Pyszny mięsny obiadek
min 0,5 kg mięsa wieprzowego , np szynki
por
2/3 cebule
czosnek
mała marchewka
Mięso kroję w plastry (jak na kotlety) i rozbijam tłuczkiem. Każdy kawałek przesmażam na bardzo mocno rozgrzanym oleju, ma być troszkę nawet poprzypalane. Uwaga: tłuszcz strasznie strzela.
Oczywiście wszystkiego naraz nie da się wrzucić na patelnie, więc kawałki przesmażone wyjmuję, a kładę następne. Jak już wszystkie się "opieką" wrzucam do patelni całe usmarzone mięso, pokrojone w talarki pory i cebulę, czosnek do smaku, wg gustu. Tutaj już zmniejszam ogień, jak zmięknie cebulka i por zalewam to wodą, przykręcam ogień aby to się dusiło. Wrzucam marchewkę startą na tarce o dużych okach. Dodaję przyprawy, pieprz, kucharek, może być kostka rosołowa - jeśli ktoś ja stosuje, papryke słodką. Ja czasami dodaję jeszcze 2 liście laurowe, 3 ziela ang, magi, przyprawe grill do mięsa , kebab-gyros. Wszystko wedle uznania, byle się nadawąło do mięsa. Moga być liście selera, pietruchy. Ale to w małych ilościach. Co lubicie. Zostawiam pod przykryciem aby się dusiło az do miękkości mięsa. A Z tym bywa róznie , w zalezności jakie mięso sie trafi.
Ilośc mięsa zalezy na ile dni chcecie ugotowac obiad i dla ilu osób.
Do tego robię surówkę:
marchew
jabłko
por
z olejem + octem winnym (ja stosuję ocet z białego wina) + szczypta cukru
marchew i jabłko scieram na tarce z dużymi okami. a pora kroje w kosteczkę.