No to teraz moje popisowe dania:
1. MURZYNEK - bez użycia urządzeń mieszających typu robot
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
4 jajka
250 g margaryny lub masła
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
orzechy, rodzynki - co kto lubi
Zagotować margarynę z mlekiem, kakao i cukrem. Mieszać na ogniu aż cukier się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i na końcu ubitą pianę z białek i bakalie. Lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec ok.40 minut w temp. 170 stopni.
2. SERNIK WIEDEŃSKI
1 kg białego sera - ja używam takiego mielonego ze sklepu
30 dag cukru
250 g masła
10 jajek
garść migdałów, garść rodzynek (nie dodaję, bo mój D. uważa, że sernik to sam ser, a rodzynki wydłubuje)
otarta skórka z cytryny
duża łyżka mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
cukier waniliowy
Jak ktoś ma niezmielony ser, to go zemleć. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i posiekać. Rozdzielić jaja. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem do białości. Do sera dodawać kolejno - te utarte żótka, stopione i schłodzone masło, migdały, rodzynki, skórkę z cytryny, cukier waniliowy mąkę ziemniaczaną i ubitą pianę z białek. Wymieszać delikatnie. Piec ok.45 minut w temp. 175 - 180 stopni.
Teraz ulubione dania mojego D.
3. ZUPA ZBÓJA
1/2 kg mięsa mielonego
2-3 ząbki czosnku
3 kostki rosołowe
1 duża marchew
1 duża cebula
5 ziemniaków
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała papryka
łyżeczka kminku, majeranku, papryki słodkiej, papryki ostrej, tymianku, sól, pieprz
Do mięsa dodać sól, pieprz, ewentualnie jajko, dobrze wyrobić, zrobić z niego kulki wielkości orzecha laskowego. Do garnka wlać 1,5 - 2 l. wody. Rozpuścić w niej kostki rosołowe, wrzucić marchew pokrojoną w kostkę i cebulę posiekaną drobno i podsmażoną na patelni. Potem dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą półmiękkie dodać mięsne kulki. Kiedy kulki wypłyną na wierzch (lepiej spróbować czy się ugotowały), dodać odcedzoną fasolę i pokrojoną w paseczki paprykę. Dodać przyprawy i zasmażyć tak, jak flaki (zasmażka z mąki). Na koniec dodać 2-3 ząbki czosnku.
No i last, but not least
4. UDAWANY STROGONOW
pierś z kurczaka
1 cebula
2-3 nieduże ogórki kiszone
20 dag pieczarek
koncentrat pomidorowy
pół papryki
śmietana
pieprz, sól, słodka papryka
Pierś z kurczaka pokroić w paski i podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka, zalać wodą, tak żeby przykryła i dusić na małym ogniu. Cebulę pokroić w paski, zeszklić na patelni i dodać do mięsa. Ogórki też kroimy w paski, podsmażamy i do gara, tak samo pieczarki. Dodać wody, żeby przykryła to wszystko. Dodać koncentrat pomidorowy. Jak mięso jest już miękkie, dodać prosto do garnka paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić śmietaną (może być wymieszana z mąką). Dodać przyprawy.
SMACZNOŚCI