Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:25 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: 3 BIT
Post: pn mar 19, 2007 6:28 pm 

Rejestracja: czw lut 08, 2007 1:07 pm
Posty: 434
Lokalizacja: wielkopolska
3 BIT

50 dkg ciastek pepitek
3 kremówki
3 śmietan fix
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego trzeba je ugotować w tej puszce zamkniętej w garnku z wodą 2 godz. powstanie karmel.

Budyń:
3/4 l mleka
2 łyżki mąki wrocławskiej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl cukru

Wykonanie budyniu:
odlać pół szkl mleka i rozrobić w nim mąkę z budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozrobiona wcześniej mąkę.

Do gorącego budyniu włożyć 2/3 kostki Kasi i mocno wymieszać żeby sie połączyło i wylać na petitki.

Składanie ciasta:
pepitki
budyń
pepitki
karmel czyli to mleko w puszce gorące
pepitki
kremówka ubita ze smietan fixem na sztywno
na wierzch zetrzeć czekolade

SMACZNEGO!!!

_________________
ObrazekObrazek[url=http:/[url=http://www.suwaczki.com/]Obrazek[/url]/www.suwaczek.pl/]Obrazek[/url]


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: sob mar 24, 2007 3:36 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 08, 2007 1:33 pm
Posty: 470
Ja również robię to ciasto i wszyscy je chwalą.
Ja ma troszkę inny przepis:

-herbatniki ok 8-9 małych paczek (paczka waży ok 65 g)

-masa karpatkowa Delecty (ale nie błysawiczna)

-karmel -ja ostatnio kupuję już gotowy z firmy Mirornik "Rudududu",masa jest świetna i nie wymaga gotowania

-śmietana 30% 200 ml+ cukier i żelatyna (zamiast śmitan fix)

Ja robię to tak:
Blaszkę wykładam ciastami,na to daję karmel (można go podgrzać ze 30 sekund w mikrofali to łatwiej się rozsmaruje).
Znowu ciastka a na nie krem karpatkowy zrobiony wg przepisu na opakowaniu.
Znowu ciastka a na nie wykładam ubitą śmietanę z odrobiną cukru i rozpuszczoną żelatyną.
Wierzch posypuję startą gorzką czekoladą.

Ciasto jest świetne i niezawodne.Zawsze wychodzi i nie ma ryzyka zakalca :lol:
Dla mnie może za ciut za słodkie dlatego prawie nie słodzę śmietany i daję gorzką czekoladę.

Polecam przepis!!!!!!

_________________
Obrazek

Czekamy na Ciebie okruszku


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz mar 25, 2007 5:56 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw sty 18, 2007 12:30 pm
Posty: 8262
Lokalizacja: Poznań
dziewczyny przepisiki wypas.........

felka twoje ciacho pójdzie na stół w swieta hehehe Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn kwie 02, 2007 9:42 am 

Rejestracja: śr maja 03, 2006 7:31 pm
Posty: 637
Witam :D . Właśnie zrobiłam ciasteczko :!: :!: :!: I jest bardzo dobre :D :!: Zrobienie ciasta zajęło mi 1 h :!: :!: :!: Niestety nie dostałam w sklepie gotowego karmelu :( i musiałam gotować mleko ! Gotowanie mleka zajęło mi tylko 15 minut :!: :!: :!: Polecam przelać mleko do garnka i je ugotować cały czas mieszając , mi sie wcale nie przypaliło :D i zgęstniało baaaardzo szybko :!: :!: :!: Ciasto układałam tak jak napisała felka, a następnym razem ułożę tak jak kamilka, gdyż nie zmiękły mi ciastka, na które wylałam karmel. Budyń według przepisu kamilki ( tylko nie wiem po co dodaje się Kasię :?: ) i śmietana z żelatyną.
Polecam :D :D :D !!!


