GYROS
składniki
2 piersi kurczaka - o łącznej wadze około 60 dag
łyżka oliwy
około szklanki naturalnego jogurtu
łyżka drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji
marynata:
łyżeczka suszonego czosnku
po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego kminku
spora szczypta pieprzu cayenne
szczypta tymianku
2 łyżki oleju
sposób przygotowania
Piersi kurczaka myję i dokładnie osuszam. Kroję na bardzo cienkie i długie paski. Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie ze sobą i wkładam do niej pokrojone mięso. Odstawiam na 10 minut. (ja zamarynowałam na kilka godzin )
Na patelni rozgrzewam silnie łyżkę oliwy i kiedy zaczyna dymić, wkładam mięso razem z marynatą - smażę na dużym ogniu, cały czas mieszając przez 3-4 minuty - kawałki mięsa powinny zacząć się lekko przypalać - wtedy zaś z przypraw wydobędzie się ich cały aromat.
Sos:
zależy na ile osób, jogurt naturalny, drobno posiekany szczypiorek z 2 lub 3 ząbki czosnku, do tego troszkę soli i pieprzu. Wszystko wymieszać razem.
Mięso wykładam na talerze, polewam zimnym sosikiem i do tego fryteczki pychotka mniam mniam!!!!!
A na suróweczkę polecam np. Marchewkę z ananasem w śmietanie
To jest naprawdę pyszne