I jeszcze bardzo prosty przepis na placek włoski.
Placek włoski
6 jabłek
1 szklanka cukru
3 jaja
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, migdały)
Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie i odstawić na godzinę do chłodnego miejsca. Następnie ubić jajka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut.
Można dodać trochę cynamonu.
Najlepsze w tym cieście jest to, że zawsze się udaję i dość szybko się robi.
Polecam
|