Robiłam niedawno i pycha była, więc się pochwalę przepisem:
Spód:
1/3 kostki masła
1/3 szkl. zimnej wody
2 łyżki cukru pudru
Mąka - na początek tak z 1 szklankę.
Składniki połączyć (ja w misce mieszam, można i na stolnicy), w razie potrzeby dosypać mąki.
Schłodzić w lodówce przez 0,5 godz (bez chłodzenia też powinno się udać).
Ciasto rozłozyć w formie do tarty, nakłuć gęsto widelcem, posypać lekko cukrem kryształem, wyłożyć czereśnie (0,5 kg mniej wiecej).
I na to zalewa:
3 jajka
200 ml śmietany 18%
3 łyżki cukru
Wszystko wymieszać widelcem lub trzepaczką i wylać na czereśnie.
Piec ok. 40 min w temp. 180 stopni.
Taki placuszek wychodzi niewysoki ale smaczny