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn kwie 02, 2007 6:44 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 08, 2007 1:33 pm
Posty: 470
Aż mi głupio że zapomniłam o tym napisać....
Ciacho najlepsze w dwa dni po zrobieniu bo właśnie wtedy dopiero zmiękną te dolne herbatniki.
Ja na ogół robię je wcześniej a potem okazuje się że jak przychodzą goście to ciacha już prawie nie ma :lol: .
Mój mężuś nie może doczekać się kiedy ono "dojdzie"'.

_________________
Obrazek

Czekamy na Ciebie okruszku


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn kwie 02, 2007 8:02 pm 

Rejestracja: śr maja 03, 2006 7:31 pm
Posty: 637
Felka mimo tego , że herbatniki jeszcze dobrze nie zmiękły ciasto i tak jest bardzo smaczne :D :!: :!: :!: . Dzięki za przepis i pozdrawiam :!:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt kwie 10, 2007 10:17 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw sty 18, 2007 12:30 pm
Posty: 8262
Lokalizacja: Poznań
tak jak pisałam ciacho w swieta na stole wylądowało i............... znikło pierwszego dnia............

dziewczyny gratuluje pomysłu to jest naprawde mniam mniam........... :D

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob cze 09, 2007 2:15 pm 

Rejestracja: wt lut 13, 2007 2:35 pm
Posty: 48
Ciast przepyszne, najlepsze jakie znam ( a troche ich znam).
Ja do ubitej sniezki dodaje jeszcze galaretke cytrynowa rozp. w 1/2 szkl. wody, jest lepsze.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz cze 10, 2007 3:24 pm 

Rejestracja: czw lut 08, 2007 1:07 pm
Posty: 434
Lokalizacja: wielkopolska
ciesze sie ze smakuje!!!!!!!!!!!!!

_________________
ObrazekObrazek[url=http:/[url=http://www.suwaczki.com/]Obrazek[/url]/www.suwaczek.pl/]Obrazek[/url]


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lip 24, 2007 4:31 pm 

Rejestracja: czw sty 18, 2007 8:33 pm
Posty: 1282
ja mam fajny "domowy" przepis na ten karmel...
3/4 l mleka przelać do niskiego płaskiego rondelka( będzie szybciej), do tego 1/3 palmy i 3/4 kg cukru i gotować...Na małym ogniu, ale tak żeby bulkało i mieszać od czasu do czasu, jak kropla zastyga na talerzyku jest gotowe...gotuje się ok pół godziny...jak stygnie to gęstnieje....

Swietne tez jako masa do wafli...


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lip 24, 2007 5:17 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sty 08, 2007 1:33 pm
Posty: 470
pola81 pisze:
ja mam fajny "domowy" przepis na ten karmel...
3/4 l mleka przelać do niskiego płaskiego rondelka( będzie szybciej), do tego 1/3 palmy i 3/4 kg cukru i gotować...Na małym ogniu, ale tak żeby bulkało i mieszać od czasu do czasu, jak kropla zastyga na talerzyku jest gotowe...gotuje się ok pół godziny...jak stygnie to gęstnieje....

Swietne tez jako masa do wafli...


Pola,ale zwykłe mleko?Nie ma znaczenia czy świeże czy UHT?
Mam w domu wafle to bym wypróbowała :wink:

_________________
Obrazek

Czekamy na Ciebie okruszku


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr sie 01, 2007 10:08 am 

Rejestracja: czw sty 18, 2007 8:33 pm
Posty: 1282
zwykłe mleko, chyba nie ma znaczenia...Jak zamiast palmy da się masła to jest o niebo lepsze- właśnie ostatnio próbowałam :oops:


a jak się to rozrobi z wódką lub spirytusem to wychodzi świetny likier :lol: :lol: :lol: :lol:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw wrz 06, 2007 12:11 pm 
#

Rejestracja: pt sie 31, 2007 10:25 am
Posty: 3435
Mam trochę inny przepis, dość szybko się robi :)

