Kuleczki ziemniaczane z boczkiem
Składniki:
- min. 14 średnik ziemniaczków (na 2 os. dorosłe)
- wędzony boczek
- masło
- cebula
- sól/pieprz i inne przyprawy
- wykałaczki małe
- folia srebrna
Przygotowanie: Na patelni rozgrzanej na maśle smażymy na złoto wędzony boczek, przyprawiamy. Usmażony boczek wykąłdamy na miseczkę w celu ostygniecia.
Na tym samym maśle smażymy na złoto plastry cebuli, przyprawiamy.
Umyte i obrane ziemniaki przecinamy na połowe. Każdy środek połówki wycinamy łyzeczką (robimy dziurę). Srodek przyprawiamy solą i pieprzem i kolejno: wkładamy plastry cebuli, nastepnie boczek i zamykamy ziemniaczka drugą połówką i przebijamy wszytsko wykazaczką.
Nie żałujcie soli, bo potem na talerzu trzeba przyprawiać
Kuleczki zawijamy w folię i układamy na blaszce.
Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170*C.
Pieczemy około 45min - 1godz.