apropo wigilii "Ryba po grecku"
ok70-1kg ryb obtoczyc w jajku bułce obsmażyc
ok 70-80dag marchewki
ok30-40dag pietruszki
1 mały seler
ok4-5 cebul
olej
czosnek
kminek
koncentrat pomidorowy
ketchup
sól pieprz,vegeta,majeranek,gałka muszk,odr cukru,ziele ang
wykonanie
marchew,pietruszkę,seler ściąć w robocie na wiórka
cebulę pokroić czosnek wycisnąć do gara i zalac olejem tak żeby przykryć cebulę i szklimy ją nie rumienić,wrzucamy warzywa podlewamy wodą troszkę dajemy przecier 2 małe lub 1 większy troche ketchupu i dusimy do miękkości cały cas trzeba mieszać bo łatwo przypalić trzeba to dobrze doprawić do smaku bo po wystudzeniu będzie mniej pikantne.Układamy w szklanym naczyniu rybę obsmażoną na spód na to dajemy te duszone warzywa jak mamy więcej ryby można zrobic na dwa poziomy ryby przeplatanej z warzywami,dajemy do lodówki podajemy na zimno nabierając " do spodu łyżką " polecam pyycha
|