Potrzeba ok 6 paczek herbatników.
Warstwy:
- herbatniki
- mleko z puszki (wcześniej ugotować puszkę w garnku z wodą, żeby zrobił się karmel)
- herbatniki
- masa (do 0,5l mleka zimnego zrzucić 3 żółtka i dwa budynie waniliowe, wszystko zagotować, aż zgęstnieje i ostudzić, jak już będzie zimny ten budyń, to zmiksować z kostką masła, najlepiej jakiegoś mix-u)
- herbatniki
- bita śmietana (2 śmietany 30 % ubić z 2 fixami do śmietany i jedną paczką cukru waniliowego)
- starkowana gorzka czekolada

Koniec pracy smacznego :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw wrz 06, 2007 5:41 pm 

Rejestracja: wt cze 26, 2007 11:40 am
Posty: 2170
a mi to magicznie proste ciasto nie wyszlo :( nie wiem, czemu :(

_________________
Obrazek
Obrazek
2 plus 1


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt wrz 07, 2007 8:33 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sie 29, 2006 3:51 pm
Posty: 1105
Lokalizacja: mazowieckie
nie wiem czy wiecie, że jest mleko skondensowane kakaowe
ja miałam pierwszy przepis z tym właśnie mlekiem ale czasami go nie mam i robię z tym zwykłym
oczywiście oba pyszne wychodzą
tylko jak sie zrobi z tym kakaowym karmelem jest mniej słodkie :)

jeśli chodzi o tą warstwę z budyniem to z moich obserwacji wynika, że jak się doda masła, że krem jest coś w podobnie karpatki to ciasto się rozwala
tzn jak siedzi długo w lodówce to pewnie się nie rozsypie ale wystarczy trochę na stole i się rozpływa

my zwykle dodajemy 1/4 kostki masła albo wcale i jest ścisłe i tak samo pyszne

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz wrz 23, 2007 8:12 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw wrz 13, 2007 6:42 am
Posty: 12
Lokalizacja: Grudziądz
brzmi smakowicie :D

_________________
Ania

Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz wrz 23, 2007 11:04 pm 

Rejestracja: śr sie 23, 2006 8:55 pm
Posty: 2421
Lokalizacja: Łódź
dzisiaj zrobiłam 3 BIT-a :D przeeepyyyyszneeee!!!!!!! :je: tylko bardzo słodkie :lol:
przeczytalam wszystkie porady i wybrałam te, które najbardziej mi pasowały :wink:
petitki, masa karpatkowa Delecty z 1/3 kostki Kasi, petitki, mleko kakaowe, petitki, śmietana ze Śmietan-fixem, gorzka czekolada.... mniam...
dziękuje za fajny przepis :D

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn paź 01, 2007 6:25 pm 

Rejestracja: śr mar 28, 2007 4:44 pm
Posty: 4419
Ale mi zrobilyscie chrapke na takie ciasto.. niedlugo mam urodzinki, wiec je zrobie! A przedtem moze wczesniej na probe :lol: :lol:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn paź 22, 2007 11:49 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob sie 26, 2006 2:48 pm
Posty: 4410
Lokalizacja: Poznań/Murowana Goślina
a my w niedziele bedziemy miec gosci,
musze ze 4 ciasta zrobic,
wiec juz mam dzieki Wam pomysl na jedno, bez pieczenia :D

_________________
Obrazek
Obrazek

http://www.olka.upd.pl


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: sob paź 27, 2007 8:30 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob sie 26, 2006 2:48 pm
Posty: 4410
Lokalizacja: Poznań/Murowana Goślina
pola81 pisze:
ja mam fajny "domowy" przepis na ten karmel...
3/4 l mleka przelać do niskiego płaskiego rondelka( będzie szybciej), do tego 1/3 palmy i 3/4 kg cukru i gotować...Na małym ogniu, ale tak żeby bulkało i mieszać od czasu do czasu, jak kropla zastyga na talerzyku jest gotowe...gotuje się ok pół godziny...jak stygnie to gęstnieje....

Swietne tez jako masa do wafli...


postanowilam karmel zrobic wedlug tego przepisu
ale nie wyszedl mi :cry:
i musialam kupic mleko skondensowane i gotowac

_________________
Obrazek
Obrazek

http://www.olka.upd.pl


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra