Troszke inna wersja :
75 dag szpinaku
1 cebula
4 łyżki masła
3 łyżki łuskanych nasion słonecznika
sól , pieprz, mielona gałka muszkatołowa
3 gałązki majeranku
1 kromka chleba
10 dag. twarożku
5 łyżek startego parmezanu
2 łyżki mąki
1 szkl. mleka
20 dag. śmietany kremówki
1 żółtko
16 rurek cannelloni
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na połowie masła , dodać pokrojony szpinak i dusić ok. 2 minut . Doprawić solą , pieprzem i gałką muszk. Wymieszać z 2/3 słonecznika , resztę nasion zostawić do dekoracji. Do masy dodać pokruszony chleb, posiekany majeranek , twarożek , 2 łyżki parmezanu i żółtko - wymieszać . Przygotowanym farszem nadziać rurki i ułożyć w natłuszczonej formie. Rozgrzać resztę masła , opruszyć mąką i mieszając dolewać śmietanę i mleko . Podgrzewać 5 minut , przyprawić .
Sosem polać rurki , posypać wierzch resztą parmezanu i słonecznikiem .
Zapiekać 45 minut w 200 st.
|