Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 10:50 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: KARPATKA
Awatar użytkownika

Ciasto:1szkl. mąki, 0.5 kostki margaryny, 1szkl. wody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 całych jajek.
Masa: 1 kostka masła, 1 szkl. cukru pudru, 1.5 szkl. mleka 2%, 1 cukier waniliowy, 1 żółtko, 1 łyżka mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie ciasta:
Wodę zagotować z margaryną, do tego dodać mąkę i mieszać gotując na wolnym ogniu ok. 3 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie dodać proszek do pieczenia. Ciasto ostudzić, następnie dodać 5 całych jaj. Dobrze całość wyrobić i podzielić na dwie części.Piec ok. 45 min.

Przygotowanie masy:
0.5 szkl. mleka zagotowujemy.0.5 szkl. mleka rozprowadzamy z mąką tortową i ziemniaczaną. Następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Wlewamy mleko z ąką do gotującego mleka i gotujemy jak budyń. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy żółtka i masło. Wyrabiamy masę mikserem.

Upieczone, ostudzone placki przekładamy masą i wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 2 godz.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a ja znam prostszy sposob.Idziemy do sklepu i kupojemy karpatke w proszku, albo jeszcze prostszy- idziemy do cukierni i kupojemy gotowe

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ale cala frajda by samemu robic a to koncik z przepisami przeciez
marcia super dzieki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

marta a co to za przyjemność robienie karpatki z proszku :x ??!! fuj . Nie ma to jak ciasto domowej roboty :lol: !!!! Pychota i przynajmniej wiem co jem !!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

racja hihi nie ma to jak samemu cos upichcic hihi Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Niby i racja ale jak sie ma 2 lewe rece do pieczenia to nie ma innego wyjscia :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Marta przepis na karpatkę jest tak łatwy, że napewno byś sobie poradziła bez problemu :D , mimo jak piszesz dwóch lewych rąk :wink: :wink: :wink: :D .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A ja robie karpatkę troszkę inaczej:
na spód kłade biszkopt, potem smaruje połowe kremy, kłade galaretkę pokrojoną w kosteczke i resztę kremu.Na wierzch daję to ciasto parzone i polewam czekoladą w pajęczynkę.Wszystkim bardzo smakuje!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

marta5 pisze:
a ja znam prostszy sposob.Idziemy do sklepu i kupojemy karpatke w proszku, albo jeszcze prostszy- idziemy do cukierni i kupojemy gotowe

Ja niestety mam uczulenie od karpatki w proszku, więc jej nie kupuję. Przepis który podałam jest wielokrotnie wypróbowany. Do kremu często dodaję odsączonych wiśni. Krem jest wtedy kolorowy i smaczniejszy :-).

Natomiast jeżeli biszkopt przełoży się kremem, to już jest ciasto z kremem, a nie karpatka :-). Uwielbiam chodzić po górach (wspinać się po skałkach):-). Pofałdowane skały są wypiętrzane raczej nierówno :-), więc ich podłoże też powinno być nierówne :-).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Motylek, chyba nie przeczytałaś mojego posta uważnie, napisałam, że na spód daję biszkopt, krem , galaretke i na wierzch ciasto parzone(czyli to karpatkowe).Ciasto jest wtedy bardziej treściwe i naprawde smaczne, tylko troszkę zmodyfikowane :D
Zresztą ja uwielbiam wszystko modyfikować, bo co to za przyjemność piec zawsze ciasto w ten sam sposób i o takim samym smaku.NUDA!!!
Pozdrawiam wszystkie amatorki karpatki :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

diana pisze:
Motylek, chyba nie przeczytałaś mojego posta uważnie, napisałam, że na spód daję biszkopt, krem , galaretke i na wierzch ciasto parzone(czyli to karpatkowe).Ciasto jest wtedy bardziej treściwe i naprawde smaczne, tylko troszkę zmodyfikowane :D
Zresztą ja uwielbiam wszystko modyfikować, bo co to za przyjemność piec zawsze ciasto w ten sam sposób i o takim samym smaku.NUDA!!!
Pozdrawiam wszystkie amatorki karpatki :lol: :lol: :lol:

Przeczytałam bardzo uważnie. Zawsze lubiłam geologię, więc twierdzę, że Karpaty zostały wypiętrzone, a zatem nie mogą mieć prostego dołu. Ale na pewno biszkopt jest smaczny i ta pseudo-karpatka też ciekawie smakuje :-). Ja też często modyfikuję różne przepisy, tylko czasami, gdy coś kojarzy mi się z moim "hobby", wolę zostać przy starej wersji.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Rozumiem motylek, ja też kocham góry i robie obie wersje karpatki na zmianę.POZDRAWIAM!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

uwielbiam karpatke
ale nie mam odwagi jej sama zrobic
najlepsza karpatka jest mojego chrzestnego
cała blacha moja

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a ja skorzystam z tego przepisu i zrobie ja sama....:P

Offline Wyświetl profil