Dzisiaj jest sob maja 30, 2026 3:39 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Szpitale, lekarze, położne - opinie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Mam wade wzroku -7D na kazdym oku. Dzisiaj miałam badanie oczu pod kątem
wskazania do CC i mam wpisane w kartę ciąży owo wskazanie. Ciążę prowadzę w
Damianie, bo mam pakiet z pracy. Wskazanie również jest od okulisty z Damiana.

Chciałabym mieć operacje w szpitalu na Solcu, ale zastanawiam sie jak wyglada
proceder przyjecia do cc w tym szpitalu. Czy przy wskazaniu robią zaplanowane
cc czy czekają do skurczy? No i czy w przypadku, gdy mam wpisane skierowanie
od prywatnego lekarza bedą kazali powtarzać mi badanie w swoim szpitalu?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Najbardziej kompetentną odpowiedź uzyskasz na miejscu w szpitalu, najlepiej zadzwoń tam i spytaj.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zapewne jutro pojedziemy tam popytać. Chciałam tylko dowiedzieć sie czego mogę sie spodziewać od osób, które już przez to przeszły.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj Shem.
Ja chciałabym rodzić na Solcu. Jeszcze tydzień temu myślałam tylko o porodzie sn, ale ponieważ mój dzieciaczek ułożony jest (jak się okazało) miednicowo, to jeśli się nie przekręci, być może będę musiała mieć cc. Nie dowiadywałam się jak jest z cc na Solcu. Dlatego byłabym niezmiernie wdzięczna za jakieś informacje (skoro wybierasz się tam, dopytać o wszystko) dotyczące CC.
Pozdrawiam, Puch :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No pewnie! Jak sie tylko dowiem to napiszę :)

A może masz jakieś pytania od siebie? Zapiszę sobie i popytam. Wiesz jak to jest... idziesz z głowa pełną pytań a potem zapominasz o co chciała pytać. :D Ja to mam bardzo często. ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Melduje jedynie, ze nie byliśmy w szpitalu i możliwe, że jutro tam wpadniemy, także nie martw sie, ze zapomniałam czy coś. ;) Kumpelka wyszła wcześniej z praktyk i ze spotkania nici wyszły. ;) Ale może jutro sie uda i wtedy napiszę wieczorkiem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bylismy wczoraj w szpitalu na Solcu i rozmawiałam z jednym z lekarzy. Okazało sie, ze muszę jechać robic badania oczu jeszcze raz do ich kliniki, gdzie mi dadzą zaświadczenie. Lekarz powiedział, ż eoni nie honorują zaświadczeń z prywatnych szpitali, bo teraz masa dziewczyn specjalnie sobie załatwia cesarke, a ze względów okulistycznych to już w ogóle... Cos tak czuję, że mi w tej państwówce tego skierowania nie wypiszą, bo moja okulistka wypisując mi skierowanie powiedziała, że nie jest źle i mam całkiem dobre dno oka, ale przy tej wadzie (-7D na każde oko) to wszystko sie może zdarzyc w czasie porodu i lepiej nie ryzykować. Nic na niej nie wymuszałam, powiedziałam, że przyjmę jej diagnozę jakakolwiek ona będzie, bo zależy mi tylko na tym by sie psychicznie przygotować do jakiejś wersji porodu. A w tym państwowym to oni pewnie mi juz skierowania nie dadzą, bo wiadomo jak to jest. Za każda operacje płacą i dlatego biorą te najbardziej krytyczne przypadki. Pewnie mi wpisza, że sugerują przyspieszenie drugiej części porodu (kleszcze lub próżnociag ) a nie skierowanie do cc.

Najgorsze właśnie jest to, że juz od dwóch lekarzy słyszałam, ze w sumie źle nie jest, ale oni by nie ryzykowali. Jak sie dowiem, ż emam rodzic naturalnie to teraz do końca ciazy będzie nade mna wisiało "a co JESLI cos sie stanie?". U mnie w rodzinie prawie wszyscy maja chore oczy, a ja mam największą wadę ze wszystkich. Moja babcia właśnie sie szykuje do kolejnej operacji. Będzie mieć kolejny przeszczep rogówki, ma jaskrę i zaćmę. Po prostu super nie? Jestem więc w gronie osób genetycznie zagrożonych jaskrą. Jak teraz mi jeszcze wzrok pójdzie, siatkówka mi się rozrzedzi a na starość jeszcze dostane jaskry to w ogóle będę ślepa jak kura...

Prawdę powiedziawszy boję się tego badania w państwówce...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A tutaj reszta informacji... Solec honoruje tylko skierowanie z tego miejsca: http://www.fundacjacrm.pl/

Trzeba się zapisać na wizytę do dr. Ciszewskiej albo dr. Świtki. Badanie kosztuje 80 zł.

Ja idę we wtorek na 14:15. Zobaczymy co będzie, ale czuję, że jednak muszę rozglądać sie za szkołą rodzenia. ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Shem może nie będzie tak źle. Powodzenia na wizycie!
Ja w sumie na razie nie mam przecwiskazań do porodu sn. Nawet wolałabym tak rodzić. Wszystko zależy jednak od ułożenia dzidziusia. Jeśli po 36 tygodniu nadal będzie główką do góry, to zadzwonię na Solec i dowiem się co robić?? Czy też będę musiała iść do 'ich' przychodni po ewentualne skierowanie na cc :roll:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Szpitale, lekarze, położne - opinie

Strefa czasowa UTC [letni]