Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:12 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: ndz maja 20, 2007 8:39 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt maja 11, 2007 11:00 am
Posty: 442
Lokalizacja: Warszawa
Ciasto z rabarbarem (lub śliwką)

3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
2 - 3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło roślinne
7 jaj (4 białka zostawić na pianę)
0,5 kg rabarbaru

Wyrobić ciasto. 3/4 ciasta rozłożyć na blachę, rabarbar - (po obraniu go ze "skórki") pociąć w talarki, posypać cukrem i poczekać chwilę, aż puści sok, następnie ułożyć go starannie na cieście, ubić pianę z 4 białek, położyć na owoc.
Pozostałą częśc ciasta (1/4), z dodatkiem cukru (ok. 1/2 szkl.) i kawałkiem masła oraz częścią mąki wyrobić na kruszonkę, którą następnie położyć płatami na białko (pod którym jest rabarbar i ciasto).
Ciasto piec w temperaturze 200 C przez ok. 1 h.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Obrazek

Polecam! Smaczne!

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pn maja 21, 2007 2:29 pm 

Rejestracja: ndz paź 01, 2006 1:33 pm
Posty: 4086
Lokalizacja: zachodniopomorskie
wyglada apetycznie :D dzis z dzialki przynosze rabarbar :D
a maslo cale wrzucasz czy roztopione?

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn maja 21, 2007 5:17 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt maja 11, 2007 11:00 am
Posty: 442
Lokalizacja: Warszawa
Masło wrzucam całe, nie roztapiam. Trzymam kciuki! Na pewno się uda!!!

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt maja 25, 2007 10:50 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 08, 2007 1:33 pm
Posty: 470
Wczoraj robiłam ciacho wg tego przepisu i wyszło świetne.

Miałam troszkę problemu z kruszonką bo przepis nie jest zbyt dokładny ale jakoś poszło :lol:

Ta słodka kruszonka świetnie pasuje do kwaśnego rabarbaru :!:

Ciacho jest proste,tanie i szybkie :D :D .

Polecam!!!

_________________
Obrazek

Czekamy na Ciebie okruszku


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt maja 29, 2007 8:35 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 08, 2007 1:33 pm
Posty: 470
Wczoraj robiłam to ciasto po raz drugi i znowu wyszło świetnie.
Tym razem zrobiłam z 5 jajek i żółtka dałam do kruchego a białka na pianę (więcej jaj nie miałam :lol: ).
Dodalam też więcej mąki do kruszonki więc ładnie się ją starkowało i lepiej wyglądało.

Przepis jest naprawdę dobry!!!Polecam!!!

PS.Ciekawa jestem czy można by było je zrobić z truskawkami,czy nie byłoby zbyt mdłe.
No i jak truskawki puszczą wodę to czy nie zrobi się zakalec?
Napiszcie dziewczyny co o tym myślicie ,czy to dobry pomysł :? :?:

_________________
Obrazek

Czekamy na Ciebie okruszku


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob cze 09, 2007 10:05 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt maja 11, 2007 11:00 am
Posty: 442
Lokalizacja: Warszawa
felka - przyznam Ci się, że też miałam taki pomysłz tymi truskawkami, ale jak dotąd się nie odważyłam! Ciasto również wychodzi świetnie ze śliwkami - więc może truskawki też się nadadzą?

bardzo się cieszę, że ciasto Ci smakuje!!!

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lip 13, 2007 2:53 pm 

Rejestracja: śr maja 03, 2006 7:31 pm
Posty: 637
Kasiu ja mam pytanie odnośnie kruszonki.
Do tego ciasta odłożonego na kruszonkę mam dodać jeszcze pół szkl. cukru :?: (nie będzie za słodkie :?: ) ; mąka - mam odsypać trochę z tych 3 szkl. czy jeszcze dodatkową ilość dodać (jeśli , tak to mniej więcej ile :?: ).
Pozdrawiam


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lip 25, 2007 4:53 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt maja 11, 2007 11:00 am
Posty: 442
Lokalizacja: Warszawa
magda1 - Tak, do kruszonki dodajesz dodatkowo 1/2 szkl. cukru (tak na oko, jeżeli uznasz, że za słodkie możesz dodać mniej) i dosypujesz mąki (nie z tych 3 szkl.), przyznam się, że nigdy tego nie mierzyłam, ale tak dwie łyżki powinny wystarczyć!
Pozdrawiam!

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr sie 15, 2007 7:00 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lut 07, 2007 8:35 pm
Posty: 705
Jutro będę piec to ciasto, bo bzrmi smakowicie - wersjja sliwkowa :D

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra