Obiecałam kilku lutówkom, to podaję. Mam nadzieję, że się udadzą przetwory i będziecie sobie duże brzuszki nimi zapychać
Ogórki chilli
Zalewa:8 łyżek oleju, 2 szkl. cukru, 1,5 szkl. octu, główka pokrojonego w kosteczkę czosnku, 1 łyżeczka przyprawy chilli. Nie gotujemy tej zalewy, po prostu składniki mieszamy.
2,5 kg ogórków kroimy (ja kroję na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na dwa lub trzy, ale to zależy od wielkości ogórka i preferencji robiącego

) zasypujemy 4 łyżkami soli i odstawiamy na 6 godz., po tym czasie odlewamy wodę i zalewamy zalewą, odstawiamy na godz. 12 po tym czasie przekładamy do słoiczków, nie musimy pasteryzować i po kilku dniach są już dobre do jedzenia
Ogórki curry
(tych nie robiłam, ale mam zamiar, są sprawdzone i ponoć przepyszne)
3 kg ogórków obrać i pokroić w grube plastry, 4-5 cebul pokroić na krążki lub piórka.
Zalewa: 1 i 1/4 szkl. octu, 3 szkl. cukru, 1,5 łyżki soli, paczka przyprawy curry, 3 łyżki gorczycy.Zagotować.
Ogórki z cebulą do miski i zalać gorącą zalewą i zostawić na 1-2 godz. Po tym czasie do słoiczków i pasteryzować 5-7 min.
Ogórki musztardowe
ok.1,5 kg ogórków, cebula, liście selera, gorczyca (ile nie wiem sypałam na oko)
Zalewa: 1 litr wody, 1 szkl. octu, 1,5 szkl. cukru, 3 łyżeczki soli, 7 łyżeczek musztardy (ja dałam chrzanowej, ale może by była lepsza jakaś słodsza np. kremską-najlepiej zakupiona w lidlu z horcicy), 15 ziarenek pieprzu, 10 ziarenek ziela angielskiego.
Do słoika włożyć plaster cebuli, liść selera, gorczycę i pokrojone w ćwiartki lub w plastry ogórki ze skórką. Ja kroiłam na ćwiartki. Zalewę zagotować i zalać ogórki poutykane w słoikach. Słoiki gotować 5 min.
Sałatka ogórkowa
4 kg zielonych ogórków, 1/2 kg słodkiej czerwonej papryki, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg marchewki
Zalewa: 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka oleju, 3 płaskie łyżki soli,
2 łyżeczki pieprzu mielonego, 2 małe główki czosnku.
Ogórki obrać i poszatkować w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę. Obrana marchewkę zetrzeć na tace o grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki . Wszystkie składniki wymieszać, dodać ocet, olej, cukier (i tu się pojawił problem, bo w składnikach nie było podane ile tego cukru, ja wsypałam tylko 5 łyżeczek, ale mogłoby być więcej, a tak sałatka jest po prostu na ostro i tej słodyczy od cukru nie czuć wcale, co nie zmienia faktu, że jest pyszna), sól i resztę przypraw, zostawić na 2 godziny. Następnie włożyć sałatkę do słoików, zakręcić, wstawić do garnka z woda i gotować przez 15 nim.
Buraki z papryką
5 kg ugotowanych buraków zetrzeć, 2 kg papryki zielonej pokroić w kostkę i ugotować. Połączyć to z 1 kg pokrojonej w kostkę cebuli. Zalać to gorącą zalewą (1/2 l octu, 1/2 l wody 1/2 kg cuku, 2 łyżki soli). Wszystko to zagotować i do słoiczków. Wekujemy ok 15 min.
Na razie to chyba wsio. Ja osobiście mogłabym zjeść na raz wszystkie ogórki chilli i buraczki z papryką. Rewelacja