fotka i zapiekanka na niej robione na szybko wiec nie wyglada to tym razem jak powinno ( ale smakuje super) - tu wersja podstawowa :zapiekanki
potrzebne będą:
- garnek - najlepiej o grubym dnie ze szczelną pokrywką(najlepiej zeby był szerszy nizszy;)
-boczuś - najlepiej poprosic panią żeby pokroiła od razu w sklepie
-ziemniaki - obrane i pokrojone w talarki 0,5cm albo troszke ciensze;)
-cebulka - lekko podsmażona
pieczarki - pokrojone w plasterki, podduszone lekko z cebulką (tak zeby nabrały ego duszonopieczarkowego zapachu ale zeby nie były całkiem miękkie)
mozna dac tez surowe...
zioła prowansalskie(duuuzo;) sól pieprz.
mozna dodac inne warstwy:
np.:kolorowe papryczki pokrojone drobno
szynke, kiełbaske pokrojoną w paski lub krążki
serka troszke żółtego na wierzch...
co kto lubi;)
Na sam dół garnka dajemy boczek.
Około 2 warstwy (w zależności od tego jak cienko jest pokrojony i czy jest tłusty) jesli jest tłusty to około pół centymetrowa warstwa powinna wystarczyćWink boczek nadaje fajny zapaszek jednoczesnie chroni dno garnka przed przypaleniem
na boczek kładziemy 1 warstwe ziemniaczków posypujemy solą, ziołami (tak... sporo;) ) nakładamy warstwe pieczarek i znow ziemniaczki, przyprawy i pieczarki i tak w kółko aż sie garnek skonczy (albo składniki)
i na wierzch kładziemy kilka cienkich plasterków boczusia i przykrywamy szczelnie pokrywką.
gotujemy na małym ogniu aż ziemniaczki zmięknąWink
pyszne wychodzi;)
mozna też robić w naczyniu żaroodpornym - wtedy mniej zboczka idzie.. ale ja wole wersje garnkowąWink
(zwlaszcza z ogniska w kociołku;D- bo też sie nadaje )