CANNELLONI z miesem
Farsz
- 500 g miesa mielonego (my wolimy do tego wolowe)
- 1 srednia cebula, posiekana w kostke
- 1 jajko
- 3 zabki czosnku, zmiazdzone
- 1 namoczona bulka
- sol, pieprz
- 15-16 rurek Cannelloni
- troche oliwa z oliwek
Sos
- 1 puszka krojonych pomidorow, 400 g
- 1 puszka przecieranych pomidorow, 400 g
- 250 g slodkiej smietany, 28%
- 1 zabek czosnku, zmiazdzony
- ziola prowansalskie wedlug smaku
- 200 g startego sera, np. Gouda lub innego miekkiego
- 50 g startego Parmezanu
Skladniki na farsz wyrobic jak na kotlety mielone, doprawic sola i pieprzem (moze byc troche wiecej soli i pieprzu, poniewaz sos jest nie solony i pieprzony - chyba ze ktos to zmieni

).
Farszem napelniac rurki Cannelloni (najlepiej nam to wychodzi szpryca).
Zaroodporne naczynia posmarowac cienko oliwa z oliwek, poukladac rurki jedna obok nastepnej, rurki takze posmarowac oliwa.
Naczynie wstawic na 10 minut do goracego piekarnika, 200°C, termoobieg.
Smietane, obydwie puszki z pomidorami, czosnek i ziola wymieszac i po tych 10 minutach polac sosem Cannelloni. Ponownie wstawic na 10 minut do piekarnika zostawiajac ustawienia jak powyzej.
Potem posypac wszystko startym serem np. Gouda, zmniejszyc temperature na 170-180°C (termoobieg) i wstawic na jakies 8-10 minut. Jak ser sie stopi i zacznie sie rumienic, posypac wszystko startym parmezanem i jeszcze raz (po raz ostatni juz) wstawic do piekarnika na jakies 8-10 minut.
GOTOWE!!!
Zyczymy SMACZNEGO!!!