Jak jeść aby dłużej cieszyć się zdrowiem?
1. Jedz tłuszcze roślinne i bądź zdrów
Wbrew pozorom, wyeliminowanie tłuszczu z diety nie jest dobrym rozwiązaniem: to właśnie tłuszcz decyduje o sprawności naszego układu krążenia i układu nerwowego. Należy jednak pamiętać, że tłuszcz występuje w różnych postaciach, odmiennie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Dla naszego zdrowia korzystne są nienasycone kwasy tłuszczowe występujące głównie w olejach roślinnych, a także w rybach morskich, a szkodliwe
(w nadmiarze) nasycone tłuszcze, których głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego.
Dobre tłuszcze są budulcem błon komórkowych, podstawowym składnikiem tkanki mózgowej, a także nośnikiem witamin A, D, E i K. Ponadto tłuszcz ułatwia przyswajanie tych witamin z innych produktów oraz zawiera wiele niezbędnych dla organizmu związków regulujących. O wartości tłuszczu świadczy to, jakie kwasy tłuszczowe wchodzą w jego skład. Im więcej zawiera w swoim składzie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tym korzystniejszy jest jego wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Im więcej dany tłuszcz zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych, tym jest twardszy i wykazuje niekorzystny wpływ na zdrowie sprzyjając rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych.
Największym wrogiem naszego zdrowia są tłuszcze trans, które powstają w wyniku utwardzania tłuszczów roślinnych. Naturalnie występują w tłuszczu zwierząt przeżuwających (m.in. w maśle, ale w niewielkich ilościach). Głównym źródłem tłuszczów trans w naszej codziennej diecie jest żywność typu fast food (chipsy, frytki, hamburgery). Kwasy tłuszczowe typu trans przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń, a w konsekwencji do powikłań sercowo-naczyniowych, w większym stopniu niż nasycone kwasy tłuszczowe.
Powinniśmy w taki sposób komponować posiłki, aby tłuste mięso zastępować chudym i unikać smażenia. Zamiast ociekającego olejem schabowego w panierce czy hamburgera zjedzmy na obiad np. filet na parze. Z badań opinii publicznej przeprowadzonych
dla Instytutu Flory wynika, że tylko 15% Polaków w trosce o własne serce eliminuje ze swojej diety żywność typu fast-food .
2. Smaruj margaryną
Do niedawna dobra mama, która dbała o zdrowie swojego dziecka, karmiła je masłem. Dziś z powodzeniem masło może zastąpić miękką margaryną. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami AHA (American Heart Association ), w diecie zarówno dorosłych jak i dzieci, powinno się zastąpić tłuszcze pochodzenia zwierzęcego tłuszczami roślinnymi. Jak jednak wykazały badania przeprowadzone w ramach Ogólnopolskiej Kampanii na rzecz Zdrowego Serca, ponad 80% Polaków nie stosuje się do tego zalecenia. Badania kliniczne przeprowadzone przez AHA dowiodły, że dieta o niskiej zawartości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych jest bezpieczna także dla dzieci i skutecznie obniża poziom złegocholesterolu LDL. Nie zaobserwowano ujemnego wpływu takiej diety na rozwój dziecka, a zapotrzebowanie na inne składniki było w pełni pokryte. Od dziś mamy powinny serwować swoim pociechom jajecznicę na miękkiej margarynie (beztransowej czyli o zawartości kwasów trans poniżej 1g/100g produktu taka informacja powinna być umieszczona na opakowaniu), a nie na maśle.
Czy to prawda ze masło jest dobre na oczy?
Jest to przestarzały punkt widzenia. W dzisiejszych czasach mamy wystarczająco dużo źródeł witaminy A w diecie i nie ma konieczności spożywania masła w celu uzupełnienia jej niedoborów. Ponadto na prawidłowy rozwój siatkówki oka duży wpływ maja kwasy
Omega-3, których masło nie jest dobrym źródłem. Są rejony świata, gdzie masło w ogóle nie jest spożywane (np. Japonia, Chiny) a ich mieszkańcy mogą pochwalić się doskonałym wzrokiem.
3. Owoc zalecany
Zaleca się spożywanie kilku porcji warzyw i owoców dziennie, najlepiej do każdego posiłku. Są one źródłem wielu witamin, mikroelementów i błonnika roślinnego. Uwaga! Kupując soki i przetwory z owoców powinniśmy uważać często są one sztucznie dosładzane.
