CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE
Ciasto: 10 białek, szklanka cukru ( daję ciut mniej), 1/2 kostki margaryny, szklanka mąki, szklanka maku, 1/2 opakowania proszku do pieczenia
Masa: 2 szklanki mleka, kostka masła, 3 łyzki krupczatki, 8 łyzek wiórków kokosowych, żółtko, szklanka cukru pudru.
Białka ubić z cukrem, dodawać porcjami rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem cały czas delikatnie mieszając.. Piec ok. 30-40 min.
Do jednej szklanki mleka dodać wiórki i krupczatkę, wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać do tego mleko z wiórkami i ogrzewać, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Otrzymany budyń ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, porcjami dodawać zimny budyń.
Wystudzone ciasto przełozyc masą - i gotowe! Zawsze wychodzi!
|