Rogaliki
0,5 kg mąki
1 szkl. mleka
4dkg drożdży
1,3 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 jaja
1,3 kostki margaryny lub nieco mniej niż pół szklanki oleju.
szczypta soli
Drożdże rozpuścić w ciepłym ( lecz nie za ciepłym mleku ok. 36 stopni), z łyżeczką cukru. Margarynę rozpuścić ,mąke przesiać, jaja zbełtać z cukrem i cukrem waniliowym,dolać do mąki, dolać mleko z drożdżami, posolić, wyrabiając dodawać lekko cieplą, rozpuszczoną margarynę lub olej.Wyrobić głądkie , miękie ciasto, zostawić na 30-40 min do wyrośnięcia (ja wkłądam do miski, prykrywam ściereczką i stawie na descę na piekarniku tak żeby nie przygrzało się od spodu, ałe miało stosunkowo ciepło.Jak wyrośnie dzielę na 2 części, każdą rozwałkowuje na 2 okrągłe placki, grubości ok. 0,7 mm, tnę na 6 lub 8 trójkącików, nakładam nadzienie i zwijam.Wykładam na blaszę i smaruje żółtkiem lub mlekiem zagotowanym z cukrem, zostawiam jna jakieś 10 min. żeby podrosły.Wstawiam do piekarnika 180stopni na pół godziny, za 5 min.do końca pieczenia wyciągam jeszcze raz smaruje żółtkiem lub mlekiem z cukrem ,żeby ładnie błyszczały i dopiekam.
|