CIASTECZKA TWAROGOWE
tyle ile mąki, tyle twarogu zmielonego i tyle tłuszczu
zagnieść, rozwałkować, wykrawać kwadraty do środka dać marmoladę i sklejać dwoma przeciwnymi rogami
piec w temp. 180C do ozłocenia
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE (BEZ MIODU)
30 dag mąki
10 dag tłuszczu
1/8 l mleka
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1/2 paczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
starta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy (lepsza skórka)
wszystko razem wymieszać (jak będzie za" mokre" to dodać mąki.... piec na złoty kolor w temp 180C
to wersja złota
wersja ciemna- dodać kakao, przyprawę korzenną do pierników (albo 2

)
wersję jasną można urozmaicić

dodając do części maku,

w większych zrobić wgłębienie i dodać przed upieczeniem marmoladkę

ciasteczka sklejać (po upieczeniu) rozgrzaną marmoladą - jak markizy
ROGALIKI BEZCUKROWE
2 szkl. mąki
1 kostka margaryny
6 łyżek wody
wyrobić ciasto dodając tyle wodę..... rozwałkować, wyciąć trójkąty, na środek dać marmoladkę i zwinąć
