Podaję mój sposób na śledzika w smietanie
Składniki:
śledzie (najlepiej solone matjasy)
cebula lub por (kto co woli)
śmietana (najlepsza jest 18%)
łyżeczka ketchupu łagodnego (z tą łyżeczką to zależy jak kto woli, bo to tylko do smaku)
2-3 łyżeczki musztardy (ja uzywam kozackiej, ale moja babcia np. woli jerozolimską, to zalezy od waszych upodobań) - tak jak w przypadku ketchupu z ilością tyle aby smakowało
pieprz
przepis
Cebylkę albo pora pokroić (cebulke w kostkę albo cienkie pół piórka, pora na pół i w piórka), wrzucić do miski, dodać śmietanę, ketchup i musztardę razem wymieszać.
Płaty śledzi pokroić w kawałki 3-4 cm (albo w całości jak kto woli), ułozyć je na dnie miski, popieprzyć i zalać warstwą gotowej smietanki, potem kolejna warstwa śledzi, pieprz i smietana i tak aż wam się skończą składniki albo miska
