Sznycle z kurczaka w sosie pieczarkowym
Składniki:
0.5 kg piersi z indyka lub kurczaka
ok. 60 dag pieczarek
3 cebule
śmietana 12% lub 18%
pieprz
sól
natka pietruszki
2 łyżki masla
2 torebki ryżu
brzoskwinie w puszce
Sposób przygotowania:
Pierś pokroić na sznycle . Posolić i popieprzyć z obu stron. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła obsmażamy sznycle soute. Pieczarki i cebulę kroimy w talarki dusimy na maśle 15min. dodajemy śmietanę i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wykładamy sznycle i polewamy sosem z pieczarkami.
Wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy 20min.W czasie zapiekania wstawiamy ryż do zagotowania
Podajemy z ryżem i brzoskwiniami (z puszki.)
Danie szybkie i bardzo pyszne
smacznego
