Własnie zrobiłam to ciasto i musze przyznać, że wyszło super dlatego przekazuje przepis może kogos najdzie ochota na coś czekoladowego i naprawde pysznego.
Składniki ciasta:
125 gr czekolady
75 gr masła (margaryny)
175 gr cukru
1 cukier waniliowy
100 gr mąki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 gr posiekanych orzechow (jesli ktoś chce)
- Czekolade i masło rozpuścic najwygodniej na parze, a nastepnie schłodzić.
- Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem.Do jajek dosypać mąke z proszkiem i solą.Nie miksowac zbyt dlugo tylko do wrobienia się mąki.Dosypać orzechy.
- Do masy jajeczno-mącznej dolewać schłodzona czekoladę i mieszac ręcznie.(łatwizna)
- Ciasto wylać na blaszkę 20cmx20cm, lub w tortownicy 24cm (srednia wielkość). Piec 25 minut w 200 stopiach celcjusza.
Skadniki polewy:
100 gr cukru pudru
1 łyzka kwasnej śmietany
50 gr czekolady
10 gr masła (margaryny)
Czekolade z masłem rozpuścić. Cukier wymieszać ze śmietaną, a nastepie wlać schłodzona czekoladę. Wszystko wymieszać.
Ciasto polewać w chwili jego schłodzenia.
Mała rada.Jesli robicie z czekolady mlecznej lepiej jest zmniejszyć ilość cukru (i w cieście i w polewie), gdyz wychodzi bardzo słodkie, no chyba że ktoś tak lubi.Jednak z czekolady gorzkiej wychodzi super.Proporcje sa tak dobrane że nie będzie ani gorzki ani bardzo słodki.
Życze smacznego!!!
_________________

|