Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:12 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: ndz cze 17, 2007 10:36 am 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 09, 2005 7:19 pm
Posty: 1043
Jak jest tak gorąco - to przydałby się sernik na zimno.

Kiedyś miałam przepis na taki z serkami waniliowymi (w takich dużych pudełeczkach), z galaretką, ale gdześ mi się zapodział :(

Może ktoś mnie poratuje i napisze swój sprawdzony przepis?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: ndz cze 17, 2007 6:00 pm 

Rejestracja: śr maja 03, 2006 7:31 pm
Posty: 637
Eva ja robię sernik na zimno z serków waniliowych - homogenizowanych (w takich kwadratowych pojemniczkach).
Około półtora serka mieszam z wystudzoną galaretką np. truskawkową, wlewam do tortownicy, czekam aż trochę zastygnie i robię kolejną warstwę tak samo , tylko z innym smakiem galaretki i trzecią porcję tak samo. Jak już zastygnie to ozdabiam np. truskawkami i zalewam tezejaca galaretką.
Smacznego :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn cze 18, 2007 12:52 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 09, 2005 7:19 pm
Posty: 1043
Bardzo dziękuję za przepis, normalnie już mi"ślinka leci".

Do tortownicy jakiej średnicy to robisz? Bo mi sie coś wydaje, że ja mam za małe naczynie na 3 warstwy + galaretka.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn cze 18, 2007 1:07 pm 

Rejestracja: śr maja 03, 2006 7:31 pm
Posty: 637
Eva ja robię w tortownicy około 20cm, ale jak Ci się nie będzie mieściło to możesz zrobić np. tylko 2 warstwy + galaretka,jako ozdoba, albo możesz np. robić 1 galaretka + jeden serek to warstwy będą cieńsze i powinny się zmieścić. Tylko trzeba mieć "szczelną" tortownice, żeby ta pierwsza warstwa trochę nie wypłynęła spodem, ewentualnie można poczekać aż ta pierwsza warstwa zacznie tężęć i dopiero wtedy przelać do tortownicy, z pozostałymi warstwami nie ma takich problemów :D .
Pozdrawiam i życzę smacznego :D
PS. Dzieci w mojej rodzinie bardzo lubią taki serniczek na zimno :!:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr cze 20, 2007 8:40 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 08, 2007 1:33 pm
Posty: 470
1/2 l śmietany kremówki
3/4 szkl cukru
3 serki waniliowe po 150 g lub małe (1/2 kg) wiadereczko gotowego twarożku sernikowego
1 galaretka
4 łyżeczki żelatyny

W 3/4 szklanki wrzątku rozpuścić galaretkę o dowolnym smaku i żelatynę.Dobrze wymieszać.
Ubić śmietanę z cukrem i dodać serek.Wymieszać i dodać rozpuszczoną galaretkę z żelatyną.Jeśli jest jeszcze ciepła to nic nie szkodzi i tak można wlać do sera.Całośc wylać do przygotowanej tortownicy.Jak zastygnie to zalać jeszcze jedną rozpuszczoną wcześniej galaretką.
Sernik można zmieniać według własnego uznania i smaku czyli można do sera dać pokrojone owoce i galaretki w różnych kolorach.Na dno totrtownicy można dać biszkopty.Jak kto lubi...
Jeśli jednak będziesz dodawać owoce lub galaretki to dodaj więcej żelatyny do sera.Bedzie wtedy bardziej ścisłe ciach i bedzie łatwiej kroić.
Polecam :D

_________________
Obrazek

Czekamy na Ciebie okruszku


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra