W kleje te przepisy ktore do tej pory zdolalam zebrac na forum
Makaron z brokułami
Składniki na 2/3 osoby
-makaron (najlepiej grube rurki)
-paczka brokuł mrożonych (a latem oczywiście świeżych)
-śmietanka kremówka
-2 serki topione duże (najlepiej bez żadnych dodatków)
-zioła prowansalskie
Ugotować makaron
Brokuły ugotować na pół twardo,w posolonej wodzie
Sosik-śmietane kremówke wlać do garnka,włożyć 2 serki topione,muszą sie rozpuścić,wiec śmietanka zagotuje się ale na wolnym ogniu
Do sosiku wsypać do smaku zioła prowansalskie według uznania
Po ugotowaniu na makaron wsypać kilka brokuł,polać sosikiem
I obiadzik gotowy
Smacznego
Kotleciki z jajek
Ugotowac okolo 6-jaj
podsmazyc na patelni na maselku cebulke i pare pieczarek jak kto lubi
ugotowane jajka obrac i zgniesc widelcem dodac cebulke z pieczarkami i jedno surowe jajko troszke bulki tartej do sklejenia i mozna dodac szczypiorku posolic popieprzyc i wymieszac jak sie wszystko ladnie polaczy formowac male kotleciki i obtaczac w bulce tartej i na patelnie az sie zarumieni(ok 2min)
paluchy lizac-smacznego
Pilaw po grecku:
2filety z kurczaka,2małe cebule,2małe pomidory,1łyżka oliwy,3łyżki ryżu,1kostka rosołowa rozpuszczona w 1szkl.wody
Rozgrzać oliwę,cebulę drobno posiekać i lekko przesmażyć na patelni,dodając kurczaka pokrojonego w paski.Po 10min.dodać pokrojone pomidory.Kostkę rosołową rozpuścić w 1szkl.wody,zalać kurczaka i dosypać ryż.Całość gotować 20min.pod przykryciem.
przepis na lasagne.
Oto przepis:
makaron lasagne
mieso mielone
marcheweczki
czosnek
cebulki
szpinak mrożony
sos (ja uzywam bolognese)
serów różne rodzaje
jaja 2
Makaron troszkę podgotowywuję na półtwardo (uważać zeby sie nie posklejał)
obieram około 2,3, 4 marchewki i trę na tarce
cebulkę kroję (około 3,4 cebul)
marchewki razem z cebulą smażę w rondelku na oleju
osobno smaże mięso mielone
dodaj mięco do rondelka z marchewką
przypraw wszystko (bazylia, zioła, sól, pieprz)
dodaj sos - wszystko razem zagotuj i przypraw tak aby miało dobry ostry smak
osobno w innym rondelku włóż rozmrożony szpinak - do szpinaku dodaj 2 całe jaja i starty ser (ok 200 gram). Wszystko posolić i popieprzyc i razem zamieszać.
Do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu mięsnego i na to nałożyć płaty makaronu - na płaty szpinakową mieszankę, na szpinak sos mięsny, na to płaty makaronu i tak przekładać do góry (ja robię 3 warstwy).
Na samą górę wyłożyć serem mozarellą i zwykłym serem startym zrobić warstwę.
Zapiekać 40 minut w 220 stopniach pod przykryciem i potem ok 20 minut bez przykrycia
marchewka z groszkiem
a wiec:zalezy na ile osob ja biore 4 marchewki obieram i kroje w plasterki zalewam je woda tak zeby woda przykryla je,gotuje na malym ogniu do czasu az beda mieciutkie,potem tluczkiem do ziemniakow rozciskuje je na miazge i zmniejszam jeszcze temperature aby woda zaczela odarowywywac.Nastepnie obieram jabuszko i tarkuje je na tarce(tak jak na placki n´ziemniaczane)dodaje do tej marchewki i probuje jesli jeszcze jest goszka lub malo slodka dodaje troche cukru(lyzeczke mala lub pol zalezy od marchwi)czasem zdarza sie tak slodka marchewka ze wogole nie trzeba slodzic)na koniec dodaje groszek i dusze to na malutkim ogniu jak wszystko jest juz mieciutkie i pyszne odstawiam z ognia i podaje do obiadku:)mam nadzieje ze jak zrobisz to wyjdzie ci rowniez pyszna jak moja:)
Sos Mornay
to zwykły, tylko dośc lekki beszamel, do którego dodajesz utartego żółtego sera. Czyli tak:
bierzesz 1/4 kostki masła, roztapiasz na patelni i "smażysz" na nim szklankę mąki, uważając, żeby się nie zarumieniła. Po jakichś 2 min zalewasz około 300-500 ml gorącego mleka, do którego dodałaś soli, odrobinę gałki muszkatułowej i pieprzu, i mieszasz wściekle. Jak się zrobią grudki, dodatkowo miksujesz. Potem sypiesz tartego sera tyle, ile lubisz (ja zwykle jakieś 3/4 szklanki). W zależności od tego, ile dodasz mleka, wyjdzie albo sztywny, albo taki trochę lejący, ale zawsze jest pyszny do zapiekania z jarzynami, zapiekanek z makaronów
ZAPIEKANY RYZ
Ryż-2-3 paczki,pieczarki-50dag,czosnek-2-3 ząbki,jaja-5-6 szt.,koncentrat pomidorowy-średni słoiczek,kawałek żółtego sera,sól,pieprz,zielona pietruszka
Przygotowanie:Ryż ugotować,pieczarki pokroić,podsmażyć na oleju,w ońcowej fazie dodać czosnek.Wymieszać pieczarki z ryżem.Potem do naczynia wybić jaja,dodać koncentrat pomidorowy.w naczyniu żaroodpornym ukladac kolejno warstwy ryżu,jaj,ryżu,jaj.Całość posypać startym żołtym serem.Piec w temp.180*C.Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
KOTLETY
1.Po kozacku:schab w panierce musztardowej,czyli:schab posmarowany musztardą i panierowany(mąka,jajko i bułka tarta)
2.Po kowalsku:schab panierowany i na to kładziemy podsmażone pieczarki i tarty żółty ser
3.Po cygańsku:w panierce chrzanowej,czyli:schab posmarowany chrzanem i panierowany
4.Po zbójnicku:schab panierowany plus na to kładziemy jajko sadzone i starty żółty ser,chwilę zapiekamy,by ser się rozpuścił
5.Po hawajsku:schab panierowany plus na to kładziemy kawałek ananasa czy brzoskwini i starty żołty ser,zapiekamy chwilę,by ser się rozpuścił.
Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka
SZASLYK Z ZIEMNIAKAMI
Ziemniaki-6szt.,pierś z kurczaka-30dag.,cebula-1szt.,olej-2łyżki,sól,pieprz
Sos:brzoskwinie z puszki-25dag.,curry-2łyżeczki,jogurt naturalny-200ml,śmietana-2łyżeczki,szczypiorek-1pęczek
Przygotować sos:brzoskwinie odsączyć z zalewy,pokroić w kostkę,włożyć do miseczki.Szczypiorek umyć,posiekać.Jogurt połączyć ze śmietna i curry.Dodać do brzoskwiń,wymieszać.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Cebulę obrać,pokroić na cząstki.Mięso opłukać,osuszyć,pokroić na małe kawałki.Na szpikulce nadziewać kolejno:ziemniaki,kawałki mięsa i cebuli.Oprószyć solą i pieprzem.Smażyć na oleju przez 8-10 min.Podawać polane sosem.
GULASZ Z KURCZAKA
Piersi z kurczaka,cebula,papryka kolorowa,pieczarki,śmietana,mąka pszenna,koncentrat pomidorowy,curry,papryka ostra i słodka,sól,pieprz,oregano,zioła prowansalskie,olej.
Wykonanie:pierś pokroić na kawałki,podsmażyć na oleju,dodać troszkę przypraw.Przełożyć do rondelka.Następnie pokroić paprykę na kawałeczki,podsmażyć ma patelni,przełożyć do mięsa.To samo zrobić z cebulą i pieczarkami(wszystko osobno).Przełożyć do rondelka,wymieszać.Mały kubeczek śmietany połączyć z paroma łyżkami mąki pszennej,dodać przecier pomidorowy i wlać do rondelka.Pogotować chwilę.Dodać przyprawy.Podawać z ryżem.
