| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Olunia24
|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 10:39 am Temat postu: wiek ciąży wg USG a OM wazne! |
|
|
witam, mam cykle nieregularne, wg USG jestem w 14 tc i 6 dniu a wg OM w 15 tc i 5d . Czy skoro jestem wg USG w 14 tygnodniu ciazy to do zaplodneinia doszlo 12 tygodni temu? Tak slyszalam ale wole sie upewnic, dziekuje za odpowiedzi  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fefetka
|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 11:15 am Temat postu: |
|
|
Wielkość ciąży liczy się od pierwszego dnia miesiączki-dzień, w którym jej dostałaś rozpoczyna pierwszy tydzień ciąży. Natomiast usg pokazuje wielkość dzidziusia, ale nie oznacza to, że zaszłaś w ciążę wg daty pokazanej przez usg. Dzieci rozwijają się skokowo-może rozwojem wyprzedzać o kilka tygodniu lub byc do tyłu od wieku ciąży z OM.
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_Lilith_

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 11:20 am Temat postu: |
|
|
tak jest...prawdopodobnie w ciaze zaszlas 12 tyg temu +/- 2-3 dni....lekarze licza ciaze od 1 dnia miesiaczki ze wzgledu na to ze kobiety maja roznej dlugosci cykle i zostawiaja sobie taki margines bledu...potem np mozna ciaze przenosic o 2 tyg... okolo 2 tyg od 1 dnia miesiaczki dochodzi do jajeczkowania...moze troche wczesniej jak i tez pozniej...i to wtedy zachodzi sie w ciaze...nikt w ciaze nie zachodzi 1 dc....czy w trakcie miesicczki...to liczenie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki to takie ulatwienie dla lekarzy...
dlatego miedzy usg a om moze byc nawet 2-3 tyg rozbieznosci w ocenianiu wieku plodu...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Olunia24
|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 11:50 am Temat postu: |
|
|
czyli ta rozbieznosc miedzy wiekiem ciazy na podstawie USG i OM wynika z tego ze miesiaczka opoznila sie o tydzien? Przewaznie mialam nieregularne cykle  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Olunia24
|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 11:54 am Temat postu: |
|
|
| tzn owulacja opoznila sie o tydzien... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_Lilith_

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 1:40 pm Temat postu: |
|
|
nic sie nie opoznilo.... tylko tydzien rozbieznosci jest miedzy om a usg....wszystko w normie...nie moglas zajsc w ciaze w 1dc a wlasnie tak sie mierzy wg om...usg pokazuje prawde...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Olunia24
|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 1:53 pm Temat postu: |
|
|
dzieki za odp, rozumie ze USG pokazuje prawde. Moj gin powiedzial ze skoro jestem w 14 t.c. to zaplodnienie nastapilo 12 tygodni temu (WG USG) czyli defacto ta roznica miedzy wiekiem OM a wiekiem ciazy wyznaczonym z USG jest w granicach normy, to rozumie ale skad sie wziela ta roznica? Czytalam na innych forach ze pewnie owulacja sie u mnie opoznila.... czy tak moglo byc? Sa kobiety ktore majac regularne miesiaczki byly na badaniach i wiek ciazy z OM rowna sie z USG poniewaz mialy owulacje w terminie (ok 14 dnia cyklu). Czy zatem moj gin mial racje ze bedac w 14 tygodniu ciazy do zaplodneinia doszlo 12 tygodni temu? ( wg wieku ciazy na podstawie OM a USG jest tydzien roznicy) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Olunia24
|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 2:01 pm Temat postu: |
|
|
czyli inaczej: skoro wg USG jestem w 14tc6d a wg OM w 15tc i 5d to ten prawie tydzien roznicy wynika z tego, ze owulacja mogla sie opoznic? bo dzidzius wg USG jest mlodszy...
czy tydzien ciazy podany wg USG liczy sie od chwili zaplodnienia? Slyszalam ze nie i chcialabym sie upewnic, moj gin osobiscie powiedzial ze skoro wg USG jestem w 14 tygodniu ciazy to zaplodnienie nastapilo 12 tygodni temu, czyli wynik na monitorze USG nie liczy sie od chwili zaplodnienia... ale chcialabym sie upewnic bo spotykam sie z roznymi opiniami  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_Lilith_

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 4:22 pm Temat postu: |
|
|
jest jeszcze taka opcja ze dzidzius rosnie skokowo... i akurat teraz jest wiekszy...nic sie nie opoznilo...zobacz
1dc...1d miesiaczki...a owu najprawdopodobniej wystapila w 12-14 dc zalezy jakie masz dlygie cykle...wiec usg pokazuje ze dzidzius jest idealny.. rosnie skokowo i czasami rozniece sa albo w przod albo w tyl 2 tyg usg mierzy wielkosc dziecka..i ta wielkosc ma margines bledu...bo dzieci roznie rosna i sa roznej wielkosci ...ten wiek ciazy nie jest 100% pewny...to sie bedzie jeszcze zmieniac  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Olunia24
|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 5:09 pm Temat postu: |
|
|
no tak tylko ze moj cykl trwal przecietnie 38 dni ...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_Lilith_

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 6:34 pm Temat postu: |
|
|
i wlasnie dlatego lekarze biora margines bledu...wszystko jest ok...nic sie nie martw...nie rozumiem w czym masz problem...ze za maly czy za duzy dzidzius?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Olunia24
|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 10:27 pm Temat postu: |
|
|
dziekuje za odp jednak znalazlam taki poscik: http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=926 sytuacja jest praktycznie taka sama jak moja wiec... hmmm jednak cykl owulacyjny pewnie sie opoznil...
Lila nie mam problemu poprostu chcialam sie dowiedziec skad ta rozbieznosc, wiem ze jest ona w normie ale jednak skads sie wziela... Chcialabym tylko wiedziec, czy jesli na podstawie USG lekarz okresli wiek ciazy na np 8 tygodni to czy do zaplodneinia doszlo 6 tygodni wczesniej? tak jak jest to w przypadku OM? szukam odpowiedzi na to tylko pytanie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_Lilith_

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 10:46 pm Temat postu: |
|
|
tak naprawde nie da sie dokladnie okreslic dnia w ktory doszlo do zaplodnienia...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ponczek82
|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 3:47 pm Temat postu: |
|
|
| Ja mam podobnej treści pytanie. Jestem już na finiszu i data porodu według USG została wyznaczona na 12 sierpnia, a według MO na 16 sierpnia, która z nich jest bardziej prawdopodobna? Dodam tylko, że jestem na podtrzymaniu ciąży i te 4 dni robią dla mnie wielką różnicę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_Lilith_

|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 4:17 pm Temat postu: |
|
|
jak to mawia moj lekarz..porodu i wojny nie przewidzisz...ale bardziej prawdopodobna data to ta z usg...chociaz dzidzius sam zdecyduje kiedy wyjsc...a jak mowisz ze jestes na podtrzymaniu ...to lekarze wypuszcza go jak bedzie gotow wg usg...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ponczek82
|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 8:43 pm Temat postu: |
|
|
Wielkie dzięki LILA. Coś czuję, że młody już się pcha mimo Fenoterolu i chyba nie ma co marzyć o sierpniu. Ale jestem twarda i pełna nadzieji.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|