Dla odmiany coś na obiad lub ciepłą kolację; z serii zapiekanki:
1. zapiekanka z pulpetami i brukselką
1/2 kg mięsa mielonego
torebka przyprawy knorr do mielonych
torebka mrożonej brukselki (albo 1/2 świeżej)
przecier pomidorowy (ja biorę nieduży słoik takiego własnej roboty)
ser żółty
Ugotować brukselkę. Mięso rozprowadzić z przyprawą Knorr (albo zrobić jak na mielone) i formować pulpety. Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, żeby nie przywarło, na zmianę z brukselką (taka szachownica), zalać przecierem. Przecieru tyle, żeby przykrywało mięso. Posypać startym serem żółtym. Zapiekać 30 min. w temp. ok. 160 stopni.
2. zapiekanka z mięsa mielonego i warzyw
1/2 mięsa mielonego
2-3 cebule
torebka mieszanki warzywnej (dowolnej, kilka składników)
3-4 ogórki kiszone
sól, pieprz
ser żółty
Na patelni podsmażyć cebulę (zeszklić) i dodać mięso oraz przyprawy. Smażyć do miękkości. Ugotować warzywa, odcedzić, dodać na patelnię. Dodać pokrojone w kostkę ogórki. Wymieszać, wrzucić do naczynia żaroodpornego i posypać serem żółtym. Zapiekać 15-20 min. w temp. ok. 180 stopni.
Zapiekanki podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem, bułką itp. jak kto woli.
|