Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 10:50 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: pt gru 16, 2005 8:20 pm 

Rejestracja: czw gru 15, 2005 9:00 am
Posty: 1175
Lokalizacja: Kraków
Canelloni ze szpinakiem Milli
paczka szpinaku mrożonego
czosnek (ja dałam 4 ząbki)
pół małej kostki białego sera - wkruszyć do ugotowanego szpinaku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
rurki ciut podgotować (wrzuciłam na chwilę do wrzątku - z 5 min może) potem napełnić farszem
zrobić sos
miał być beszamel, ale ja nie miałam masła w domu ( ) więc dałam trochę śmietanki, trochę majonezu, ciut mleka.... rozbełtałam i do tego starłam żółty ser - wszystko wymieszałam i tym polałam canelloni....
i do pieca (temp. 180C na ok. 20 min...)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pt sty 06, 2006 7:20 pm 

Rejestracja: śr sty 04, 2006 10:55 pm
Posty: 950
Troszke inna wersja :

75 dag szpinaku
1 cebula
4 łyżki masła
3 łyżki łuskanych nasion słonecznika
sól , pieprz, mielona gałka muszkatołowa
3 gałązki majeranku
1 kromka chleba
10 dag. twarożku
5 łyżek startego parmezanu
2 łyżki mąki
1 szkl. mleka
20 dag. śmietany kremówki
1 żółtko
16 rurek cannelloni

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na połowie masła , dodać pokrojony szpinak i dusić ok. 2 minut . Doprawić solą , pieprzem i gałką muszk. Wymieszać z 2/3 słonecznika , resztę nasion zostawić do dekoracji. Do masy dodać pokruszony chleb, posiekany majeranek , twarożek , 2 łyżki parmezanu i żółtko - wymieszać . Przygotowanym farszem nadziać rurki i ułożyć w natłuszczonej formie. Rozgrzać resztę masła , opruszyć mąką i mieszając dolewać śmietanę i mleko . Podgrzewać 5 minut , przyprawić .
Sosem polać rurki , posypać wierzch resztą parmezanu i słonecznikiem .
Zapiekać 45 minut w 200 st.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pn lut 06, 2006 9:26 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sty 11, 2006 9:06 pm
Posty: 386
hihi
cannelloni ze szpinakiem robie raz w tygodniu jest akurat na 2 obiadki.
Miko uwielbia. My mamy baaaardzo uproszczona wersje, nawet bez szczypty soli, bo my jej nie używamy:
paczka szpinaku
opakowanie twarozku
pokrojona drobno szynka

to zamieszac, wypchac rury cannelloni, używam strzykawki do tortów z największym otworem. Nie podgotowuję, tylko zalewam beszamelem, w trakcie zapiekania makaron mięknie wchłaniając beszamel.
Zapiekam pod folią alum.

Palce lizać!!!!


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra