Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 10:50 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Autor Wiadomość
Post: pn sty 15, 2007 6:32 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob paź 21, 2006 9:10 am
Posty: 1972
Lokalizacja: Lublin
PIECZARKI NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM
Ok. 1 kg dużych pieczarek (muszą być duże, to ważne)
Ok. 50-60 dag mięsa mielonego
1 jajko
bułka tarta
przyprawy (sól albo wegeta, pieprz, czosnek - najlepiej świeżo wyciskany, zioła prowansalskie, i co kto lubi)
Pieczarki myjemy i odcinamy nóżki na samej górze. Generalnie wydrążamy leciutko kapelusz pieczarki, żeby powstała ładna "łódeczka" do nadziewania. Odcięte nóżki kroimy jak najdrobniej w kostkę i dodajemy razem z przyprawami do mięsa. Surowe jajko i bułka tarta - żeby masa była gęsta jak na kotlety mielone albo nawet trochę bardziej. Powstałym nadzieniem napełniamy łódki - lepiej nie robić "stożków", bo jak jest grubo mięsa, to może nie upiec się w środku. Ja robię tak, że nadzienie wystaje na 2-3 mm nad pieczarkę.
Układamy pieczarki - najlepiej na takiej "drucianej" wkładce do piekarnika albo w blasze, gdzie na dnie może zbierać się woda. Jeśli położymy pieczarki np. w naczyniu żaroodpornym, bardzo cieknie z nich sok i dół pieczarki jest gotowany a nie pieczony. Pod taką "drucianą" wkładkę wkładamy zwykłą, możemy ją wyłożyć folią aluminiową, bo z pieczarek bardzo cieknie, a potem ten sok zapieka się i ciężko to odszorować.
Pieczemy około godziny w temperaturze 190-200 stopni. Jak znacie swoje piekarniki, najlepiej dobierzecie temperaturę, bo łatwo można je przypalić, ale muszą siedzieć wystarczająco długo, żeby upiekło się mięso. Najlepiej wyjąć po godzinie 1 pieczarkę, przeciąć i sprawdzić.
Zamiast zwykłego mięsa mielonego można użyć metki tatarskiej, wtedy mniej przypraw trzeba dodać.
Hit na imprezie sylwestrowej - można wziąć w rękę, gdy ostygną.
Na obiad dla 1 osoby trzeba 4-6 pieczarek.

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra