sernik z budyniem
Ciasto:
13 dkg margaryny (duża łyżka)
2 jaj całe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dkg mąki (1,5 szklanki)
16 dkg cukru (7-8 łyżek)
Zagnieść, wykładamy wysoko na blachę.
TO CIASTO JEST STRASZNIE GLAJOWATE, NIE ODCHODZI OD RĄK.ALE TAKIE MUSI BYĆ. CIĘŻKO JEST JE WYŁOŻYĆ NA BLACHĘ,ALE DACIE RADĘ.
Masa serowa:
1 kg sera
30 dkg cukru pudru (1,5 szkl)
5 żółtek
2 budynie śmietankowe
3 szkl mleka surowego
4 łyżki oleju
1 cukier waniliowy
1 paczka wiórek kokosowych (białe)
Ser zemleć przez maszynkę, żółtka utrzeć z cukrem, dodać wszystkie składniki, wymieszać (ucierając wałkiem ręcznym) i wlać do formy (będzie masa lepiąca)
Piec ok 45 min.
Wyjąć i zalać ubitą pianą wymieszaną z wiórkami.
Białka ubić na sztywno z 2,5 łyżeczkami cukru wymieszać z wiórkami i wylać na sernik. Włożyć do piekarnika ponownie, aż będzie złoty kolor (ok 20 min)
Nie wyjmowac z blachy, tylko do lodówki.
Mam nadzieję że będzie smakowało!
W wolnej chwili poczytam wasze przepisy, bo nawet nie zdążyłam zerknąć.
_________________ 
Ostatnio zmieniony ndz gru 03, 2006 10:49 am przez slasia, łącznie zmieniany 1 raz
|