Naleśniki ze szpinakiem i fetą
FARSZ
75 dag szpinaku lub szpinak mrożony (ja robię z mrożonego)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju + trochę masła ( do podsmażenia czosnku)
20 dag sera feta
15 dag półtłustego twarogu
łyżka maggi, pieprz, sól
Świeży szpinak zblanszować i grubo posiekać, a zamrożony wrzucić na patelnię i podgrzewać, aż sie rozpuści i odparuje woda. Na patelni rozgrzać olej i masło i wrzucić posiekany czosnek, chwile smażyć, dodać szpinak i smażyć jakieś 5 minut mieszając. Fetę i biały ser rozgnieść widelcem, wymieszać z przestudzonym szpinakiem, doprawić solą, maggi i pieprzem.
Naleśniki smarować farszem i zwijać w rulony, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem.
POLEWA
pół szklanki śmietany 18%
ćwierć szklanki mleka
jajko
Wszystko razem wymieszać.
Naleśniki zalać polewą i zapiekać 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Życzę smacznego
