CIASTO
60dag ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, 1/2 szkl mąki pszennej,szczyota gałki muszkatołowej, sól ,pieprz
do przygotowania formy: 1 łyżka masła, 1 łyżka bułki tartej, do smażenia olej
NADZIENIE
po 10 dag pieczarek, parówek i żółtego ser, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyzki masła, 1 łyżeczka słodkiej papryki, oregano , sól
ciepłe ziemniaki przecisnąc przez praske, ostudzic. dodać jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać z mąką szybko wyrobić. wyłozyć równą warstwą do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, a następnie cienko posmarować olejem.
przygotować farsz: pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na oleju ( ja dożucam jeszcze cebulkę posiekaną w kostkę lub piórka). dodac koncentrat pomidorowy i parówki pokrojone w plasterki, dokładnie wymieszać.
farsz wyłożyć na ciasto, posypac startym serem i wiórkami masła, a na końcu papryka i oregano. pizze wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 30 min. podawać gorącą........
SMACZNEGO
powiem wam ze sceptycznie podeszłam na poczatku do tego przepisu ale mówie wam ..........naprawde pycha.............