biszkopt: 3 jajka 2,5łyzki wody 1łyzka octu 3/4szkl cukru 1/2szkl kartoflanki 1/2szkl wrocławskiej 1mały proszek do pieczenia
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego, 0,5l smietanki kremówki 36% lub 30%, orzechy włoskie siekane i płatki migdałowe
upiec biszkopta: białka ubić na sztywnąpianę, dodać cukier i żółtka ciągle ubijając. zmieszać wode z octem i wlac do białek, wsypac mąkę i proszek mieszając na najmniejszych obrotach......... wylac na blachę i piec ok 20min..... ostudzić
mleko gotować w garnku z wodą dwie godziny (puszka w całości musi być zalana wodą) po ugotowaniu troche ją ostudzić..........
biszkopta przekroić na dwie części, przełożyć karmelem z puszki i posypać siekanymi orzechami, przykryc drugą warstwą biszkopta i wyłozyć na nią ubitą śmietanę (bez cukru!!!!) i posypać płatkami migdałowymi.......
polecam hehe pyszotka
_________________

|