Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 10:52 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: ndz lis 04, 2007 1:10 pm 
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr maja 03, 2006 9:36 pm
Posty: 4215
Lokalizacja: Cheshire (UK) /Stalowa Wola (PL)
Az wstyd sie przyznac ale nie wiem jak zrobic ciasto biszkoptowe jasne..takie najzwyklejsze... :oops: pomozecie..? :oops: ( potzrebuje do karpatki...mam caly przepis ale na biszkoptowe ciasto-nie :oops: )
Dodam ze juz je robilam pare razy ale za diabla nie pamietam a przepis chyba od kogos z glowy robiony-w kazdym razie poznalabym gdyby ktos przypomnial :oops:

_________________
Alan Tomasz 31-October-2005
[*] - 9 tydzień ;(((


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: ndz lis 04, 2007 5:10 pm 

Rejestracja: wt maja 01, 2007 8:30 pm
Posty: 945
Ten jest fajny przepis.

Składniki:
cukier - 1 szklanka
jajka - 5 szt
mąka - 2 szklanki
olejek zapachowy - 1 do smaku
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki

Przyrządzenie:
Blaszka musi być wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką lub kaszą manną.
Wbić jaja do miski, wsypać cukier i sól, ubijać do białości i zgęstnienia.
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sito, zmieszać lekko i wylewać do blaszki.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 15 - 20 minut.
Gdy ciasto nabierze koloru, znaczy to, że jest upieczone.
Smacznego :lol:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz lis 04, 2007 7:20 pm 
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr maja 03, 2006 9:36 pm
Posty: 4215
Lokalizacja: Cheshire (UK) /Stalowa Wola (PL)
Jejku dzieki wielkie...sprobuje takiego...na karpatke sie nada...? :oops:

_________________
Alan Tomasz 31-October-2005
[*] - 9 tydzień ;(((


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz lis 04, 2007 7:53 pm 

Rejestracja: wt maja 01, 2007 8:30 pm
Posty: 945
Myśle ,że tak.. :lol:

Jeszcze znalazłam taki przepis na KARPATKE

Składniki:
Na ciasto:
5 jajek,
szklanka wody,
szklanka mąki,
pół kostki masła,
szczypta soli.


Na krem:
budyń ugotowany z jednej szklanki mleka (około połowy normalnej paczki),
cukier do smaku,
cukier waniliowy,
odrobinka zapachu cytrynowego,
jedno żółtko,
pół kostki masła.

Wykonanie:
(Pierwotna wersja była taka, że robiło się budyń samemu z 3 łyżek pszennej mąki i szklanki mleka, ale moim zdaniem smaczniejszy jest budyń "z torebki". Przy tej oryginalnej wersji należy do kremu dać pół szklanki cukru).
Ciasto robi się tak: gotujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę, mieszamy bardzo starannie, tak, aby nie było grudek. Można ubijać mikserem. Nie zdejmujemy garnka z ognia - smażymy ciasto cały czas aż do momentu, gdy będzie się robić przezroczyste. Niestety, na garnku powstaje bardzo nieładna skorupka, którą potem trzeba odmoczyć... Gdy ciasto będzie już dostatecznie wysmażone, zdejmujemy garnek z ognia i cały czas ubijając dodajemy po jednym jajku. Trzeba uważać na gęstość - gdy jajka są duże, wystarczą i cztery. (Zazwyczaj dodawałam 4 całe jajka i jedno białko, zużywając żółtko do kremu). Ubijamy cały czas aż do momentu, gdy ciasto ostygnie. (lenistwo powoduje, że zamiast karpatek są nizinki ;-)). Rozsmarowujemy ciasto na dwóch prostokątnych blachach i pieczemy każdą przez 15-20 minut w temp. 220 st.C.
Krem:
Ucieramy masło z żółtkiem (jeśli lubimy bardzo słodkie ciasto, można dodać jeszcze 4-5 łyżek cukru, ale zazwyczaj budyń jest wystarczająco słodki) oraz cukrem waniliowym. Gdy już masło będzie dobrze utarte, dodajemy po łyżeczce budyń. Można dać odrobinę zapachu cytrynowego. Tak przyrządzonym kremem przekładamy ciasto. Można posypać cukrem pudrem. Aha: krem można też zrobić z gotowego proszku - widziałam w sklepach. Niewiele się różni od tego robionego z budyniu.
Smacznego,


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr gru 05, 2007 10:38 am 

Rejestracja: czw mar 15, 2007 9:57 pm
Posty: 827
Lokalizacja: Szczecin
Dziewczyny, na karpatkę to raczej ciasto ptysiowe podane w drugim przepisie przez Ania_84 a nie biszkoptowe :wink:

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr gru 05, 2007 10:50 am 

Rejestracja: śr maja 03, 2006 7:31 pm
Posty: 637
Zosia74 pisze:
Dziewczyny, na karpatkę to raczej ciasto ptysiowe podane w drugim przepisie przez Ania_84 a nie biszkoptowe :wink:


Zdecydowanie TAK :!: :!: :!:
Biszkopt z na karpatkę :shock: , w sumie może być , ale to już nie będzie karpatka tylko biszkopt przekładany kremem :) :!:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra