No, sama znalazlam przepisik - wydaje mi sie ze jest super:
50 dag mąki pszennej
2 paczuszki drożdży instant (suszonych)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
250 gram masła lub margaryny
2 lyzki cukru
2 jaja
10 łyżek mleka
1 łyżka jogurtu ew. smietany
2 cukry waniliowe
szczypta soli
Mąkę wymieszać z drożdżami i proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Posypać stolnicę albo blat mąką i rozwałkować ciasto na grubość kilku milimetrów. Wykrawać trójkąty, nakładać powidła śliwkowe lub gesty budyn i zwijać zgrabne, nieduże rogaliki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec do zrumienienia, czyli jakieś 15 minut w temperaturze 150 stopni. Gotowe obficie posypać cukrem pudrem.
Są doskonałe na ciepło i na zimno.
Smacznego!