SALATKI
sałatka z tuńczyka
1 torebka ryżu zagotować
1 puszka ananasa
1 puszka tuńczyka w kawałkach
1 puszka kukurydzy
sól, majonez
RYż zagotować, ostudzić. Pokroić ananasa, dodać do ryżu, dołożyć tuńczyka i kukurydzę. Doprawić solą, dodać majonez i wymieszać
SAŁATKĘ Z FILETÓW KURCZAKA Z ANANASEM
4 średniej wielkości filety z kurczaka (ugotować)
4 ogórki konserwowe
4 jajka na twardo
1 por
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1-3 łyżki majonezu
Pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku
DUSZONA RYBA
Rybę posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i usmażyć na ostrym ogniu. Na ten sam olej wrzucić jarzynę (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula itp. - według uznania, marchew, seler i pietruszka pokrojone w zapałkę) Posolić i obficie pokropić sosem sojowym. Podsmażyć na lekkim ogniu 10-15 min Zalać 1/2L słodką 36% śmietaną. Wymieszać po około 2-3 min. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wyłożyć rybę, zalać tym sosem z jarzynami i zapiekać w piekarniku około 30 min
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO
1 kg mięsa mielonego wyrobić jak na mielone
Nadzienie:
• 2 – 3 średnie marchewki pokrojone w kostkę
• średni por pokrojony w krążki
• 0,5 kg pieczarek pokrojonych w kostkę
Na 2 łyżkach oleju przesmażamy 2 min. marchewkę, dodajemy pieczarki i por i razem smażymy jeszcze 5 minut.
Wykonanie:
Mięso rozwałkować na pergaminie wysmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą (grubość ok. 1 cm). Na całości rozłożyć nadzienie lekko przestudzone i zwinąć w rulon. Roladę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem korytku łączeniem do dołu. Piec 1 godz. w 200C co jakiś czas odlewając tłuszcz.
wydaje się troszkę skomplkowane ale to nieprawda ... bo skoro mi się udalo zrobic to musi byc łatwe
Można zajadac i na ciepło i na zimno... idealne na świateczny stół
Placuszki kukurydziane
20 min, 6 porcji
1 porcja 210 kalorii
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- sól
- 1 puszka kukurydzy
- 1 por
- 2 pomidory
- pół pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
Mąkę rozmieszać z mlekiem, jajkami i szczyptą soli,
kukurydzę osączyć z zalewy, pora oczyścić, opłukać, pokroić na krążki,
ciasto wymieszać z kukurydzą, porem i listkami natki,
pomidory umyć, pokroić na dość grube plastry,
rozłożyć je na patelni z dosyć dużą ilością rozgrzanego oleju,
na pomidory nakładać łyżką porcje ciasta, by powstały małe placuszki,
smażyć z obu stron na złoty kolor.
Na łazanki:- 300 g maki
- 3 jajka
- łyżka oleju
- sól
- po łyżce masła i bulki tartej do formy
Do mąki wsypać szczyptę soli, zrobić wgłębienie, wbić jajka i zagnieść twarde ciasto. Przykryć, odstawić na 30 minut. Cienko rozwałkować i pokroić najpierw w paski o szerokości 2 cm, a potem na kwadraty. Łazanki rozsypać aby przeschły.
Kluski ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oleju i osączyć na sicie.
piersi pod kolderka
oto przepis:
mieszacie 1 startą marchew z 1 pokrojona porą i łyżką majonezem
w tym czasie przyprawione filety opiekamy na jednej stronie na patelni
obracamy na druga strone i na kazdym kladziemy nasza mieszanke - ile sie zmiesci
na to żółty ser i przykrywamy patelnie przykrywka zeby wszystko ladnie "przeszlo", a ser sie stopil
naleśniki zapiekane:
4 grubsze duże naleśniki
nadzienie:
15 dag pieczarek
cebula średnia
35 dag mięsa mielonego
puszka pomidorów
puszka kukurydzy
sól / pieprz / słodka papryka sypka
pieczarki w plasterki, cebulę w krązki
rozgrzać patelnię i na oleju usmażyć mięso, dodać pieczarki i cebulę i smażyć kilka minut razem; dodać kukurydzę i pomidory (połowę soku odlać, choć ja tam daję cały sos - polecam pomidory w firmy Dawtona - są najlepsze smakowo) i gotować około 20 minut i dodać przyprawy
żaroodporne naczynie (ja biorę i przykrycie i spód) nasmarować oliwą i do jednego i drugiego daję po dwa naleśniki złozone na pół i wypelniam je tym farszem - to, że się rozlewa sos nie szkodzi !!!
po dwa akurat się mieszczą w takim jednym naczynku
i to cudo polewam sosem:
składniki sosu:
cebula
2 łyzki masła
1/4 szkl mleka + 1/4 szkl rosołku (z kostki)
10 dag sera żółtego - można mieć więcej na potem do posypania
i się sosik robi: posiekana cebulka - zeszklić na maśle, popruszyć mąką i zasmażyć; podlać rosołkiem i mlekiem - gotować ok. 15 minut na małym ogniu stale mieszając - na koniec zetrzeć żółty ser i dodać do sosu
polać nasze naleśniki i resztą startego sera posypać je dodatkowo
Piec 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni