Kapuśniak (zupa)
40-50dkg kapusty kiszonej
marchew 1szt.
pietruszka
kawałek selera
ziemniaki
cebula
kawałek boczku najlepiej wędzonego
majeranek, pieprz, kostka rosołowa
ziele ang., liść laurowy
Kapustę jeśli długa pokroic na drobno, zalać wodą, gotować, wrzucić ziele ang, liść laurowy. Marchew zetrzeć na grubych oczkach dorzucić do kapusty oraz resztę całych warzyw. Boczek pokroić w słupki, wrzucić na patelnię z 2 lyżkami rozgrzanego oleju (wtedy lepiej się wytopi) dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć i wrzucić do gotujacej się kapusty. Można dodać kostkę rosołową. Sypnąć majeranku i gotowac do miękkości kapusty. Ziemniaki ok. 5 sztuk pokroić w kosteczke i ugotować w osobnym garnku z dodatkiem soli. Gdy kapusta miekka dorzucić ziemniaki, ja wlewam je razem z wodą w której się gotowały jesli kapusta jest zbyt gesta. Przygotować zasmażkę, na patelnię z masłem lub olejem sypnać 1-2 łyżki mąki, mieszać, lekko zrumienić po czym dodac do kapuśniaku energicznie mieszając by nie zrobiły się kluski(najlepiej trzepaczką tzw. rózgą). Sypnąć majeranku, świeżo zmielonego pieprzu a gdy za kwaśny można dodać trochę cukru. Chwilę zagotować i zupa gotowa. Najlepsza jest na drugi dzień, nabiera wtedy smaku lub po odstaniu np. godzinę po ugotowaniu.
|