Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 12:27 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Starające się o dziecko

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość

Czesc Dziewczyny :)

Mam pewne pytanie do was ktore powstalo na skutek roznych informacji. Chodzi mi o dni plodne. Nie ktore kobiety mowia ze dni plodne okresla sie liczac od ilosci dni trwania cyklu trzeba odjac 14 dni wtedy wychodzi dzien owulacji i cztery dni do przodu oraz do tylu i wychodza dni plodne. Sa tez kalkulatory

http://www.milosc.god.pl/kalendarz.htm

http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/0,55280,2089979.html

ktore wskazuja dni plodne i nieplodne. Nie ktore kobiety pisza ze 4 dni po miesiaczce to sa 100% dni nieplodne. A trudno mi sie z nimi zgodzic gdy z wyliczen dni plodnych pierwsza metoda ktora napisalam wychodzi mi ze moje dni plodne wychodza dopiero 7 w dzien owulacji, a kalkulatorem ze juz dzis mam dzien plodny i w dodatku bardzo duzo szanse na zajscie w ciaze. Nie wiem jak jak mam to wszytsko traktowac? Ktora metoda jest najskuteczniejsza. Moj cykl trwa 25 dni w tym miesiaczka trwa 5 dni. A w dodatku 2 dni temu i wczoraj kochalam sie z narzeczonym i dokonczyl we mnie! ! ! ! ! ! ! ! ! :? Co ja mam myslec? mam sie zastanawiac teraz czy jestem w ciazy? czy moge spac spokojnie?

Prosze pomozcie mi bo totalnie zgupialam :/

Dziekuje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Paulino, ja jestem z innego forum, na którym też zadałaś to pytanie - mam nadzieję, że sie nie obraziłaś, ale po prostu podałaś za mało danych, żeby móc ci udzielić odpowiedzi.
Kalkulatory płodności mogą być przydatne podczas starań, ale absolutnie odradzałabym ich stosowanie w celu uniknięcia zaciążenia, bo można się bardzo przejechać.
To nieprawda, że długość cyklu minus 14 to dzień owulacji, bo po pierwsze faza poowulacyjna może mieć różną długość u różnych kobiet (od 10 do 16 dni), a poza tym nigdy nie masz gwarancji, że ten akarut cykl będzie miał taką samą długość jak poprzedni (moze się wydłużyć lub skrócić wskutek różnych czynników takich jak stres, przemęczenie, podróż, itd.)
Cztery dni do przodu i do tyłu to za mały margines błędu, bo plemniki w sprzyjających warunkach mogą przeżyć w drogach rodnych nawet pięć dni! Dodaj do tego pomyłkę w hipotetycznym ustaleniu dnia owulacji i masz ciążę jak w banku.
U niektórych kobiet płodność zaczyna się zaraz po miesiączce.
Która metoda jest najskuteczniejsza - jeśli nie chce ci sie prowadzić rzetelnych obserwacji własnego organizmu (npr), to raczej dla spokoju ducha zalecałabym używanie gumek.
Czy masz regularne cykle? Którego dnia cyklu było to współżycie? Bo dwa dni temu to mało precyzyjne sformułowanie. Rozumiem, że jakoś po miesiączce?
Twój cykl trwa 25 dni - po odjęciu statystycznych 14 to jest 11 dzień cyklu. Minus jeszcze 5 (na przeżycie plemników) to wychodziłoby, że jesteś teoretycznie płodna od 6 dnia cyklu. Ale to są tylko hipotezy, bo z góry nigdy nie wiesz, czy owulacja się nie pospieszyła i płodnosć nie zaczęła się wcześniej. Dlatego nikt ci nie da jednoznacznej odpowiedzi. Innymi słowy możesz być w ciązy, choć jest to mało prawdopodbne.
Sczerze mówiąc ja na twoim miejscu absolutnie nie współżyłabym zaraz po miesiączce. I naprawdę radzę się zainteresować metodą objawowo-termiczną, której stosowanie pozwala ustalić termin owulacji z dużą dokładością.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziekuje ci ze mi odpisalas na mojego posta :)

