Przepis na
pieczeń z jajkiem
Mięso mielone mieszane(wołowe i wieprzowe) 1/2 kg
2 cebule (jak ktoś lubi można więcej)
2 jajka surowe
namoczona bułka(tak na oko

jak do kotletów mielonych)
przyprawy: só, pieprz, czosnek(może byc sól albo granulowany), maga, wegeta, papryka itp., jak ktoś lubi można dodac różne zioła
ok 6 jajek na twardo
Cebule albo pokroic drobno i udusic, albo grubo i też udusic a póżniej zmielic. Wymieszac wszystko razem(oprócz jajek na twardo) przyprawic do smaku. Ja wykłądam blaszke papierem pergaminowym specjalnym do pieczenia i już jej nie smaruje. Blaszka najlepiej "keksówka" dluga i wąska. Kładziemy na spód warstwe mięsa mielonego , wzdłuż jajka na twardo i przykrywamy mięsem, Przyklepujemy tak zeby dwie warstwy mięsa się skleiły.
Pieczemy ok 45 min ale to już indywidualnie od piekarnika mięso musi się troszkę zrumienic ale za długo nie moze się piec bo będzie za suche.
Pieczeń można podawac na ciepło jak również na kanapki. PYCHOTKA
Na ciepło ja podaje z
ryzem z warzywami
Ryż ugotowac aldente, potem na patelnie troche masła wrzucamy ryż , przyprawiamy vegetą i curry,smażymy dodajemy wcześniej usmażone warzywa (może byc mrozona mieszanka chińska, jak kto lubi może byc papryka, kukurydz , pieczarki itp) i mieszamy
Sos robie Jogurt naturalny bez cukru, czosnek(wedle uznania) przeciśnięty albo pokrojony, drobno pokrojony szczypiorek, troche soli, pieprz. Wymieszac
Sos jest pyszny mozna podawac z różnymi mięsami jak również np. z jakami na twardo
SMACZNEGO
Jakbym coś niezrozumiale napisała to pytac