4. Ryba na zdrowie
Niektóre ryby są tłuste (głównie morskie), ale tłuszcz w nich zawarty ma dobroczynny wpływ na zdrowie. W rybach znajdują się bowiem cenne kwasy Omega-3. Badania przeprowadzone wśród Eskimosów dowiodły, że spożycie ryb zawierających te kwasy ma dobroczynny wpływ na serce chroni m.in. przed zawałem i miażdżycą. Dieta bogata w rybie tłuszcze zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL. Ten argument jednak do wielu z nas nie będzie przemawiał, bo tylko 27% Polaków wie, jaki jest prawidłowy poziom cholesterolu wynika to z badań przeprowadzonych na zlecenie Instytutu Flory. Produkty zawierające kwasy Omega-3 nie tylko urozmaicają naszą dietę, ale są również traktowane jako naturalny i skuteczny lek. Najlepszym źródłem kwasów Omega-3 są ryby morskie, olej lniany, orzechy włoskie, oliwa z oliwek). Ryby powinny pojawiać się na naszym stole przynajmniej 2 razy w tygodniu.
5. Ziarna pełne wartości
Czy pieczywo tuczy?
Tuczą tylko niektóre jego odmiany. Zdecydowanie zaleca się ograniczenie spożycia produktów z ziaren łuskanych, czyli białego pieczywa, ciast i ciasteczek. Oczyszczone ziarna są pozbawione błonnika, który chroni nas przed wieloma chorobami. Bogate w błonnik pokarmy, takie jak warzywa, owoce i niełuskane ziarna, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie jelit. Dodatkowym plusem produktów pełnoziarnistych jest fakt, że dłużej pozostawiają uczucie sytości. Zalecam spożywanie produktów bogatych w błonnik, a ubogich w nasycone tłuszcze i sól. Na naszych talerzach powinno królować smaczne i zdrowe pieczywo razowe tłumaczy Jadwiga Przybyłowska, Specjalistka ds. Żywienia i Komunikacji Prozdrowotnej Instytutu Flory.
6. Oliwa najlepsza z pierwszego tłoczenia
Wiemy już, że tłuszcze pochodzenia roślinnego są dobre dla kondycji naszego organizmu. Niestety, w trakcie procesów produkcyjnych oleje pozyskiwane z nasion roślin tracą dużą część korzystnych dla zdrowia właściwości. Na przykład w procesie rafinacji znacznie zmniejsza się w nich zawartość witaminy E. Dlatego nie można nie docenić bogactw, jakie zawiera oliwa z oliwek, szczególnie ta z pierwszego tłoczenia. Pierwsze tłoczenie oliwek odbywa się na zimno, co pozwala na zachowanie wszystkich cennych składników. Warto wiedzieć, że oliwa z oliwek zawiera związki zapobiegające zakrzepom naczyniowym i zawałom serca. Oliwa jest odrobinę droższa od oleju, ale korzyści zdrowotne płynące
z jej długotrwałego stosowania zrekompensują nam cenę.
7. Zdrowo znaczy smacznie
Wiele osób krzywi się na dźwięk słów zdrowa dieta. Optymalna dla naszego zdrowia kombinacja składników odżywczych nie oznacza rezygnacji z przyjemności. Wystarczy odrobina fantazji i umiarkowane umiejętności kulinarne, a będziemy w stanie sami wyczarować dania, o jakich nam się nie śniło. Jeżeli jesteśmy tradycjonalistami i od carbonary wolimy pierogi z grochem i kapustą, rozwiązanie jest proste. Wystarczy zastąpić szkodliwe składniki ich zdrowymi odpowiednikami. Do gotowania w zastępstwie masła używajmy miękkiej margaryny, a świeżą sałatę skropmy oliwą z oliwek, a nie ciężkostrawną śmietaną.
Codziennie na choroby układu krążenia umiera w Polsce 100 osób. Jednym z głównych celów Instytutu Flory jest prozdrowotna edukacja społeczeństwa i zapobieganie tak wysokiej śmiertelności.
Moja mama od wielu lat ma problemy z wysokim cholesterolem.U nas w domu nigdy nie smażyło się na smalcu a na oleju,jemy raczej chude mięso (dużo drobiu blee),sporo warzyw i owoców a mimo to ten nieszczęsny cholesterol wciąż mama ma wysoki.Niedawno kupilam parowar i teraz gotujemy na parze,trochę dziwny jest smak tych potraw ale na pewno duuużo zdrowsze od smażonego.Cała rodzinka musiała się do tego przyzwyczaić.Tak więc polecam zrezygnować ze smażenia na rzecz parowara.[color=green][/color]
_________________
Czekamy na Ciebie okruszku
|