Moj cykl trwa 25 dni dzis jest moj 10 dzien cyklu a wspolzylam w 9 i 8 dniu cyklu. Dziekuje ci za tak duza wypowiedz :) jestem ci bardzo wdzieczna gdyz bardzo mi pomoglas swoja opinia :) Bardzo ci jeszcze raz dziekuje. Ale nadal nie wiem co mam zrobic zeby bylo dobrze. ja i moj narzeczony raczej gumek nie chcemy uzywac nigdy ich praktyczenie nie uzywalismy bo ja bralam tabletki przez 2 ponad lata! ;) Przestalam brac bo cos mi nie sluzyly i zdecydowalam sie przestac brac. No i teraz szukam idealnej metody dla nas. Wiesz jest jeszcze taki problem ze Maciek moj narzeczony nie lubi starsznie prezerwatyw strasznie sie zle w nich czuje i praktycznie nei odczuwa przyjemnosci co tez konczy sie krotkim stosunkiem bo zaraz traci wzwod. :( No i dlatego probuje sie nauczyc jakiejs metody naturalnej. a mas mzoze jakas dobra strone o NPR? praktycznei nei wiem na czym to polega ta metoda. ;) Bardzo bym bylio ci jeszcze wdzieczna za podanie mi jakiejs dobrej stronki :) i jeszcze raz ci dziekuje za odpowiedz :) Buzki :*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Paulino, nie dziwi mnie, że przestałaś brać pigułki, wiele osób skarży się na złe samopoczucie po nich. Jeśli nie chcecie używać prezerwatyw, to rzeczywiście zostają tylko metody naturalne, które są bardzo skuteczne, o ile się je rzetelnie stosuje. To nie jest kalendarzyk! Na bieżąco obserwujesz sygnały, które wysyła ci twój organizm i je interpretujesz. W ten sposób jesteś w stanie wyznaczyć termin owulacji z dokładnością do kilku dni.
To adresy stron, o które prosiłaś:
http://npr.pl//index.php/content/section/5/43/
http://embrion.pl/npr/
http://www.iner.pl/
http://www.npr.prolife.pl/
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... w=15325216

Jeśli chodzi o twoje pytanie - to przy tak krótkich cyklach (25 dni) współżycie w 9 dc wypada na dwa, trzy dni przed owulacją - czyli jak najbardziej możesz być w ciąży - ale nie musisz. Nawet przy współżyciu w samą owulację jest tylko 30-40% szans na poczęcie.
Proponowałabym jednak przeczytać podane strony i nie ryzykować w ten sposób, jeśli chcecie jeszcze poczekać z dzieckiem.
Życzę miłej lektury i powodzenia.
:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Strasznie ci dziekuje za odpowiedz :) :D bardzo mi pomoglas i rozwialas wszystkie watpliwosci :)

Pozdrawiam Cie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A Ja Mam Pytanie... Kiedy Jest Najbezpieczniej Uprawiać Sex Bez Zabezpieczeń? Bo Ja Robiłem To Ze Swoją Dziewczyną Dokładnie Dzień Po Skończeniu Krwawienia...
Dokładnie To Tak:
1-4 Miała Krwawienie -> 5 Ro Robili$my I Doszło Do Wytrysku...

Czy Może Zaj$ć W ciążę?

I Wracając Do Pytania Pierwszego Mojego - Napiszcie Mi Dokładnie Przypuszczając... Wiem, Że Każdy Organizm Kobiety Jest Inny, Ale W Przybliżeniu Do Się Co$ Podać :-)
Czekam Z niecierpliwo$cią Na Odpowiedź!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jezeli twoja dziewczyna ma mniej wiecej regularny okres to moze dni plodne okreslic wedlug metody kalendarzyka malzenskiego :) Ja tez kocham sie ze swoim narzeczonym do 4 dni po okresie bo to sa 100% dni nie plodne :) Ale oczywiscie przy cyklach minium 28dniowych ;) Bo jak mniej to przykro mi ich jest nie wiele. A metoda kalendarzyka oblicza sie tak.

Zakladajac ze twoja dziewczyna ma 28 dni cyklu to od tych 28 dni odejmujemy 14 i wychodzi dzien owulacji czyli najbardziej plodnego dnia. Dodaj 4 w tyl i 4 w przod dni i to jest przedzial plodnych dni :) I tak z kazda cyfra odejmujesz od niej 14 i wychodzi dzien owulki i 4 w przod itd. ;)

Twoja dziewczyna napewno ni jest w ciazy no chyba ze natura i los chce was obdarzyc potomkiem i jest ale moim zdaniem to raczej ni ma na to szans :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

DZięki Wielkie Za Odpowiedź - Kamień Spadł Z Serca :D

A Co Do Tych Dni Płodnych I TEgo Kalendarzyka, To Ja Zbytnio Wogóle Nie Kumam Jak Się Tam Obsługiwać :-P
Ja Na Przykłąd Znalazłem W Swojej Książce Od Biologii, Że Tak:
1-4 Krwawienie
5-8 Dni WZGLĘDNIE Nie płodne <--Co To Ma Znaczyć W Ogóle?[/b]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

to jest schemat :

1-4 dnia cyklu kobieta ma okres :) ( cykl sie liczy zaczynajac od pierwszego dnia kwawienia )

5-8 dnia cyklu sa WZGLEDNIE jak sam powiedziales Dni nieplodne gdzie to jest w duzych procentach nie prawda bo kazda kobiet ma inny organizm i kazda ma inne cykle wiec jezeli sie spytasz swojej dziewczyny coto jest kalendarzyk malzenski i jak go sie stosuje napewnoci to wszystko wyjasni ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Patrzcie - Policzyłem W Tym Kalkulatorze...
Wyszło, Że Jej Dni Płodne Się Zaczęły 7 Listopada, A My To Robili$my 5 Listopada... Więc Moja Dziewczyna Może Być W Ciąży, A Nawet Duże Prawdopodobieństwo Jest :(

Shit :(

Odrazu Powiem Jakie Miała Moja Dziewczyna Objawy:
Możliwe oznaki ciąży:
- U kobiet palących niechęć do palenia - Pierwszy trymestr
- Zaparcia - Pierwszy trymestr - Nieodowiednia dieta
Prawdopodobne oznaki ciąży:
- Powiększenie, mrowienie i przeczulica w piersiach - Kilka dni po zapłodnieniu - Doustne środki antyoncepcyjne, nadchodząca miesiączka (Ad. Ją Tylko Bolały Piersi)

O To Te Trzy Objawy Zauobserwowali$my W Ciągu Tych 3 Tygodni Od Ostatniego NAszego Stosunku... 01-12-06 Wyszło, Że Dostanie Krwawienia... Proszę O Pomoc, Bo Spodziewam się Najgorszego :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Demonologu bez paniki ;)

Jezeli tak bardzo sie boicie to poprostu zrobcie test :) W aptece mozna je kupic i nie sa drogie :) Ja robilam test ktory sie nazywal "pre-test" kosztuje on okolo 13zl i ma 99% pewnosci i rowna sie badaniom laboratoryjnym :) w tej chwili z pewnoscia twojej dziewczynie wyjdzie taki test gdyz jej data spodziewanej miesiaczki minela :) Ja jestem juz w 4 tygodniu ciazy i jezeli chodzi o oznaki ciazy to napuchly mi troche piersi no i mnie bola sutki. Mam wzdety non-stop brzuch, zaparcia, no i bol w okolicach podbrzusza i pachwin jak na okres z powodow rozrastajacej sie macicy :) Taki bol pachwin utrzymuje sie praktycznie do konca ciazy ;) No i miewam mdlosci ;)

Pozdrawiam i radze zrobic test :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Paulinko, ty jestes w ciazy? Przyjmij moje szczere gratulacje!! Dbaj o siebie i dzidzie, szczesliwych 9 miesiecy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witaj CatherineAnn :)

Dowiedzialam sie kilka dni temu :D

okres mi sie spoznial i czekalam tydzien i myslalam sobie ze moze przyjdzie. w pracy mialam duzo stresu wiec myslalam ze to przez to mi sie spoznia, Ale pewnego dnia jak szlam do pracy rano myslalam ze nie wyrobie. tak mi sie chcialo wymiotowac ze dla mnie juz bylo wszystko jasne ze jestem w ciazy. tego samego dnia zrobilam test i wyszly piekne 2 grube czerwone kreski :D poplakalam sie ze szczescia CatherineAnn :D Mam umowiona wizyte na 7 grudnia. Teraz czuje sie w miare dobrze tylko te moje zachcianki sa smieszne :D Mam straszna ochote na ogorki kiszone. Wczoraj zjadlam pol kilo w ciagu 1 godziny :D hahaha :lol: z bolacych objawow to bola mnie piersi a zwlaszcza sutki ,powiekszyly mi sie wogole. staniki sa ciut przymale juz. No i ten bol w podbrzuszu. Uczucie ciagniecia i bol pachwin. Maskara :D Czytalam ze to rozrastajaca sie macica to wszystko powoduje wiec sie nie martwie ze cos jest nie tak :P Wyliczylam sobie i mniej wiecej juz jestem w pierwszym miesiacu :D

