SKRZYDEŁKA W MIODZIE (na 2 osoby)
6-8 Skrzydełek
2,5 łyżki miodu
Ok 400 ml bulionu
2 łyżki sosu sojowego
Ząbek lub dwa czosnku
Łyżeczka imbiru
1 Łyżeczka kurkumy
(według uznania można dodać pieprz)
Ryż
Skrzydełka ugotować, odcedzić pokroić na 3 części (końcówki wyrzucić)
2,5 łyżki miodu przesmażyć na oleju, uważać, aby miód się nie przypalił, następnie dodać bulion, 2 łyżki sosu sojowego, czosnek i łyżeczkę imbiru.
Do tak przygotowanego sosu włożyć wcześniej ugotowane skrzydełka.
Sos gotować bez przykrycia, aby bulion odparował, a sos zgęstniał.
W osobnym garnku gotować ryż, do półmiękkiego ryżu dodać 1 łyżeczkę kurkumy.
Ryż odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem i ułożyć na nim skrzydełka.
Smacznego!!
