ZAPIEKARNKA PIKARDYJSKA ( 8 PORCJI)- NA 4 OSOBY
Naleśniki ( 8 sztuk)
8 plastrów szynki / duzych najlepiej wielkości naleśnika)- często układam po dwa
0,3-0,5 kg pieczarek,
15 dkg tartego sera,
10dkg masła
mała cebulka
1 szklanka śmietanki,
sól
Przygotować naleśniki. Dobrze jak zostały nam np z poprzedniego dnia.
Drobno pokrojone pieczarki przesmażyć z cebulką na maśle, gdy odparują - dodać 2 łyżki śmietanki i łyżkę tartego sera. Przyprawić solą i pieprzem.
Na każdym naleśniku kłaść plaster szynki, smarować grubo pieczarkami, zrolować i układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego.
Polać śmietanką posypać tartym serem, lekko doprawić solą i pieprzem. Zapiec w piekarniku (200 C).
|