Pozdrawiam :*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To Jak... Szczerze Mówiąc To Wolę Się Martwić, Niż Dowiedzieć Się, Że Moja DZiewczyna Jest W Ciąży [Albo, Że Nie JEst]... Ale Wiadomo, Że Człowiek Spodziewa Się Najgorszego - Dlatego Napewno Testu Ciążowego Nie Kupimy, A Do Ginekologa Nie Pójdzie, Bo Je$li Jej Powie, Że Jest W Ciąży To Nie Będzie Chciała Wracać Do Domu Cała Zapłakana.

Wracając Do Tematu - Jak Z My$licie - będzie W ciąży Czy Nie? Jakie Mniej Więcej Jest Prawdopodobieństwo, Że Moja Dziewczyna Jest W Ciąży?

Proszę O Odpowiedź Szybką, Bo Umieramy Z Niepewno$ci :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Demonologu twoje postepowanie jest az nadmiar nie wlasciwe i niedojrzale. Mowisz ze sie boisz ze jest w ciazy ale nic zwiazku z tym faktem i przed seksem nie zrobiles ani teraz nic nie chcesz zrobic. Bez lekarza ani testu sie nie dowiesz czy dziewczyna jest w ciazy. My nie mamy rentgena w oczach w dodatku kiedy mowimy tu o internecie :/ wiesz Mam juz szczerze dosyc tego co mowisz. Zrobisz jak zechcesz ale niespodziewaj sie od nikogo tutaj w tej chwili innej odpowiedzi jak to zeby twpoja dziewczyna zrobila test albo poszla do ginekologa. To jest wasze zycie. a tak wogole to gdyby twoja dziewczyna naprawde byla w ciazy to i tak czy siak musialaby isc do ginekologa bo to zagrazalo by zyciu malenstwu i jej w szczegolnosci. taka ciaza nie bez konsultacji lekarza i zlego prowadzenia przez kobiete moze prowadzic do poronienia a to juz jest wasza indywidualna sprawa. Poradzilam ci juz to co wiem i to czego sie tutaj wiecej nei dowiesz poniewaz gdybym nawet byla ginekologiem to musialabym ja nawet najpierw zbadac. Przez internet niczego sie nie da zrobic :/ A nastepnie jej okres tez moze byc opozniony przez ten stres ktory teraz mozliwe ze przezywa zwiazku z ta sytuacjia!!!!!1

Nic dodac nic ujac.!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

paulinko naprawde sie ciesze z twojego szczescia, a pamietam, ze nawet o malo sie nie zalamalas, iz nie udalo ci sie :) Jeszcze raz gratulacje!! :) U mnie na razie zadnych efektow, ale co tam, wazne, ze ci sie udalo :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

CatherineAnn mowie ci jaka ja jestem strasznie szczesliwa z tego powodu :) A za ciebie caly czas trzymam kciuki :) Czemu nic nei wychodzi nadal ?co sie dzieje? Bylas u lekarza? Buzki :*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

paulina861 pisze:
Demonologu twoje postepowanie jest az nadmiar nie wlasciwe i niedojrzale. Mowisz ze sie boisz ze jest w ciazy ale nic zwiazku z tym faktem i przed seksem nie zrobiles ani teraz nic nie chcesz zrobic. Bez lekarza ani testu sie nie dowiesz czy dziewczyna jest w ciazy. My nie mamy rentgena w oczach w dodatku kiedy mowimy tu o internecie :/ wiesz Mam juz szczerze dosyc tego co mowisz. Zrobisz jak zechcesz ale niespodziewaj sie od nikogo tutaj w tej chwili innej odpowiedzi jak to zeby twpoja dziewczyna zrobila test albo poszla do ginekologa. To jest wasze zycie. a tak wogole to gdyby twoja dziewczyna naprawde byla w ciazy to i tak czy siak musialaby isc do ginekologa bo to zagrazalo by zyciu malenstwu i jej w szczegolnosci. taka ciaza nie bez konsultacji lekarza i zlego prowadzenia przez kobiete moze prowadzic do poronienia a to juz jest wasza indywidualna sprawa. Poradzilam ci juz to co wiem i to czego sie tutaj wiecej nei dowiesz poniewaz gdybym nawet byla ginekologiem to musialabym ja nawet najpierw zbadac. Przez internet niczego sie nie da zrobic :/ A nastepnie jej okres tez moze byc opozniony przez ten stres ktory teraz mozliwe ze przezywa zwiazku z ta sytuacjia!!!!!1

Nic dodac nic ujac.!!!!

