprawdz to w gminie.Ja tez mam taka sytuacje i mi wytlumaczyli ze automatycznie przechodzisz na macierzynski i bedziesz dostawala 100 % tego co dostawala bys zarabiajac.Poza tym chyba po skonczonym macierzynskim bedziesz musiala napisac wniosek na wykorzystanie tego wychowawczego na pierwsze dziecko ten ktory zostanie przerwany a potem kolejny na wykorzystanie tego wychowawczego na drugie dziecko.Chyba nic nie pomylilam ale glowy sobie nie dam obciac
Acha ja jestem teraz w ciazy z trzecim dzieckiem to jest 16 tydz i dotychczas nie informowalam pracodawcy ale ja jestem na czas nieokreslony i pytalam w mopsie i powiedziala mi babka ze w zasadzie narazie nie musze .Bo na wychowawczym nikt nie moze cie zwolnic chyba ze likwiduje dzialalnosc i gdybys naruszala obowiazki pracownicze np. dorabiala bys sobie gdzie indziej bez zgody pracodawcy u ktorego jestes zatrudniona.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie chce zakladac osobnego tematu, wiec licze ze ktpos tu jeszcze zajrzy.... ;)

22.11.2008 urodzilam drugiego synka-podczas trwania urlopu wych.
Czytalam gdzies ze jesli chce sie przejsc na urlop macierzynski to trzeba najpierw przerwac wychowawczy , tzn. napisac wniosek ze chce sie zrezygnowac z wychowawczego i zeby od dnia na kiedy ma sie termin porodu -u mnie byl to 19.11- dana ciezarowka zostala przeniesiona na urlop macierzynski. ale wczytalam tez ze mozna nie przerywac wychowawczego ale jednoczesnie pobierac ZASILEK macierzynski.
napisalam wiec do firmy (gdy juz urodzilam) ze prosze o wyplacenie zasilku mac. na takie a takie konto , bez przerywania wychowawczego. odpisali, ze oczywiscie itp.
uffff teraz do pytania glownego- 27.03 konczy mi sie tenze zasilek czy musze znow pisac podanie o wychowawczy czy to ze nie przerywalam go wystarczy? w mojej firmie panuje totalny kadrowy kataklizm, wiec wole sie upewnic :wink:
czy tez moge nic nie pisac itd. bo w sumie nadal na tymze wychowawczym jestem.... :roll:
i czy moge sobie np. p[rzerwac wychowawczy na 1 dziecko i od razu napisac prosbe o wych. na drugie dzieciatko?

z gory dziekuje za odpowiedz :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Myśle że nic się nie stanie jeżeli taki wniosek napiszesz...i oczywiście nie ma przeszkód żebyś od razu napisała na drugie dziecko:) powodzenia:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moje pytanie już nie aktualne :lol: znalazłam odpowiedz :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A czy ktoś może zna odpowiedź na moje pytanie:
planuję przerwac urlop wychowawczy i wrócic do pracy 15 lipca. Czy jeśli musiałabym iśc na L4 to jak jest ono płatne? Na umowie mam ok 840 (była to najniższa krajowa w 2005 roku). Czy pracodawca musi mi dac jakieś wyrównanie i płacic obecną najniższą stawkę?
A jeśli wrócę tylko na miesiąc i weznę L4 to jak obliczą średnią (podobno z 3 miesięcy, czyli 1 miesiąc przepracowany teraz a 2 miesiące policzą sprzed wychowawczego?)

Tabelka http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=41756

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam.
mam pytanie jestem na urlopie wychowawczym płatnym do września i teraz zaszłam w ciąże czy mogę przerwać urlop i ciąnąc L4?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]