Wiem O Tym - Zachowujemy Się Jak Dzieci, Bo Jeste$my Praktycznie...

Co Do Tego To Masz Racje Z Ginekologiem, bo Tak Czy Siak Moja DZiewczyna Będzie Musiała Go Odwiedzić... A O Niedojrzało$ci - Gadali$my Z Innymi Osobami I One Pisały, Że Robią One To Do 4-5 Dni Po skończeniu Krwawienia I Tak Robie Już Prawie Rok - I Nie Są W ciąży... Poprostu Zobaczyłem, Że Ludzie Tak Robią, Więc Nie Ma Co - Nic Się Nie Stanie, Lecz Po Fakcie Tak Sobie Przeglądałem To Forum I Znalazłem Te Kalendarzyki, Które Wiliczają Te Dni Płodne - Tam Wyszło, Że Moja DZiewczyna Dostanie Dni Płodne 9-tego, A Robili$my To 5-Tego, Więc Jest Możliwo$ć... Poprostu Strach Jest Przed Niezapowiedzianym Dzieckiem :/
Chodzi Ogólnie O To (I Jest To Dla Mnie Nauczka Do Końca Życia), Że Lepiej Samemu Sprawdzić I Być Pewnym, Żeby Mieć Na Kogo Zwalać Winę - Teraz Je$li Będzie W Ciąży, To Tylko Będzie Moja Wina, Bo Nie Upewniłem się O Tym Czy Jest To Bezpiecznie Robić Po Skończeniu Krwawienia!
Tak CZy Siak - paulina861 Pomogła$ Mi Mimo Wszystko I Wiem, Że Nie Możecie Powiedzieć Mi CZy Jest Czy Nie Jest... Whorever - Teraz Tylko Czekam Aż Dostanie Okres... Trzymajcie Chociaż Kciuki , Aby Dostała Okresu I Nie Była W Ciąży...

I JEszcze RAz Sorry Za Moja Głupie Posty, Bo Jestem Jeszcze Młody I Głupi I Muszę Do$wiadczyć Tych Rzeczy, Żeby Być Przezorny. Dzięki :) I Sorry :x

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Paulinko Przyczyna trudnosci zajscia w ciaze sa slabe zlonierzyki mojego narzeczonego. Tak wskazuja na to wyniki spermiogramu. I takze to jeszcze nie wszystko, bo dopiero mamy zamiar zabrac sie do leczenia. Ostatnio ze wzgledu na klopoty finansowe musielismy ciagle odkladac leczenie :? Ale mimo wszystko mam nadzieje, ze choc Nowy Rok bedzie bardziej plodny :) :)

demonologu dziewczyna powinna byc z ciebie dumna, ze starasz sie douczac u nas :) Brawoo:) ale nastepnym razem nie bagatelizuj zabezpieczenia przed niechciana ciaze. Powodzenia :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

CatherineAnn pisze:
demonologu dziewczyna powinna byc z ciebie dumna, ze starasz sie douczac u nas :) Brawoo:) ale nastepnym razem nie bagatelizuj zabezpieczenia przed niechciana ciaze. Powodzenia :)

Jeste$cie Moją Deską Ratunku, Bo Kogo$ Innego O To Bym Nie Zapytał... Jeste$cie Moim Wybawieniem :-)
Je$li Nie Zajdzie W Ciążę, To Wtedy Już Będę Robił Wszystko Tak, By Było 100% Pewno$ci, Że Nie Będzie W Ciąży :-)
Jak Narazie Oczekuje, Aż Dostanie Okres... Napisze Jeszcze Co I Jak...
Jeszcze RAz Dzięki Wam DZiewczyny Za Dobre Porady :*:*:*:*

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Starające się o dziecko

Strefa czasowa UTC [letni]